Regija
TREĆA UGOSTITELJSKA RADIONICA “UČIMO OD NAJBOLJIH”

Našičke srednjoškolce
učili kuhati kuharski
stručnjaci iz Hotela Osijek
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
NAŠICE

U ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Isidora Kršnjavog održana je radionica "Učimo od najboljih" na kojoj je gostovao bivši učenik te škole, i to iz prve generacije, Robert Batrac, sadašnji zamjenik šefa kuhinje Hotela "Osijek". Uz njega, svoja su znanja pokazale i kuharica Hotela "Osijek" Sara Isić te učenica Nikol Juratović, a konobarima je o sljubljivanju vina i odnosu s gostima govorio Zoran Vorkapić, sommelier. Treća je ovo radionica u isto toliko godina na kojoj predaje ovaj poznati kuhar, a sve to radi iz ljubavi prema našičkoj školi i prenošenju znanja.

- Svi predavači su ovdje volonterski i ovim im putem zahvaljujem na njihovu angažmanu. Godišnje radimo više od deset radionica, ali pokrivamo i važnije događanje u školi svojim jelima. Uz to, naša djeca godinama sudjeluju na stručnoj praksi na Malom Lošinju, a preko Erasmus projekta slastičari su bili u Italiji, a kuhari u Portugalu - rekla je Ana Mirković, stručna učiteljica kuharstva i voditeljica ugostiteljskog praktikuma. Batrac je ove godine učenicima odlučio prikazati egzotičniju kuhinju, pa su učili napravit razne vrste woka, ramsteka, nekoliko salata te rižota.

- Danas smo se odlučili za nešto azijske, odnosno kineske kuhinje, i talijanske, jer one su dosta slične i sadržavaju puno boja i začina, pa sam mislio da će to djeci biti zanimljivo i poticajno - rekao je Batrac te se prisjetio svojih početaka i profesora na temelju kojih je i nastala ova suradnja.

- Sviđa mi se kako je našička škola ustrojila praktikum. Primijetio sam da djeca jako dobro reagiraju na ove radionice i težim da njihova mašta budi i da ih se ne stavlja u određeni kalup - izjavio je Robert Batrac, koji je istaknuo da su se kao prva generacija još više trudili da nešto nauče i sve dignu na višu razinu. Također je komentirao i današnje generacije koje nisu svjesne da se do velikih kuhinja dolazi guljenjem krumpira i 12-satnim radnim vremenom. Veliki doprinos dali su i ostali predavači, koji su nova znanja uklopili s glavnim jelom, pa su konobari naučili osnove sljubljivanja jela i vina, ali i dobili nekoliko prilika iz prakse, a slastičari su ovu priču zaokružili, a s čim drugim nego - čokoladom. I.Ćosić
Bivši učenici najbolji promotori
Početak ugostiteljskih zanimanja u školi temeljio se na ugostiteljima i gospodarstvu Našica onoga vremena, ranih 90-ih, tadašnjem Hotelu “Slavonka” čije su prostore i kadar koristili u nastavi. “Naši učenici završavali su i više obrazovne institucije na području ugostiteljstva, pa ih se može naći kao šefove na Jadranu, ali i izvan Hrvatske, a to nam je posebno drago. Nastavak trenda želimo oplemeniti ovakvim radionicama, a projekt ‘Učimo od najboljih’ rezultat je promišljanja našeg stručnog kadra o novim načinima učenja. Današnji predavač Robert i Neven koji je bio ovdje najbolji su promotori našeg rada i našeg kraja”, rekao je ravnatelj škole Željko Filjak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike