Dome slatki dome
SPRIJEČITE NEŽELJENO POTOMSTVO

Za kvalitetniji, duži i mnogo zdraviji život
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Ženke pasa tijekom tjeranja ne jedu, nemirne su, laju i zavijaju, sklone su bježanju. Kuja se tjera dva puta godišnje

Mačka spolno sazrijeva sa šest do osam mjeseci i tada je spremna za sterilizaciju. Sam zahvat se obavlja u općoj anesteziji životinje. Odstranjuju se jajnici te nakon dan-dva mačka hoda, jede, spava, uredno obavlja sve funkcije pražnjenja crijeva i mjehura.


Mnogo vlasnika nije sklono pristati na to da se na životinjama provede zahvat sterilizacije ili kastracije. Neki se boje same operacije i posljedica za kućnog ljubimca, a neki su principijelno protiv tog zahvata i oduzimanja životinjama njihova prirodnog načina života. I jedne i druge treba razuvjeriti. Sama operacija rutinski je zahvat nakon kojega se životinje oporave za dan-dva. Znanstveno je dokazano da operirane mačke imaju kvalitetniji, zdraviji i duži život te su manje sklone pojavama tumora na mliječnoj žlijezdi i upalama urogenitalnog trakta. Popularne su još dvije neistine oko sterilizacije i kastracije.


Nije točno da mačke postaju trome i neaktivne. Naprotiv, puno puta nam vlasnici pričaju da se mačke još više igraju i aktivnije su. Uz to, neosnovana je priča da mačka mora imati bar jedan okot! Veliki ZA sterilizaciju i kastraciju je radi sprječavanja neželjenih potomaka - mačića koji onda lutaju po ulicama i najčešće sudbina nije na njihovoj strani.


Operativni zahvat mora se unaprijed dogovoriti, a mačka ne smije jesti osam sati prije operacije. Sat vremena nakon operacije vlasnik/vlasnica može svoju mačku odnijeti kući iz ambulante na kućnu njegu. Dva dana nakon operacije mačka se donosi na prvu kontrolu te prima dodatnu dozu antibiotika, a nakon što prođe deset dana od operacije, mačku treba donijeti na vađenje konaca. I starije mačke dobro podnose sterilizaciju. Jedino nije preporučljivo operirati mačke u fazi tjeranja. Neki preporučuju sterilizaciju mačke prije prvog tjeranja (prije šest mjeseci starosti), ali životinja u to doba nije ni fizički ni psihički dozrela, pa struka smatra da odluka o strerilizaciji u toj dobi nije najbolja odluka.


Kod mužjaka je sve to mnogo jednostavnije. Sam zahvat odstranjivanja testisa traje oko pola sata, nakon toga mačak se odnosi kući i nema više naknadnih kontrola i vađenja konaca. Mačak prije kastracije dobiva opću anesteziju, također ne smije jesti osam sati prije operacije. Starost mačka spremnog za kastraciju je devet mjeseci.
Sve to vrijedi i za pse. Sterilizacija i kastracija rade se na identičan način, jedino što su psi, ženke i mužjaci, veći i teži od mačaka, pa se vlasnicima čini i da se teže oporavljaju. Ženke pasa tijekom tjeranja ne jedu, nemirne su, laju i zavijaju, sklone su bježanju. Nakon svega, razmislite o sterilizaciji ili kastraciji svojeg kućnog ljubimca ili ljubimice te im tako pružite kvalitetniji, zdraviji i duži život.


Marga DOMES-ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med
Akcija sterilizacije i kastracije do kraja veljače
U veterinarskoj ambulanti “Fury” do kraja veljače provodi se akcija sterilizacije i kastracije pasa i mačaka po znatno sniženim cijenama. Sterilizacija mačke je 230 kn, kastracija mačka 200 kn, sterilizacija kuje do 15 kg - 300 kn, preko 15 kg - 400 kn, a kuje teže od 40 kg 500 kn. Cijena kastracija psa do 15 kg je 200 kn, više od 15 kg - 300 kn, a preko 40 kg - 400 kn. Radno vrijeme ambulante je od 9 do 19 radnim danom. Potrebno je najaviti se na telefon 031/ 204747.

Zakonska obaveza skrbnika životinje je i osigurati kontrolu razmnožavanja. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana