Osijek
ZORAN ANĐELIĆ, PROCESNI ELEKTRONIČAR U OTOS-U

Jedini do Zagreba umjerava tlakomjere
Objavljeno 16. veljače, 2019.

Onaj tko je ikada odnio tlakomjer za mjerenje krvnog tlaka na umjeravanje u ovlašteni servis u tvrtku Otos katkada je na njega čekao i po mjesec dana. Ne čudi, jer je procesni elektroničar Zoran Anđelić jedina osoba sve do Zagreba koja se bavi umjeravanjem ovih uređaja. Uz oko 20-ak, koje na dnevnoj bazi donesu građani, još su i brojni tlakomjeri iz zdravstvenih ustanova, a Anđelić kaže kako mu je i nakon 14 godina rada na poslu, za koji ne postoji zanimanje, jednako zanimljiv kao prvog dana.

- Mehanika mi nije strana otprije pa sam se zainteresirao za ovo radno mjesto, na kojemu sam najprije bio šegrt. Popravio sam ih na tisuće i već sam naučio da je više stranaka obično oko Nove godine, kolinja, Uskrsa pa i Božića - kroz smijeh kaže Anđelić, dodajući da je popravak tlakomjera iz zdravstvenih ustanova složeniji od običnih, no mišljenje da je dovoljno tlakomjer usporediti sa drugim uređajem i da je tu kraj poslu, ne drži vodu. Najprije je, kaže, potrebno dijagnosticirati, a potom pregledati sve dijelove u tlakomjeru prije no što ga spoji na kalibrator, a potom i dinamički tester, gdje se obavlja i po nekoliko mjerenja. Samo za kontrolu i umjeravanje, kaže, potrebno je minimalno 30 minuta, a katkad je potrebno odraditi čak 15 do 20 mjerenja.

- Posao je "pimpljav", spor i mora se mnogo stvari predvidjeti. Recimo, sjećam se da sam imao na popravku tri potpuno nova tlakomjera, a jedva sam ih uspio očitati i pregledati u jednome danu. Bude i drukčijih slučajeva, i to kad građani odnesu digitalni tlakomjer liječniku pa ih on uvjeri da mu uređaj ne valja i da ga donesu meni. Digitalni tlakomjer nije za ambulante i obično u takvim slučajevima utvrdim da je potpuno ispravan, jer su digitalni tlakomjeri osmišljeni za korištenje kod kuće jer je osoba tada najopuštenija. U ambulantama može doći do sindorma bijele kute, odnosno nervoze i nelagode koja znatno utječe na mjerenje i povećava grešku u mjerenju koja lako može prijeći pet posto mjerne nesigurnosti, pa je preporučjivo mjeriti tlak dva do tri puta uzastopno i to u pravilnom položaju bez skidanja manžete. Problem je i u tome što ljudi ne čitaju upute i nerijetko odmah nakon kupnje tlakomjera stavljaju ga na ruku, a da nisu najprije pročitali upute – pojašnjava Anđelić, koji uz popravke nerijetko prilaže i upute o korištenju. Primjerice, ako osoba nije opuštena, kaže, vrijednosti će biti drukčije od stvarnih.

- Uvijek se mogu obratiti meni i donijeti tlakomjer na umjeravanje. Mišljenja sam da se ne treba odmah kupovati novi tlakomjer. Nijedan tlakomjer iz ove prostorije ne izlazi bez kontrole, a ako je star i 20 godina i izvađen "iz vitrine", još može raditi - zaključuje Anđelić.

Marija Mihelić
Službeni tlakomjeri
Tlakomjere koje dobiva iz zdravstvenih ustanova nakon njegova rada pregledava i Državni zavod za mjeriteljstvo. Ako zadovoljava, dobiva markicu, što znači da je ispravan.

- Službena je osoba obvezna umjeravati tlakomjere svake dvije godine, a trebalo je ostati na svakih godinu dana, jer se upotrebom brzo habaju i jedva izdrže godinu dana bez umjeravanja - kaže Anđelić.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike