Regija
USPJEH MLADOG VALPOVCANINA

Studentu Igoru Niševicu Nagrada “Faust Vrancic”
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Nagrada je za pokretanje modelarstva u Sl. Brodu, objavljene clanke te prekogranicnu suradnju
VALPOVO - Ime Igora Niševića (na snimci četvrti slijeva) u svijetu tehničke kulture Hrvatske, Europe, pa i svijeta odavno nije nepoznanica. Premda je u ranim dvadesetima, taj perspektivni mladić iz Valpova u posljednjih je desetak godina nanizao niz nagrada na kojima bi mu mogli pozavidjeti i puno stariji kolege, a prošloga tjedna na svečanosti u Hrvatskom saboru u Zagrebu ovjenčan je još jednim visokim priznanjem - Državnom nagradom "Faust Vrančić" za 2018. godinu, čime se svrstao u red najmlađih laureata koji su ikada dobili ovu nagradu.Ove godine na svečanosti je bilo uručeno ukupno jedanaest nagrada, od kojih jedna nagrada za životno djelo, osam nagrada pojedincima te dvije godišnje nagrade udrugama tehničke kulture koje su tijekom 2018. godine postigle iznimne rezultate.

Među čestitarima dobitnicima bila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, te Radovan Fuchs, koji je na svečanosti bio u ulozi izaslanika premijera RH Andreja Plenkovića.

- Nagradu sam dobio za pedagoški rad i pokretanje radionice zrakoplovnog modelarstva u Slavonskom Brodu, za objavljivanje dva članka u hrvatskim novinama za tehničku kulturu i jednog u američkom časopisu za zrakoplovno modelarstvo, za prekograničnu suradnju u pokretanju radionica s aeroklubom Zenica i zbog dobrih sportskih rezultata u 2018. - pojasnio je razloge dobivanja priznanja Nišević, jedan iz plejade aktivista i udruga Zajednice tehničke kulture Valpovo - Belišće, koji su nagradama "Faust Vrančić" već ovjenčani u prethodim godinama.

Inače, taj se sveučilišni prvostupnik strojarstva na fakultetu u Slavonskom Brodu zrakoplovnim i drugim oblicima modelarstva bavi još od 2007. godine s velikim uspjehom. Za taj su ga hobi zainteresirali u sekciji modelara pri Centru tehničke kulture Valpovo, kada je počeo sam izrađivati i usavršavati makete dvoranskih aviona. Kako bi se mogao dalje usavršavati i napredovati, rad nastavlja u Aeroklubu Osijek, gdje su mu se otvorile veće mogućnosti, bolji uvjeti i više natjecanja na kojima je nastupao. Na državnim natjecanjima Igor je 2011. godine osvojio prvo mjesto iz maketarstva u Puli s maketom klavira, te 2013. i 2014. godine kada je u kategoriji F1B modela osvojio titulu državnog prvaka. Tu su još i ekipna prva, druga i treća mjesta na državnim natjecanjima u kategorijama F1B, F1N i F1N 150, ali i brojna međunarodna priznanja.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike