Regija
GRAĐANI ĆE SAMI KREIRATI CIJENU

Odvoz otpada bit će minimalno 61,64 kn, po pražnjenju 2,63
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Cijena i s maksimalno četiri odvoza otpada iz zelene kante neće prijeći dosadašnju od 72,16 kuna, a manja je s više sortiranja
ĐAKOVO

Đakovčani su ovih dana na svoje adrese dobili Univerzalove račune za odvoz i zbrinjavanje otpada za siječanj – posljednje uplatnice po dosadašnjem obračunu. U ožujku, naime, dobivaju za veljaču uplatnicu s novim obračunom, čiji je cjenik javne komunalne usluge Odlukom Grada Đakova stupio na snagu 1. veljače, a što predstavlja usklađivanje gradova i općina s Uredbom o gospodarenju otpadom. "Stoga Univerzal više ne prazni zelene posude s miješanim otpadom koje nemaju identifikaciju, odnosno mikročip i barkod oznaku. Korisnike takvih će posuda, umjesto ispražnjene kante, na dan odvoza dočekati trakom prelijepljen poklopac s informacijom o neregistriranoj posudi zbog čega se hitno trebaju javiti gradskom komunalcu", poručuju iz Univerzala.

Ostaju popusti
Prve iduće uplatnice po novom obračunu korisnici usluge odvoza i zbrinjavanja otpada s područja grada Đakova primit će u ožujku. Sastavnice cijene bit će fiksni i varijabilni dio cijene javne usluge prikupljanja komunalnog otpada. Varijabilni dio ovisi o broju odvoza, broju pražnjenja zelene posude tijekom mjeseca. Naime, što manje njenog pražnjenja, odnosno što više sortiranja različitih vrsta otpada u za to predviđene posude poput onih za staklo, plastiku, biootpad, to će biti manji računi.

Nova cijena obrazložena je Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada. Cjenik javne usluge odnosi se na kantu od 120 litara, kontejner od 1100 i i 5000 litara. Kod kanti od 120 litara, najčešćih spremnika, onih za kućanstva koja nisu u kolektivnom stanovanju, cijenu čini obvezna minimalna javna usluga čija je cijena s PDV-om 61,64 (fiksni dio), dok je jedinična cijena za jedno pražnjenje volumena spremnika s PDV-om 2,63 kune – varijabilni dio. Primjerice, za četiri odvoza u mjesec dana riječ je o varijabilnom dijelu od 10, 52 lipe, plus fiksni dio od 61,64 kn, pa je to u konačnici za taj mjesec cijena od 72,16 kune. Direktor Univerzala Stjepan Ripić ističe da će se i kod novog obračuna zadržati popust u cijeni za samačka i staračka domaćinstva. "Samo je potrebno vidjeti model za to. Načelno je stav da će taj popust ići na fiksni dio cijene, a koji su to domaćinstva znat ćemo iz naše već postojeće baze podataka", kaže Ripić.

Stimuliranje sortiranja
U varijabilni dio uključena je namjenska naknada od 1,50 kuna. Naknada je to za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Minimalno su Uredbom propisana dva odvoza miješanog otpada mjesečno, a Univerzal jamči četiri odvoza u mjesecu, što je u skladu s dosadašnjom praksom, čime zadržava standard komunalne usluge.

Podsjetimo, dosadašnja mjesečna cijena odvoza je 72,16 kuna, a prije nje, smanjenjem PDV-a na 13 posto u 2017. godini, bila je 79 kuna, a za koju su se građani bili bunili da je previsoka. Sada će građani svojim ponašanjem, pristupom prema zbrinjavanju i sortiranju otpada na kućnom pragu sami biti kreatori cijene odvoza otpada, a i oni koji i četiri puta mjesečno budu praznili zelenu kantu imat će i po novom obračunu zapravo dosadašnju cijenu odvoza otpada. Procjene govore da će biti moguće da dio kućanstava mjesečno neće u zelenim kantama skupiti miješanog otpada ni za jedan odvoz, a pritom se uglavnom misli na samačka i staračka kućanstva. U tom slučaju platit će samo minimalnu cijenu usluge od 61,64 kune. U idućim koracima primjene novog obračuna i zbrinjavanja otpada, najavljuje direktor Ripić, stimulirat će se odvajanje, sortiranje otpada, a što će, dakako, biti moguće kada u kućanstva stignu i smeđa, žuta kanta, komposteri, a za očekivati ih je u ljeto/jesen. Ripić ističe kako će Univerzal razraditi cjenik sa značajnim stimulacijama za sortiranje otpada na kućnom pragu.

Suzana Župan
Promjene očekuju i cijenu vode?
Uz aktualne promjene vezane uz obračun cijene usluga odvoza otpada, postavlja se i pitanje što će biti s cijenom vode, a za koju vrijedi da je u Đakovu među najnižima - varijabilni dio 11,87 kn/m3. Naime, moglo se čuti i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, dođe li do spajanja Đakovačkog vodovoda s Vodovodom Osijek te vodovodima u Baranji i Čepinu u jedan, regionalni vodovod, cijena vode morat će se mijenjati jer bi za jedno uslužno područje ona trebala biti jedinstvena. Strahujući da bi time ona za Đakovčane bila veća od dosadašnje, Grad Đakovo i to navodi kao argument da do tog spajanja ne dođe.
U općinama drukčije
Na području općina gdje je Univerzal koncesionar, u Satnici Đakovačkoj, Viškovcima, Trnavi, Gorjanima, Levanjskoj Varoši, a od 1. ožujka i Strizivojni, za ovu vrstu usluge cijenu određuju navedene lokalne samouprave, dakako, u dogovoru s navedenim komunalnim poduzećem.
Univerzal planira razraditi cjenik većeg stimuliranja sortiranja otpada na kućnom pragu
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike