Magazin
PODVALA IZ REPUBLIKE SRPSKE

Revizija zločina: Vlada RS potiče novi val antisemitizma u BiH
Objavljeno 9. ožujka, 2019.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu u povodu formiranja kontroverznih međunarodnih komisija vlade entiteta Republike Srpske (BiH) za utvrđivanje povijesnih činjenica za Srebrenicu i Sarajevo. Iz analize "Holokaust (Sho‘ah): Uvod u nova negiranja holokausta i pravni i historijski revizionizam" izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

Istraživanje "Percepcija antisemitizma", koje je objavila Europska komisija uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja 2019., pokazuje kako je u EU-u u velikoj mjeri došlo do povećanja antisemitizma - devet od deset ispitanih Židova izjavilo je da se antisemitizam u EU-u povećao u posljednjih pet godina. Nažalost, njihovo mišljenje dijeli samo 36 % ispitanika u javnosti EU-a, a 85 % Židova smatra da je antisemitizam najveći društveni ili politički problem u njihovoj državi unutar EU-a. Također, 89 % Židova smatra da je antisemitizam najproblematičniji na internetu i društvenim mrežama; 28 % ispitanika bilo je maltretirano najmanje jednom u 2018. godini; 79 % Židova koji su iskusili antisemitsko uznemiravanje u proteklih pet godina nije to prijavilo policiji ili drugoj instituciji; 34 % njih izbjegava posjetiti židovske događaje ili lokalitete jer se ne osjećaju sigurno, a 70 % Židova smatra da napori država članica EU-a u borbi protiv antisemitizma nisu efikasni.

RAST ANTISEMITIZMA
Najveću zabrinutost izrazili su Židovi u Francuskoj (95 %), zatim slijede Židovi u Njemačkoj (85 %), a najmanje su zabrinuti u Danskoj (56 %). Studija također pokazuje da su Židovi u Njemačkoj bili suočeni s najvećim brojem antisemitskih napada. Nešto više od trećine Europljana mišljenja je da se antisemitizam povećao u njihovoj zemlji proteklih pet godina, ali gotovo dvije trećine Europljana smatra da se antisemitizam nije povećao. Više od polovine ispitanika navelo je da je najproblematičnija manifestacija antisemitizma u njihovim zemljama negiranje holokausta, a zatim antisemitizam na internetu i online društvenim mrežama. Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, u povodu izvješća izjavio je: "Duboko sam zabrinut zbog rasta antisemitizma, kao što je zaključeno u izvješću. Bitno je da se borimo protiv ove pošasti snažno i kolektivno. Židovska zajednica mora se osjećati sigurno i kod kuće i u Europi. Ako to ne možemo postići, Europa prestaje biti Europa." Iako je obveza zaštite građana EU-a prije svega u samim državama članicama, EU je u prosincu 2018. godine jednoglasno usvojio Deklaraciju o borbi protiv antisemitizma i razvoj zajedničkog sigurnosnog pristupa kako bi se bolje zaštitile židovske zajednice i institucije u Europi. Države članice EU-a također su pozvane da koriste definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust. Velika anketa-istraživanje medijske mreže CNN "Antisemitizam u Europi" krajem 2018. godine u sedam europskih država ispitala je 7000 osoba: u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Mađarskoj i Poljskoj otkrila je da četvrtina Europljana vjeruje da Židovi imaju previše utjecaja na biznis i financije i da imaju mnogo utjecaja na sukobe i ratove diljem svijeta. Čak trećina ispitanika vjeruje da Židovi koriste holokaust kako bi ostvarili svoje ciljeve, a petina anketiranih da Židovi imaju znatan utjecaj na politiku i medije. Više od 40 % anketiranih vjeruje da Židovi žive pod prijetnjom u državama EU-a, a 28 % ispitanika da je antisemitizam u njihovoj zemlji uglavnom rezultat akcija Izraela. Čak dvije trećine ispitanika smatraju da židovske populacije ima mnogo više nego što je njihov stvaran broj, četvrtina Mađara smatra da Židovi čine 20 % ukupne populacije svih ljudi na svijetu.

PODVALA IZ SRPSKE
U pogledu rastućeg antisemitizma u Europi, Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, izjavio je da "postoji stari antisemitizam u Europi koji dolazi od ekstremne desnice, ali postoji također novi antisemitizam koji dolazi od ekstremne ljevice i također radikalnih islamskih centara u Europi koje šire kletve i laži o Izraelu". S tim u vezi Netanyahu je pohvalio desničarske lidere Austrije i Mađarske koji se, prema njegovu mišljenju, bore protiv antisemitizma, što je izazvalo reakciju predsjednika Države Izrael Ruvena Rivlina, koji je izjavio da je antisemitizam "zlo koje se može naći svagdje - lijevo i desno, među nacionalistima i religioznima", a da je borba protiv antisemitizma nemoguća stvaranjem koalicija s neofašističkim pokretima i tako se izravno suprotstavio Netanyahuu. Izraelski predsjednik smatra da je neofašizam "apsolutno nekompatibilan" s poviješću Izraela i smatra da je odbacivanje neofašističkih pokreta način borbe protiv antisemitizma. Navedena izvješća i istraživanja sadrže i djelomičnu analizu razloga antisemitizma u EU-u i, što je najvažnije, detektiraju i definiraju što građani EU-a misle o Židovima, ali i što Židovi misle o državama EU-a u kojima žive i rade. Očigledno je da postoji nesklad između opservacija Židova i građana EU-a o ugroženosti židovskih zajednica u EU-u, ali i drukčijih stavova između Netanyahua i Rivlina. U prvi plan kao osnova za antisemitizam u EU-u navodi se negiranje holokausta. Posljednjih tjedana interes međunarodne zajednice ne samo u EU-u privukla su zbivanja u Bosni i Hercegovini jer je vlada entiteta Republika Srpska, čija su vojska i policija presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) proglašene odgovornima za genocid u Srebrenici, a političko rukovodstvo entiteta Republika Srpska presuđeno za zločin genocida pred Međunarodnim kaznenim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Den Haagu (ICTY), formirala dvije kontroverzne međunarodne komisije koje trebaju utvrditi događaje u vezi sa Srebrenicom i s višegodišnjom opsadom Sarajeva. Na čelu obiju komisija nalaze se izraelski Židovi - profesori Gideon Greif i Raphael Israeli, koji su pristali biti na čelu dviju kontroverznih međunarodnih komisija i time preuzeli povijesnu odgovornost da upravljaju procesima kojima se negiraju pravosnažne presude međunarodnih sudova o počinjenom genocidu u Bosni i Hercegovini. Analitičari smatraju da sudjelovanje navedenih profesora u pokušajima nepriznavanja međunarodnih pravosnažnih presuda i pokušajima negiranja počinjenog genocida u Srebrenici otvara prostor negatorima holokausta i zagovornicima antisemitizma u Europi i svijetu da na isti i/ili sličan način pokušaju ili nastave osporavanje holokausta, odnosno osnuju kontroverzne međunarodne komisije prema istom modelu.

KONAČNA PRESUDA
Poznato je da su dva suda UN-a, Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), svojim presudama utvrdili relevantne činjenice i zločin počinjen u Srebrenici nad Bošnjacima presudili kao zločin genocida, a opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. godine ICTY je presudio kao zločin protiv čovječnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja. I zločin u Srebrenici i zločin u Sarajevu presuđeni su od ICTY-ja kao udruženi zločinački pothvati.

Američko i druga veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika (OHR) i niz međunarodnih organizacija osudili su formiranje te dvije spomenute kontroverzne međunarodne komisije smatrajući da su međunarodni sudovi u posljednjih 25 godina utvrdili istinu u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom. Generalno, formiranje dviju međunarodnih komisija od međunarodnih dužnosnika tretira se kao pokušaj revizionizma i negiranja genocida i opsade Sarajeva utvrđenih od UN sudova, a žrtve smatraju da se komisijama žele poništiti činjenice u presudama ICTY-ja i ICJ-a, odnosno onemogućiti žrtvama da dosegnu kaznenu pravdu, ali i pokušaj da se komisijama utječe na drugostupanjske presude protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Upravo činjenica da navedeni izraelski profesori, Greif i Israeli, budu na čelu dviju kontroverznih međunarodnih komisija koje trebaju ponovo utvrđivati događanja u Srebrenici i Sarajevu izazvala je dodatne reakcije u europskim i američkim političkim krugovima. Znajući koliko je međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om i EU-om napravila na kaznenom progonu odgovornih formirajući ICTY, ali i Sud Bosne i Hercegovine, liderstvo dvojice Židova u kontroverznim međunarodnim komisijama, prema mišljenju analitičara, bit će primarno u fokusu europskih političkih krugova, posebno onih u Europskom parlamentu koji su uvjerljivo, s 98 %, usvojili nekoliko rezolucija kojima se potvrđuje genocid u Srebrenici. Europski parlamentarci (EP) u protekle su četiri godine pokrenuli i instalirali niz mjera, radnji i akcija u okviru EU-a, kako bi se židovske zajednice potpuno zaštitile na tlu Europe. Formiranje kontroverznih međunarodnih komisija je i "prst u oko" i posljednjoj Rezoluciji Europskog parlamenta iz studenoga 2018., prema kojoj se za Srbiju uvodi novi uvjet za ulazak u EU, a to je prihvaćanje i priznanje nasljeđa i presuda ICTY-ja, prije svega pravosnažnih presuda za genocid u Srebrenici, koje je u posljednje vrijeme najviše negirala premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Potkopavanje istine
Analitičari smatraju da se angažman dvojice Židova, Greifa i Israelija, kao predsjednika kontroverznih međunarodnih komisija Vlade entiteta Republika Srpska za Srebrenicu i Sarajevo, koje trebaju dezavuirati međunarodno potvrđene sudske činjenice kroz pravosnažne presude, vjerojatno će najviše štete nanijeti židovskim zajednicama u državama EU-a, ali i šire, jer sudjelovanjem u kontroverznim međunarodnim komisijama za reviziju pravnih činjenica (pravosnažnih presuda) i povijesti potkopavaju židovsku borbu protiv antisemitizma i negiranja holokausta. Osim privatnog interesa dvaju profesora analitičari postavljaju pitanje čime su se rukovodila dva židovska profesora da u vrijeme rastućeg antisemitizma u EU i svijetu ulaze u sferu negiranja pravosnažnih presuda UN sudova za genocid nad bošnjačko-muslimanskim narodom u Europi. Centar Simon Wiesenthal, koji ima sjedište u Jeruzalemu, u svom je izvještaju objelodanio rezultate nastavka svog rada sudskog progona bivših nacista. Od 2001. do 2018. godine osuđeno je 105 nacista za sudjelovanje u holokaustu, a četiri suđenja su još u tijeku. Procesi pred ICTY-jem još nisu završeni i veoma je upitno je li sudjelovanje dvaju židovskih profesora u kontroverznim komisijama, koju je formirala srpska strana u BiH (Vlada entiteta Republika Srpska) nanosi štetu i sudskim procesima koji se vode diljem svijeta protiv nacista, o čemu detaljno izvještava Centar Simon-Wiesenthal. Vrlo su zanimljivi i zaključci istraživanja “Holocaust remembrance project”, koju su sponzorirali sveučilište Yale, Grinnell College i Europska unija za progresivni judaizam, objavljeni 25. siječnja 2019. godine. Studija obuhvaća države EU-a osim Španjolske, Portugala i Švedske. Jedan je od ključnih zaključaka da Izrael podržava mnoge nacionaliste i revizionističke vlade umjesto da prosvjeduje protiv revizionističkih ekscesa usmjerenih protiv Židova.
Skrivanje arhiva u Srbiji
U spomenutoj studiji precizira se i da se mnoga arhivska građa i zbirke koje se odnose “na ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku - NDH” nalaze u arhivama Ministarstva odbrane Republike Srbije te su nedostupne “uz izgovor da su se morale premjestiti izvan Beograda tijekom ‘NATO intervencije’ iz 1999.godine”. Navodi se također da se “intervjuirani akademici žale” da su mnoge arhive korisne za razumijevanje holokausta u Srbiji nedostupne te da je tim arhivama “teško ili nemoguće pristupiti”. Nakon svega u sljedećem razdoblju očekuju se reakcije židovskih organizacija diljem svijeta za borbu protiv antisemitizma i negiranje holokausta, države Izrael te mehanizama u okviru UN-a prema formiranim kontroverznim međunarodnim komisijama Vlade entiteta Republika Srpska za reviziju pravosnažnih presuda o počinjenom genocidu u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Sarajevu i reviziju povijesti, ali i reakcije drugih država EU-a koje su svojim rezolucijama, zajedno sa SAD-om, Kanadom i Australijom prihvatile EU rezolucije kojima se pravosnažnim presudama potvrđuje genocid u Srebrenici potvrđen pravosnažnim presudama od međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.
Nešto više od trećine Europljana mišljenja je da se antisemitizam povećao u njihovoj zemlji proteklih pet godina...
Netanyahu je pohvalio desničarske lidere Austrije i Mađarske koji se, prema njegovu mišljenju, bore protiv antisemitizma...
Formiranje dviju međunarodnih komisija od međunarodnih dužnosnika pokušaj je revizionizma i negiranja genocida i opsade Sarajeva utvrđenih od UN sudova.
Najčitanije iz rubrike