Osijek
LOV NA KRIVOTVORENE KVALIFIKACIJE

Od nekih fakulteta škole već zatražile provjeru diploma
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Neke su srednje škole svojedobno otkrile svjedodžbe za koje se utvrdilo da ih nisu izdale

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih dana u svojim redovima otkrilo zaposlenicu s lažnom diplomom jednog zagrebačkog fakulteta, ministrica Blaženka Divjak odlučila je provjeriti ima li još takvih osoba u sustavu obrazovanja pa kreće u hitnu provjeru 90.000 zaposlenika. Najprije će se provjeriti svi zaposlenici osnovnih i srednjih škola kojima je već stigao ministričin naputak, a uskoro upute slijede i fakultetima. Provjerili smo kakva je situacija u Osijeku te saznajemo da su neke naše škole nedavno imale slučajeve kada su otkrile da su svjedodžbe, navodno, njihove škole zapravo krivotvorene.


- Prije nekoliko godina imali smo slučaj kada je MUP za određene osobe zatražio provjeru svjedodžbi, i tada smo otkrili da su svjedodžbe bile falsificirane, što se i naočigled vidjelo, a potvrdilo uvidom u matične knjige - kaže ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" Sandra Brajnović. Znali su im i do sada poslodavci tražiti provjeru svjedodžbi, pri čemu u većini slučajeva bude sve u redu. Sada i sami kreću u provjeru svojih zaposlenika. Velik je posao i pred školama i fakultetima. Najviše posla sa zaposlenicima ove škole, koji su pretežito ekonomske struke, imat će Ekonomski fakultet, dok će, kada je riječ o provjerama diploma zaposlenika mnogih drugih škola najviše posla biti u stručnim službama Filozofskog i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Dekan FOOZOS-a Damir Matanović kaže kako su zaprimili 40-ak zahtjeva za provjerom diploma, no ističe kako velik broj njih uopće nije s njihovog, nego s drugih fakulteta, primjerice iz Zagreba.


- Mi redovito radimo takve provjere za druge, ali i interno. Sve je više i zahtjeva poslodavaca iz inozemstva gdje se zapošljava sve veći broj naših bivših studenata. Do sada nismo imali slučaj lažne diplome - kaže Matanović.


Problema nisu imali ni u OŠ Vijenac, kaže ravnateljica Vesna Vrbošić-Ravlić. Diplome zaposlenika ove i velike većine drugih škola provjeravat će se na Filozofskom, gdje još nisu zaprimili takve zahtjeve, niti bilježe slučaj lažne diplome. Takve postupke osuđuju, kao i plagiranje završnih i diplomskih radova, pa uskoro kreću s još strožim pravilima.
- Ovih dana usvojit ćemo izmjene pravilnika, što znači da će student kod predaje rada morati priložiti izjavu o čestitosti kojom potvrđuje da je rad sam napisao, a uz to će morati priložiti i potvrdu o originalnosti rada koju će dobiti na temelju analize licenciranong softvera Turnitin, koji detektira plagijate - kaže Leonard Pon, prodekan za nastavu i studente.


Jasenka Pejaković
REKTOR: NISMO IMALI SLUČAJ S LAŽNOM DIPLOMOM
Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac kaže kako se tijekom svojega 12-godišnjeg mandata kao dekana tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta često susretao sa zahtjevima poslodavaca za provjerom vjerodostojnosti diploma - bilo da je riječ o zaposlenicima u državnoj službi ili u gospodarstvu.

- Uvijek je bilo sve u redu, nije zabilježen ni jedan slučaj lažne diplome na fakultetu, ali ni na Sveučilištu. Svaki poslodavac na to ima pravo i treba to učiniti. Fakultetima to nije problem, studentske službe u nekoliko minuta mogu utvrditi je li diploma koja na sebi ima urudžbeni broj pravovaljana ili nije - kaže Guberac.
Najčitanije iz rubrike