Osijek
KULINARSKA ZVIJEZDA U OSIJEKU

Chef David Skoko oduševio svojim specijalitetima!
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Posebno mi je drago što mogu kuhati sa svojim kolegom Tomicom Đukićem, istaknuo je Skoko

Uoči velikog kulinarskog spektakla, koji će se održati u subotu (16. veljače), a na kojem će gosti restorana Zimska luka hotela Osijek imati mogućnost uživati u četiri elegantna slijeda koja će za njih spravljati chef David Skoko, trenutačno najpopularniji hrvatski kuhar, zajedno s polaznicima programa prvog međunarodnog studija gastronomije Visoke škole Aspira u Splitu, dan ranije kuhali su za medije i posebne goste iz ugostiteljsko sektora.

- Prvi put sam u Osijeku i moram priznati da su me svi jako lijepo dočekali. Posebno mi je drago što ovdje mogu kuhati sa svojim kolegom Tomicom Đukićem, kojega dugo znam, ali nismo nikada zajedno radili u kuhinji. S učenicima Aspire napravili smo promociju specijaliteta kao što su prženi gavuni s raštikom, ječam s dimljenim dagnjama, sardelice na savoru, gulaš s lignjama, sipa s bobom, tartar od tune i pašteta od mola. Sve na meniju je vezano uz ribu, ali ima i domaćih fritula, pršuta, maslina, arancina... sve su to jela koja su tradicionala primorskih i dalmatinskih stolova, ali i restorana. Ništa ne iskače od tradicije, jer tradiciju treba čuvati, i to onu svih naših regija jer nam je to obilježje - napominje kulinarska zvijezda David Skoko.

Inače, cilj je hotela Osijek i Visoke škole Aspira bio zapravo spojiti gastroscenu Slavonije s onom Primorja i Dalmacije.

- Mi imamo iznimno dobru suradnju s direktoricom hotela Osijek Sandrom Đurđević i chefom Tomicom Đukićem, koji je naš mentor i predavač studentima gastronomije. O pitanju autohtonosti sve smo sljubili s vinima, pri čemu smo napravili odmak i ponudili gotovo zaboravljene sorte, kao što su rukatac ili trnjak. Kroz ovu priču želimo pokazati sve potencijale koji se slabo koriste - komentirao je Tonči Drlje iz Visoke škole Aspira.

Nefreteta Z. Eberhard
Skoko: Volim fiš, slaninu i kulen
David Skoko nam je priznao da je od kada je krenuo negov kulinarski show na televizijskoj postaji 24kitchen u stalnoj jurnjavi. “Show ide već 215 dana, od kojih sam ja 200 na putu. Život je postao jako intenzivan. Kada govorimo o slavonskoj kuhinji, moram priznati da ne znam previše, ali volim slaninu, kulen i crnu svinju te dobar fiš. Uistinu želim dobro upoznati našu domaću kuhinji u cijeloj Hrvatskoj, ali ne ono što se nudi po restoranima, nego ono što se jede kod kuće jer nam je to izvorno. Upravo izvorno moramo kuhati i fosirati ako želimo biti prepoznati kao gastrodestinacija, što nam je cilj”, poručuje Skoko.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike