Osijek
INFORMATIVNA RADIONICA O ZAPOŠLJAVANJU UMIROVLJENIKA

Umirovljenici, uz svoju mirovinu, mogu raditi pola radnog vremena
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Portal za oglašavanje privremenih i povremenih poslova danasradim.hr, u sklopu kampanje ‘‘Zapošljavanje umirovljenika‘‘, u utorak je u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organizirao radionicu ‘‘Kako do privremenog posla u mirovini?‘‘, koja je okupila umirovljenike željne informacija o načinima i mogućnostima zapošljavanja u mirovini. Naime, izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koja je 1. siječnja stupila na snagu, sada omogućava svim umirovljenicima (starosne mirovine, prijevremene mirovine, mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i mirovine prema posebnim propisima) da istodobno primaju mirovinu i rade na pola radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno.

- Mnogi su umirovljenici zbog malih mirovina prisiljeni tražiti dodatan izvor prihoda kako bi popravili svoju financijsku situaciju, no mnogi od njih nisu upoznati sa svim mogućnostima zapošljavanja. Većina njih strahuje od obustave isplate mirovine ako se odluče za privremeno zapošljavanje, pa upravo zbog tog razloga održavamo ovakve radionice i predavanja na kojima ih pobliže upoznajemo sa svim mogućnostima rada u mirovini te im približavamo svrhu i način korištenja našeg portala kako bismo im pružili priliku da ostvare dodatnu zaradu - rekla je voditeljica radionice Kristina Krajančić.

Prema novome i korisnici invalidske mirovine mogu raditi, ali uz dodatna ograničenja u odnosu prema ostalim kategorijama umirovljenika. Građani, koji su u mirovinu otišli zbog profesionalne nesposobnosti za rad, neće izgubiti pravo na mirovinu, ali će im se ona umanjiti, a onima kod kojih je utvrđena opća nesposobnost za rad, u slučaju novog zaposlenja obustavit će se isplata mirovine. Umirovljenim obrtnicima, trgovcima pojedincima, kao i djelatnicima slobodnog zanimanja, primjerice odvjetnicima i liječnicima, također će se obustaviti isplata mirovina ako namjeravaju ponovo raditi u tim djelatnostima. Također, mirovina se za vrijeme zaposlenja ukida i korisnicima obiteljske mirovine.

Dodatnu zaradu umirovljenik može ostvariti preko ugovora o radu i ugovora o djelu. ‘‘Iako se umirovljenicima isplaćuje i plaća za rad u radnom odnosu i naknada za rad prema ugovoru o djelu, oni podliježu plaćanju obveznih doprinosa. Zaposleni umirovljenik ima pravo na plaću, ali i pravo na naknadu plaće za razdoblja opravdanog izostanka s rada. Nakon 42 dana bolovanja, naknada plaće tereti sredstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potpuno identično kao u slučaju bolovanja radnika koji nije korisnik mirovine. Za osiguranika starijeg od 65 godina, naknadu plaće za cijelo razdoblje bolovanja snosi poslodavac, a ako je uzrok bolovanja ozljeda na radu, naknada plaće od prvog dana tereti sredstva HZZO-a‘‘, kaže Krajančić.

Doprinos plaćen za mirovinsko osiguranje nakon proteka kalendarske godine preračunava se u mirovinski staž, tako da se osnovica na koju su plaćeni doprinosi podijeli s prosječnom brutoplaćom ostvarenom u Republici Hrvatskoj u toj kalendarskoj godini. Rezultat kvocijenta mirovinski je staž koji se priznaje osiguraniku, ali najviše 12 mjeseci. Ako korisnik mirovine koji nakon stjecanja prava na mirovinu ostvari najmanje jednu godinu novog mirovinskog staža, može od HZMO-a zatražiti ponovo određivanje mirovine, pri čemu zahtjev podnosi sam korisnik mirovine. Ako ispunjava uvjete, nova svota mirovine odredit će mu se prema propisima i uvjetima važećima na dan ponovnog određivanja mirovine. D. Miklić
4

sata dnevno, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, smije raditi umirovljenik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike