Regija
PRILIKA ZA NEPOLJOPRIVREDNE PROJEKTE NA SELU

Poljoprivrednici peru blatne ceste, otvaraju salone za uljepšavanje
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Za kreativnu i korisnu ideju 50.000 nepovratnih eura, rok za realizaciju je tri godine
ĐAKOVO

S maštovitim, no prvenstveno korisnim prijedlozima javili su se hrvatski poljoprivrednici na poziv Ministarstva poljoprivrede na tip operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja (PRR) RH 2014.-2020. Prvi je to takav natječaj u nas koji nudi značajnih i u cijelosti bespovratnih 50.000 eura, 372.000 kuna, a za pokretanje neke nepoljoprivredne djelatnosti koja bi bila dodatna djelatnost onoj osnovnoj, poljoprivredi. Tako su brojni poljoprivrednici i poljoprivrednice "spojili ugodno s korisnim", polazeći od svojih već postojećih aktivnosti, poljoprivredne mehanizacije i dr., došavši do kreativnih ideja kako već postojeće reference nadograditi kupnjom još kakvog stroja, priključka i dr., ili adaptacijom, opremanjem postojećih objekata te proširiti djelatnost i mogućnost zarade. S područja pet slavonskih županija prošlo je 57 nepoljoprivrednih, 21 milijun kuna vrijednih projekata poljoprivrednika, koji su se pri njihovom odabiru vodili kreativnošću i korisnošću.

Slavonsko-baranjski poljoprivrednici priliku u 6.2.1. vide u turizmu, pružanju usluga u šumarstvu – od izrade namještaja do peleta, kušaonicama, uslugama prijevoza…, pa i pružanju turističkih usluga u sportskom, ribolovnom i pustolovnom obliku turizma.

Nabavit će i ralicu
Čisti ratar Stjepan Brčić iz Vrbanje osmislio je kako iskoristiti mrtvu sezonu zimi u poljoprivredi, kao i postojeću mehanizaciju, pa je na 6.2.1. prošao s idejom održavanja cesta i putova. "Prijavio sam pranje cesta od blata i dr., ravnanje lenija od opasnih ‘vagaša‘, a mogu to i nadopunjavati, pa ću nabaviti i ralicu za čišćenje snijega. Za pranje cesta, a tu mislim na naše lokalne ceste, od opasnog blata uzeo sam četku s vodom i cisternu od 5000 litara, dok sam za ravnanje lenija uzeo ‘blanju‘. Uz cisternu, četku s vodom i blanju, uzeo sam dobivenim sredstvima i kosilicu, T6 kamiončić i dr.", zadovoljan je Brčić, koji ratari s bratom. "Ja imam OPG, a brat je d.o.o. Zajedno ratarimo na 400 hektara sijući šećernu repu, što nam je glavna kultura, pšenicu, uljanu repicu, soju i kukuruz. Brat ima šest uposlenih, a ja sam na svom OPG-u zasad jedini uposleni, no zaposlio bih još jednu osobu za posao održavanja cesta. Zbog skorašnje, dodatne djelatnosti vezane uz održavanje cesta moram ići na proširenje djelatnosti", kaže Brčić. Cjenik novih usluga, dodaje, tek će sastaviti.

Operacija 6.2.1 ima dobru prođu i u Strizivojni, u cijeloj Đakovštini. Na ovom natječaju prihvaćen je i projekt mladog poljoprivrednika Luke Glavačevića, a vezan je uz turizam. Mladi strizivojački OPG-ovac Luka tako će ostvariti davnu želju svog oca Hrvoja – da postojeće objekte i infrastrukturu na obiteljskom salašu, po seoski zvanom "kod Slukine kolebe", pretvore u ugostiteljski objekt s uslugom hrane i pića te jednodnevnim boravkom, bez noćenja. Već postojeći uvjeti na salašu Glavačevićevih su izvrsni - površina je to od 3,5 hektara na kojoj je nešto šume, prostrani travnjak, ograđeni prostor za krave zelave – slavonsko-srijemskog podolca, staru vrstu goveda s ovih prostora, a Glavačevići su među rijetkima što su ostali vjerni toj pasmini.

Jedan dan u prirodi
"Imali bi na salašu i jahanje konja, koje također imamo na svom gospodarstvu, prostora ima i za vožnju zaprežnih kola. Spravljala bi se stara jela, a sinova supruga završila je za kuharicu. Bio bi to jednodnevni boravak u prirodi, uz tradiciju Slavonije – od starih jela, jahanja konja, uz naše zelave, a bilo bi i drugih životinja. Na salašu je i đeram, stara manja kuća…", nabraja Lukin otac Hrvoje sve pogodnosti koje za nove sadržaje već pruža "koleba", udaljena od sela samo kilometar. Osim obiteljskih, na njoj se već organiziraju i druga druženja, događaji poput slikarske kolonije. "To smo odavno planirali, ispalo je zgodno za realizirati s PRR-om, a i svih dobivenih 50.000 eura je nepovratno. Iznos je to kojim se zamišljeno može realizirati", kaže Glavačević.

U susjednoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Nijemcima, OPG-ovka Ana Bošnjaković prošla je s projektom salona za uljepšavanje – ugradnja i uređivanje noktiju, šminkanje, friziranje. Ova 34-godišnja OPG-ovka domišljato je svoje zvanje, prazan poslovni prostor u kući svekra i druge reference sažela u nepoljoprivrednu ideju i prošla na 6.2.1, dobivši nepovratnih 50.000 eura. "Imam ratarski OPG, suprug radi u ratarstvu, ja sam završila za frizerku i radila za druge, a i djeca su već veća, svekrov lokal je tri godine prazan, pa smo odlučili osmisliti nešto za mene i prijavila sam salon za uljepšavanje. Ovdje su dva frizeraja, a ja sam svom dodala, uz friziranje, i šminkanje i nokte", zadovoljna je osmišljenom dodatnom djelatnošću OPG-ovka i frizerka Ana.

Rok za realizaciju svih ovih ideja je tri godine.

Suzana Župan
Ana Bošnjaković

vlasnica OPG-a

Imam ratarski OPG, suprug radi u ratarstvu, ja sam završila za frizerku i radila za druge. Djeca su već veća, svekrov lokal je tri godine prazan, pa smo odlučili osmisliti nešto za mene. Prijavila sam salon za uljepšavanje - uz frizeraj, bit će tu i šminkanje te ugradnja noktiju
Najčitanije iz rubrike