Osijek
DAN OTVORENIH VRATA I KARIJERA

Susret studenata i srednjoškolaca s poslodavcima
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Pred mladima s diplomom našega fakulteta su poslovi budućnosti i velike prilike, kaže dekan Drago Žagar

Koje studije mogu upisati, kakve su im mogućnosti stručne prakse, stipendiranja, a u konačnici i zaposlenja nakon završetka Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, u srijedu su na drugom zaredom Danu otvorenih vrata i karijera saznali znatiželjni srednjoškolci i studenti. Bila je to jedinstvena prilika za susret s budućim poslodavcima - predstavnicima dvadesetak velikih imena u područjima od elektrotehnike do IT-a, partnerskih tvrtki FERIT-a, kao što su Rimac Automobili, Ina, Ericsson NT, Siemens, Bamboo Lab, Inchoo, Institut RT – RK, Mono, Danieli Systec, Helb...

- Našim studentima i srednjoškolcima želimo pokazati što im kao obrazovna institucija nudimo i na kojim se poslovima s diplomom našeg fakulteta mogu zaposliti. Prigoda je to i za direktno sučeljavanje s poslodavcima, a upravo to nam i jest cilj, zbližiti poslodavce sa studentima i prije nego završe studij - kaže dekan Drago Žagar. A poznato je da studiji koje FERIT nudi obuhvaćaju područja izuzetno atraktivna na tržištu rada.

- Mladi s diplomom našega fakulteta ne moraju razmišljati hoće li imati posla u sljedećih 20 ili 30 godina, jer to su područja budućnosti, koja će se sigurno dinamično razvijati, i pred njima su velike prilike – ističe dekan. Da su FERIT-ovci itekako poželjni i kod najpoželjnijih poslodavaca današnjice, potvrđuju i u Rimac automobilima, gdje rade i brojni bivši studenti Fakulteta. Njihov hardverski inženjer Kristijan Lolić, zaposlen u osječkom uredu, otkrio je što idealan kandidat za zaposlenika u „Rimcu” treba imati.

- Treba biti timski igrač kojemu nije problem zasukati rukave, raditi i učiti. Kod nas ga čeka dobro raspoloženje i sva moguća pomoć koju treba - kazao je Lolić. Slično je i u Siemensu, globalnom igraču u polju automatizacije i digitalizacije, vrlo privlačnom FERIT-ovcima.

- Idealan kandidat za Siemens je osoba koja želi učiti i koja će pitati za savjet o onome što ne zna. Studenti trebaju pokazati motivaciju i želju za učenjem, posebice novih tehnologija – kaže njihov prodajni inženjer Miroslav Dadić. Koliko je važna stručna praksa, studentima su predstavili udruga Osijek Software City i Inchoo, jedna od vodećih tvrtki u online prodaji.

- Praksu preporučujemo studentima zato što još uvijek nemaju iskustva u realnom sektoru. A ako se ondje iskažu, dobit će i priliku za zaposlenje. A upravo je ova manifestacija izvrsna prilika upoznati se s tvrtkama u kojima bi željeli raditi – kaže Maja Kardum, komunikacijska i marketinška stručnjakinja iz Inhcooa. Institut RT-RK, fokusiran na automobilsku industriju, stipendira studente FERIT-a s 800 na prvoj, i 2300 kuna na drugoj godini diplomskog studija.

- Imamo jako dobra iskustva i s fakultetom i studentima. Do sada smo stipendirali 114 studenata, a zaposlili 76 bivših stipendista – kaže direktor Instituta Zvonimir Kaprocki. A nešto manju stipendiju tvrtke Hemco iz Đakova u visini od 1000 kuna prima brucoš Elektrotehnike, Đakovčanin Matko Mihalj.

- Studirati na FERIT-u je sjajno iskustvo, a što bih preporučio svima, jer posao ću bez problema naći i u Hrvatskoj, i ako želim u inozemstvu – uvjeren je Matko. Matea Šakić (3. razred, I. gimnazija Osijek) kaže kako je događanje pun pogodak.

- Mislim da je manifestacija vrlo korisna svim učenicima koji naginju novim tehnologijama i razmišljaju o upisu na FERIT – zaključila je Matea.

Jasenka Pejaković
ŽELE ZAUSTAVITI ODLAZAK MLADIH
Prodekan za suradnju s gospodarstvom Kruno Miličević vjeruje kako će studij Studij automobilskog računarstva i komunikacija, koji od jeseni kreće i na engleskom jeziku, privući sve više mladih. “Nadamo se da ćemo zaokrenuti priču o odlasku mladih te i studente iz drugih zemalja privući da dođu u Osijek studirati i tu ostanu raditi. Tako ćemo povećati i međunarodnu vidljivost te privući nove partnerske tvrtke”, ističe.
Najčitanije iz rubrike