Regija
IVO ZELIĆ, NAČELNIK OPĆINE PETRIJEVCI

Složno i odlučno u projekte za ljepše sutra cijele općine
Objavljeno 17. travnja, 2019.
U tijeku je izrada Strateškog plana razvoja turizma na području općine do 2027. godine

Dvadeset šest godina je prošlo otkako je konstituirana Općina Petrijevci – jedna od najmanjih, ali istovremeno i najuzornijih općina ne samo na području Osječko-baranjske županije nego i cijele Slavonije i Baranje. U povodu toga razgovarali smo s jednim od najdugovječnijih načelnika u Hrvatskoj, koji je na čelu Općine Petrijevci od njezina osnutka, Ivom Zelićem.

Koja biste dostignuća posebno izdvojili u protekla dva i pol desetljeća i koje biste zahvate i projekte naglasili kao posebno važne u tom razdoblju?

- Od samog početka rada u općini imao sam, zajedno s članovima Poglavarstva, uz potporu Općinskog vijeća, jasnu viziju što treba raditi da bi naši građani imali što bolje uvjete življenja, a to je izgradnja komunalne infrastrukture (plinska i vodovodna mreža, telefonija, izgradnja javne rasvjete, uređenje nerazvrstanih cesta, uređenje središta naselja, groblja…), razvoj gospodarstva (podizanje Gospodarske zone, potpore poljoprivrednicima, obrtnicima), organiziranje kulturnih, sportskih događanja odnosno podizanje društvenog života praćeno izgradnjom društvene infrastrukture (izgradnja škole, doma DVD-a, sportske dvorane, ljetne pozornice, rekonstrukcija zgrade vrtića, stare škole, doma Satnica, zgrada na nogometnim igralištima, potpora uređenju zgrade ambulante, crkvi, lovačkog doma), što smo u velikoj mjeri i ostvarili, ali radeći i danas na daljnjoj izgradnji svih segmenata koji čine kvalitetnim život jedne zajednice.

Gospodarstvo
Protekla godina također je bila bogata aktivnostima, projektima, radovima i planovima. Što se događalo u razdoblju od posljednje proslave Dana Općine?

- Izvršena je rekonstrukcija nerazvrstane cesta Lipovac - Suševine u dužini od 4,65 kilometra, vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, financirana sredstvima EU fondova, te je izrađena projektna dokumentacija za izgradnju spojne ceste između ulica S. Radića i A. M. Reljkovića u Petrijevcima. Postavljena je nova javna rasvjeta u Ulici Ivana Kapistrana u Petrijevcima, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za niskonaponsku mrežu i javnu rasvjetu za sljedeće ulice: Mlinsku, Bregovitu, Dore Pejačević, Petra Preradovića i Matije Gupca u Petrijevcima, čiju izgradnju očekujemo u 2019. godini u suradnji s HEP-om Osijek.

Pri kraju je i izgradnja parka s dječjim igralištem i vanjskim fitnessom u Satnici, koji se ima završiti do kraja travnja, a u zgradi Općine u prostoru vijećnice završeni su svi radovi i postavljena sva potrebna oprema. Dva ureda na katu zgrade u potpunosti su završena i koriste ih uposlenici LAG-a Karašica, koji su ih samostalno opremili. Na katu zgrade u potpunosti su završeni i opremljeni kuhinja, sanitarni čvor i hol. Uređeno je i stepenište koje vodi iz prizemlja na kat zgrade. Završena je fasada, te uređen prostor oko zgrade.

Za Dom kulture u Petrijevcima, nakon otkupa dviju čestica koje se nalaze uz našu česticu gdje je bilo staro kino, počeli smo izradu projektne dokumentacije i građevinsku dozvolu očekujemo u prvoj polovici 2019. godine kako bismo se mogli prijaviti na neki od natječaja EU fondova i na taj način izgraditi svima nama potreban Dom kulture u Petrijevcima. U NK Satnica postavljena je rasvjeta na igralištu vrijedna 138.680,35 kuna, završeno je uređenje zgrade i klub ima sve potrebne uvjete za rad. I u NK Omladinac Petrijevci završeno je postavljanje reflektora, izrađen projekt za obnovu zgrade i prijavljen na natječaj za energetsku obnovu kako bismo je završili u 2019. godini.

Malo i srednje gospodarstvo, poljoprivreda i obrtništvo samo su neki od grana na kojima petrijevačka općina temelji svoj razvoj. Što se poduzimalo na tom planu?

- Od samog početka rada općine razvoj gospodarstva bio je jedan od glavnih ciljeva, što smo ostvarili formiranjem Gospodarske zone u Petrijevcima koju želimo širiti i usvajanjem izmjena Prostornog plana Općine Petrijevci. To smo i učinili, gdje je nastavak zone uz buduću obilaznicu pokraj mosta na rijeci Karašici. Također, odredili smo i dvije lokacije buduće zone u Satnici.

Dosad smo pomagali poljoprivrednicima kroz različite programe, a sad je u pripremi i novi program koji će biti usklađen s programima potpore Županije i države. Sufinanciramo i rad Udruženja obrtnika Valpovštine.

Sve se više pozornosti posvećuje demografskoj obnovi, brizi za djecu i mlade, socijalnim kategorijama i društvenoj nadogradnji

- Općina Petrijevci izdvaja obiteljima za prvo dijete 2000 kuna, za drugo dijete 4000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 6000 kuna. S više od 1000 kuna sufinancira vrtić za svako dijete, što je plan ulaganja u rad vrtića od 530.000 kuna za 2019. godinu. Sufinanciramo s 30 posto školski obrok za sve učenike osnovne škole, nagrađujemo učenika generacije OŠ, sufinanciramo i prijevoz učenika srednjih škola s 20 posto, pa uz potporu države i Županije imaju besplatan prijevoz. Svi redoviti studenti i učenici koji idu u srednju školu izvan Osijeka i Valpova mjesečno dobivaju 200 kuna, a predviđenim planom za školsku godinu 2019./2020. potpora će biti 300 kuna s tendencijom povećanja.

Svi mlađi od 40 godina oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa pri izgradnji novih kuća, svim umirovljenicima koji primaju mirovinu manju od 2000 kuna isplaćujemo 150 kuna kao uskrsnicu, a isti iznos je predviđen i za božićnicu. Imamo i Odluku o socijalnim potporama za sve skupine ljudi kojima je pomoć neophodna.

Događaji cijele godine
Petrijevci su sve prepoznatljiviji i po svojim manifestacijama i bogatom kulturnom i sportskom životu. Što biste posebno izdvojili?

- Društveni život i događanja od prije 20 godina i danas gotovo su neusporedivi jer, prema našim željama i planovima, sada imamo puno događanja tijekom godine koja počinju posljednji vikend u siječnju proglašenjem najboljih u sportu za proteklu godinu i tu kreću sve aktivnosti kroz godinu, koje Općina ne bi mogla organizirati da nema dobre suradnje i potpore u radu članova udruga, ali i mnogih mještana koji nisu u udrugama. Zatim slijedi organiziranje poklada, svih događanja za Dan općine, Uskrs, Dan državnosti, organiziranje koncerata naših pjevačkih zborova i njihovih gostiju, organiziranje blinkerijade, gužvarijade i ostalih manifestacija naših udruga, kao što su turniri i ostala sportska natjecanja.

Posebno bih izdvojio Petrijevačke žetvene svečanosti - ove godine 25. - najveću manifestaciju amaterskog kulturnog stvaralaštva, koja radi na očuvanju ne samo žetve u Petrijevcima nego i drugih običaja kako Petrijevaca, naše Slavonije, tako i mnogih krajeva Lijepe Naše, a imamo često i goste iz inozemstva. Zatim je zanimljiva i lijepa manifestacija “Bruljenje kukuruza u Satnici”, dosad je održano 11 manifestacija. Počeli smo prije dvije godine organizirati i Advent u Petrijevcima i Satnici, uz organiziranje božićnih koncerata u oba naselja, koji se održavaju više od 20 godina.

Koju biste poruku poslali svojim sumještanima u povodu Dana Općine?

- Moja je misao vodilja da se dobrim dobro vraća pa bih volio da se i drugi tako ponašaju jer bi svima bilo bolje i lakše bismo ostvarili svoje planove, što bi, ukupno gledajući, bilo i ljepše i bolje cijeloj zajednici. Molim sumještane za strpljenje i potporu u svim projektima i programima, a sigurno sve ovo što smo planirali možemo ostvariti za bolje i ljepše sutra svim stanovnicima Općine Petrijevci.

Lidija Aničić
Obilaznica, kanalizacija, park, rasvjeta...
Što stanovnici petrijevačke općine mogu očekivati u predstojećem razdoblju?- Počela je gradnja obilaznice oko Petrijevaca, koja se treba završiti do polovice iduće godine, očekujemo nastavak izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda, jer je prije petnaestak dana raspisan natječaj za izvođača radova sekundarne mreže, a očekujemo do kraja lipnja i raspisivanje natječaja za izgradnju uređaja za pročišćavanje. Ovo proljeće završavamo uređenjem parka u središtu Satnice s dječjim igralištem i vanjskim fitnessom, a uskoro raspisujemo natječaj za izvođača radova na izgradnji parkirališta iza zgrade Općine i na prostoru između stare i nove škole, i očekujemo završetak radova u ovoj godini. Nastavljamo uređenje zgrade DVD-a Satnice.

Nakon postavljanja javne rasvjete u Ulici Ivana Kapistrana, pripremljena je projektna dokumentacija za postavljanje niskonaponske mreže i javne rasvjete u sljedećim ulicama: Mlinska, Matije Gupca, Petra Preradovića, Dore Pejačević i Bregovita, a postavljanje treba početi tijekom godine u suradnji s HEP-om Osijek.

U prvoj polovici ove godine uredit ćemo zgradu NK Omladinca i kapelicu na groblju u Petrijevcima. Prijavili smo se na natječaj ITU Aglomeracija Osijek za izgradnju biciklističke staze Petrijevci - Satnica, za koju namjeravamo tijekom godine raspisati natječaj za izvođača radova i početi gradnju. Također je u tijeku i izrada Strateškog plana razvoja turizma na području Općine Petrijevci do 2027. godine.

Radit ćemo na redovitom održavanju komunalne infrastrukture, održavati zgrade u vlasništvu Općine, organizirati s našim udrugama sve predviđene manifestacije i događanja te redovito financijski ispunjavati sve svoje obveze.
Možda ste propustili...

UZ GRADONAČELNIKOVU PORUKU “DA GA ČINE LJUDI”:

Đakovo slavilo Dan grada

NAKON BARANJE I OSIJEKA - MEĐUGORJE

Umirovljenici u posjetu Kopačkome ritu i Tvrđi

NAJAVLJENA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Povratak u doba dama, templara, dvorjana...

Najčitanije iz rubrike