Regija
SREĆKO VUKOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE BIZOVAC

Prirodna bogatstva i ljudi glavni su potencijal razvoja bizovačkog kraja
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Bizovačke toplice baza su za lječilišni i kupališni, a i umjetna jezera i ribolovni turizam

Smještena u samom središtu Osječko-baranjske županije, Općina Bizovac oduvijek je bila zanimljiva i atraktivna, a u povodu Dana Općine Bizovac o projektima koji su obilježili proteklih godinu dana te željama i planovima za razdoblje koje dolazi razgovarali smo s načelnikom Općine Bizovac Srećkom Vukovićem.

Iz godine u godinu Bizovac se nastoji profilirati u sve uspješniju općinu koja svojim projektima i zahvatima nastavlja trend razvoja i napretka. Na čemu temeljite razvojne projekte?

- Prema posljednjem popisu stanovništva, Općina Bizovac broji 4.507 stanovnika u osam naselja, a u pogledu prirodnih resursa vjerojatno je najznačajnije otkriće geotermalnih izvora koji svojim velikim zdravstvenim, turističkim i energetskim mogućnostima predstavljaju važan čimbenik razvoja bizovačkog kraja. Općina je prepoznala te vrijednosti kao potencijala strategije razvitka lječilišnog i rekreacijskog te svekolikog turizma u sklopu Bizovačkih toplica, važnog oslonca razvoju uslužnih djelatnosti i okosnice razvoja cjelokupnog područja slavonsko-baranjske regije i prilagođava se tome.

Osim toga, Općina Bizovac ima još jedan resurs za razvoj kupališnog i ribolovnog turizma: umjetna jezera nastala iskapanjima gline za proizvodnju opeke, gdje Općina planira revitalizaciju okoliša ove vodene oaze, izvrsne kakvoće vode, ukupne površine 15 hektara. Stvarajući pretpostavke za razvoj poduzetništva, utemeljena je i poduzetnička zona u okviru koje je infrastrukturnim opremanjem uspjela privući poduzetnike koji danas tamo djeluju.

Demografske mjere
Što biste izdvojili kao projekte i zahvate koji su obilježili 2018. godinu, ali i razdoblje od jednog do drugog Dana općine?

- Gradeći mostove prijateljske suradnje, Općina Bizovac stvorila je mnoge uspješne partnerske odnose, a među brojnim aktivnostima naglasio bih podatak da je izvršena digitalizacija više od 25.000 arhivskih dokumenata. Održavani su prostori svakog pojedinog groblja i sve javne zelene površine, a financijski i materijalno pružena je pomoć župnim zajednicama, VZO-u Bizovac i aktivnim DVD-ovima. Nabavljen je stroj za kompostiranje i miješanje biootpada, čiju je nabavu u većem omjeru sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva.

Koje se demografske mjere provode u Općini Bizovac?

- Općina Bizovac materijalno i financijski skrbi o uvjetima u Dječjem vrtiću Maslačak, za malu školu, a u proteklim godinama izdvojena su značajna sredstva za rekonstrukciju zgrade vrtića, kojoj je omogućen rad jasličke skupine. Nadalje, Općina je sufinancirala prijevoz vlakom i autobusom učenika srednjih škola i studenata, kao i djece s posebnim potrebama. Redovito je izvršavana isplata stipendija nadarenim srednjoškolskim učenicima i studentima, sufinancirane su aktivnosti osnovne škole, a učenicima prvog razreda Općina je donirala nove udžbenike. Financijski smo pomogli i obiteljima s novorođenom djecom, a djeci u osnovnoj školi subvencioniran je topli obrok.

Realizirani su i značajni infrastrukturni projekti

- Kroz najmlađu bizovačku ulicu, Cvjetnu, uz potporu HEP-plina i Hrvatskoh voda izgrađeni su plinovod i vodovodna mreža, u prostorije kina i KUD-a uvedeni su centralno grijanje i klima, a Dječji vrtić Maslačak, za koji se već radi projekt dogradnje, opremljen je potrebnim namještajem i ograđen zaštitnom ogradom. Na temelju projektne dokumentacije rekonstrukcije i konzervatorske studije nastavljena je obnova kurije Norman, pripremljen je elaborat krajobraznog uređenja i parkovne površine s dvorišne strane, a na više lokacija u mjestu popravljene su asfaltne prometnice, obnavljani poljski putevi i oborinski kanali te zasađene mlade sadnice drveća. Općina je podržala i osnivanje dviju novih udruga: Nogometnog centra djece i mladeži BSK Bizovac i ŠK Mladost.

Ulaže se u sva naselja
Svako naselje Općine može se pohvaliti novim realiziranim projektima

- U mjestu Brođancima ispred mjesnog groblja asfaltirano je veliko parkiralište, a na Olimpijskom stadionu izveden je hidrantski priključak na vodovod. U stolnoteniskoj dvorani nekadašnjeg omladinskog doma postavljen je sportski pod te izrađena opsežna projektno-tehnička dokumentacija energetske obnove zgrade bivšeg zadružnog doma, javne rasvjete i biciklističkih staza u smjeru Novaka i Habjanovaca. Planirana je i izgradnja 1. faze javne rasvjete, rekonstrukcija krovišta župne crkve svete Ane, velike nadstrešnice na Olimpijskom stadionu, vježbališta na otvorenom i uvođenje centralnog grijanja u prostorije stolnoteniske dvorane.

Tijekom 2018. godine u Cretu Bizovačkom nastavljeno je uređenje željezničkog stajališta te postavljanje rasvjete kod asfaltnog igrališta i gradnje vježbališta na otvorenom. Asfaltiran je produžetak Habjanovačke ulice, a nedavno je obnovljeno krovište na zgradi kuće oproštaja na mjesnom groblju. Završena je izgradnja energetski učinkovite ulične LED javne rasvjete u Novakima, koju je većim dijelom financirala Općina Bizovac uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, a u ovoj godini u planu je kroz Novake zasaditi novi drvored i osvijetliti filijalnu crkvu.

U Habjanovcima je u središtu mjesta ispred zgrade društvenog doma izvedena rekonstrukcija parkirališta, na javnoj površini Bare zasađene su mlade sadnice drveća, na više lokacija popravljene su prometnice, a u društvenom domu izgrađen je sanitarni čvor. Uz potporu Općine i zauzimanjem članova počelo je unutrašnje uređenje vatrogasnog doma, za koji je pripremljen projekt energetske obnove za ovu godinu. Kako je Ministarstvo državne imovine donijelo odluku o darivanju zemljišnih čestica u svrhu građenja pristupne ceste do groblja u Habjanovcima, napokon će biti omogućeno asfaltiranje ove prometnice. Zahvaljujući učestalim zahtjevima Općine Bizovac prema HŽ-u, napokon se uređuje željezničko stajalište u Samatovcima, a završena je i prva faza projekta uređenja prostorija NK Sloga 1958, koje se nastavljaju uređivati, kao i asfaltiranje dijela ulica i izgradnja vježbališta na otvorenom. Općina se brine i ulaže i u svoja dva najmanja naselja, Cerovac i Selce.

Kakve planove imate za razdoblje koje dolazi?

- U Općini Bizovac pripremaju se novi projekti spremni za aplikacije na EU fondove i u tu svrhu aktivirana je i suradnja s LRA Grada Belišća. U nadolazećem vremenu u Općini nestrpljivo očekujemo realizaciju triju velikih projekata, među kojima su izgradnja novih smještajnih, lječilišnih i kupališnih kapaciteta u sklopu kompleksa Bizovačkih toplica, izgradnja odvodnog sustava u okvirima projekta FASEP te rekonstrukcija državne ceste D2 od Normanaca do Josipovca. Svi ovi projekti uvelike će potaknuti mogućnosti daljnjeg gospodarskog razvoja bizovačkog kraja, privući nove investitore i stvoriti pozitivno poslovno ozračje, a time i otvoriti nova radna mjesta.

S tim planovima i nadama svim stanovnicima Općine Bizovac upućujem iskrene čestitke u povodu Dana Općine sa željom da zajedničkim snagama pridonesemo izgradnji novog, europskog lica Bizovca i da njezinim stanovnicima osiguramo perspektivu boljitka kakvu svi zajedno priželjkujemo!

Lidija Aničić
Kultura, sport, humanitarne organizacije
Posebna pozornost posvećuje se i udrugama u kulturi, sportu, manifestacijama, ali i brizi za osjetljive kategorije. Kako se manifestira briga za ovaj segment života?- Pružena je potpora udrugama u kulturi i sportu, humanitarnim organizacijama, a posebno su financirane sportske, tradicijske i zabavne manifestacije poput Olimpijade starih sportova, Bizovačkih ljetnih večeri, Proljeća u Cretu i Ljetnih susreta u Samatovcima te druga događanja. Vodeći brigu o osjetljivim socijalnim skupinama mještana, Općina je izradila projekt pod nazivom “Zaželi priliku u Općini Bizovac” prijavljen na natječaj “Zaželi - program zapošljavanja žena” u sklopu Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti 4,3 milijuna kuna, u sklopu kojeg novozaposlenih 25 žena svakodnevno brine o ukupno 125 starih, nemoćnih ili osoba u nepovoljnom položaju. Nekoliko je mladih osoba u protekloj godini u općinskoj upravi obavilo stručno osposobljavanje, a dvadesetak dugo nezaposlenih dobilo je šestomjesečni posao u sklopu programa javnih radova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike