Osijek
KONFERENCIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI

Kreće obnova osječkog
Doma za stare i nemoćne
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Predstavljeno 19 projekata energetski obnovljenih zgrada odgoja i obrazovanja, i 23 zgrade javnog sektora čija obnova tek počinje

U sklopu konferencije o energetskoj obnovi Osječko-baranjske županije javnosti je predstavljeno 19 projekata koje Županija provodi u sklopu poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja", a koji trenutačno ulaze u završnicu. Kao i 23 projekta čija je realizacija u začetku u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora". Sve uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Obnova 19 ustanova odgoja i obrazovanja počela je 22. studenoga 2016., a predviđeno je da budu završeni 1. lipnja 2019. godine. Njihova ukupna vrijednost iznosi 62.107.562,04 kuna, od čega iznos od 34.716.918,55 kuna sufinancira Europska unija, iznos od 17.930.613,48 kuna Ministrastvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a 9.460.030,01 Osječko-baranjska županija. U konačnici, ove će zgrade imati smanjenu potrošnju energije grijanja/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na potrošnju u godini prije obnove.

Obnova 23 zgrade javnog sektora na području Osječko-baranjske županije započela je u srpnju 2018., a završetak radova očekuje se početkom 2021. godine. Riječ je o obnovi osnovnih i srednjih škola, domova za starije i nemoćne osobe i domovima zdravlja.

- Za nove projekte trenutačno je raspisan postupak javne nabave za izvođača radova, a rok za završetak tih projekata početak je 2021. godine, ali mi se nadamo da ćemo u roku od osam do deset mjeseci sve radove imati završene. Ukupna vrijednost projekata je 86 mlijuna kuna, od čega je 60 posto sredstava Europske unije, oko 14 milijuna kuna sredstva su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a 20 mlijuna kuna ide iz vlastitog proračuna Osječko-baranjske županije. Kada govorimo o 19 završenih projekata i 23 koja se rade, ukupno govorimo o vrijednost od 144 milijuna kuna, od čega je 60 posto osigurano europskog novca, a ostatak daju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Osječko-baranjska županija - rekla je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak, dodavši kako je među novim javnim objektima koji idu u energetsku obnovu svakako najznačajniji projekt obnove sve tri zgrade Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku vrijedan nešto više od 12 mlijuna kuna.

Također, istaknula je Tramišak, u ovome valu obnove energetski će se obnoviti zgrada Elektrotehničke i prometne škole Osijek (11,2 milijuna kuna), Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek (5 milijuna kuna).

Konferenciju je otvorio župan Ivan Anušić.

- Do kraju ovoga mandata ovim tempom uspjet ćemo sve zgrade koje su u vlasništvu Osječko-baranjske županije u potpunosti obnoviti i tako ćemo zaokružiti jednu cjelinu koja se zove u potpunosti provedena energetska učinkovitost. To će uvelike smanjiti režijske troškove javnih ustanova, a ujedno i pomoći svim građevinskim tvrtkama koje rade na području Osječko-baranjske županije koje će sudjelovati u realizaciji projekata - rekao je Anušić.

Predstavnike ustanove koje su dio ova dva velika projekta energetske obnove u Osječko-baranjskoj županiji pozdravili su i pomoćnik ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a Dragan Jelić, pomoćnik ministra Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić i izaslanik potpredsjednika Vlade RH Predrag Štromar, Stjepan Ćuraj. Nešto više o važnosti projekata energetske obnove govorio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Ivana Solar
Ponoš: Najbolja Županija prema projektima
- Fond trenutačno radi na 1500 EU projekata, od toga ih je 775 iz područja javnog zgradarstva. Zadovoljstvo mi je što sam danas u najboljoj županiji glede količine i kvalitete projekata te povučenog novca. Kada u fondu dobijemo projekte koji su s adresom slanja iz Osječko-baranjske županije, onda smo zadovolji, jer znamo da ti projekti imaju glavu i rep, zato jer znamo da prolaze i da u visokom postotku povlače novac, pa nam je i svima veliko zadovoljstvo raditi na njima - rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš.
Najčitanije iz rubrike