Osijek
PLAN UDRUGE 106. BRIGADE ZNG-A RH

Uređenje oko obeliska Husarima
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
Udruga 106. brigade ZNG-a RH u sklopu međunarodne suradnje s Mađarima odlučila je nastaviti s provedbom prošlogodišnjeg projekta uređenja prostora oko obeliska 15. Husarske pukovnije.

Riječ je spomen-obilježju na željezničkoj postaji pokraj "četverolista" oko kojeg je veliki problem što se tamo okuplja, narodski rečeno, svakojaki svijet, pa ne čudi što se uz razni otpad pronalaze i šprice... Predsjednik Udruge Ivan Bekavac kaže da je razgovarao i sa Zoranom Batnožićem, predsjednikom Gradske četvrti Tvrđa, na čijem se području nalazi obelisk.

- Neprimjereno je da taj prostor izgleda zapušteno. Spomenik je iz 1882. godine podignut u sjećanje na urušavanje transportnog vojnog vlaka u Dravu kada je poginulo 26 vojnika. Zajedno s Gradom Osijekom uredili smo obelisk, uredit ćemo ogradu i s Hrvatskim željeznicama civilizirati i uljuditi taj prostor. Naš doprinos bit će i nastavak razvijanja međunarodne suradnje s Mađarima - kaže Ivan Bekavac.

Ante Blažević, predsjednik KUBIS-a, koji okuplja više od 20 braniteljskih udruga, kaže kako je Udruga 106. brigade jedna od aktivnijih u KUBIS-u.

- S ovim projektom obeliska vraćamo se povijesti i međnarodnoj suradnji. Zapravo to i jest bit udruga, da se ne bavimo sami sobom nego da gledamo i na našu djecu, da ih podsjećamo i na malo dalju povijest, ne samo na Domovinski rat. Sada ćemo ići i kao Koordinacija na projekt Muzej rata u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom kroz Županijski savjet za branitelje i gradski Odbor za branitelje - najavio je Blažević, dajući potporu "106." u održavanju obeliska. D. Pejić
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike