TvObzor
REPLIKE - NOVI FILM KEANUA REEVESA

Napet i uznemirujući znanstvenofantastični triler
Objavljeno 22. veljače, 2019.

Nakon što njegova obitelj pogine u prometnoj nesreći, odvažni neuroznanstvenik neće se zaustaviti sve dok ih ne vrati u život, čak i ako to znači suprotstaviti se vladi, policiji i svim zakonima prirode.

Dugo iščekivani znanstvenofantastični triler scenarista Chada St. Johna (London Has Fallen) napokon će se naći na velikim ekranima. Glavne uloge preuzeli su Keanu Reeves (John Wick, The Matrix trilogy, Speed), Alice Eve (Before We Go, Star Trek, She’s Out Of My League), Thomas Middleditch (Silicon Valley) i John Ortiz (Silver Linings Playbook, American Gangster). Film je režirao talentirani redatelj Jeffrey Nachmanoff (Traitor), a producirali Lorenzo di Bonaventura (Transformers filmovi, G.I. Joe, Red, Salt), Stephen Hamel (Passengers), Keanu Reeves, Mark Gao (Transporter Refueled, 24 Hours To Live) i Luis Riefkohl.

Ovaj film oživio je kroz ideju koju je producent Stephen Hamel podijelio s Keanuom Reevesom. Obojica su htjela snimiti priču koja će postaviti zanimljiva pitanja, i to u žanru koji i jedan i drugi obožavaju. Hamel je izjavio: “Ovaj film razvio se iz mog interesa za koristi i opasnosti novih tehnologija koje bi mogle nadići fundamentalna ograničenja čovječanstva, kao i etičke granice koje se postavljaju i krše tijekom korištenja takvih tehnologija. Posebice to da će ljudska bića možda jednom uspjeti prenijeti svoju svijest iz jednog u drugo tijelo.”

Njihov cilj bio je stvoriti dinamiku tijekom koje se heroj (Keanu) suočava s nevjerojatnim intelektualnim i emocionalnim izazovima, i to istovremeno. Hamel smatra da je takvo istovremeno suočavanje pogotovo teško, ali i više dirljivo. Jednom kad je napisao priču, okupio je ključne članove filmske ekipe, poput producenta žanrovskih filmova Lorenza di Bonaventure, kako bi dalje pomogao razviti priču i producirati film. Ubrzo su im se pridružili Chad St. John koji je priču pretvorio u scenarij te Nachmanoff kao redatelj, a počelo se snimati u Puerto Ricu tijekom 2016. godine.

“Ova priča me odmah privukla jer obožavam realističnu znanstvenu fantastiku”, objasnio je Nachmanoff. “Oduvijek mi se sviđala ideja uzeti ozbiljnu temu i zatim ju pretvoriti u komercijalnu zabavu. Smatram kako se približavamo vremenu, u ne toliko dalekoj budućnosti, kad ćemo uistinu uspjeti otkriti neke od tajni kako funkcionira naš mozak. To će potaknuti mnoge sve teže etičke dvojbe – gdje je granica između umjetne inteligencije i ljudske svijesti? Koliko se može produžiti ljudski život, ima li tome kraja? I treba li tome biti kraja? Mislim da su ta pitanja provokativna, ali ponajviše mi se sviđaju likovi i sama priča, zbog čega sam uistinu htio snimiti ovaj film”, objasnio je Nachmanoff. Reeves je dodao: “Ovaj film nije samo zabavan nego ima i što reći.”

Nachmanoff je nastavio: “Netko bi mogao reći da je ovaj film suvremena adaptacija mita o Frankensteinu – znanstvenik koristi svoje vještine kako bi prkosio zakonima prirode, što ima neočekivane posljedice. Bilo je zanimljivo poigravati se ovim svijetom. Teme ovog filma mogu se doživjeti kao vrlo mračne, ali elementi novih tehnologija i znanstvene fantastike stvaraju vrlo zanimljivu ravnotežu. Većina filma odvija se noću, tako da film odiše određenim mračnim i gotičkim tonom. Međutim, snimali smo ga u tropskom kraju, gdje je sve vrlo zeleno, bujno i živo. Htio sam upotrijebiti elemente oba svijeta kako bismo stvorili vizualnu paletu koja će na nov način pristupiti žanru trilera.” (N.K.)
Najčitanije iz rubrike