Regija
TRAŽE POVEĆANJE PLAĆE

9. siječnja radnici SDF-a Žetelice planiraju u štrajk
Objavljeno 31. prosinca, 2018.
Nude nam 40 eura bruto i da tri godine ne tražimo povećanje plaće - to smo odbili, kažu radnici SDF-a
ŽUPANJA

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice u srijedu, 9. siječnja, planiraju štrajk. Traže veće plaće, a pregovori i proces mirenja s poslodavcem nisu urodili plodom. Informaciju nam je potvrdio glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, Marko Ivkošić.

Nakon kolektivnog godišnjeg odmora radnici se na posao vraćaju u ponedjeljak, 7. siječnja, i tada će krenuti s procedurom za pokretanje štrajka. Nezadovoljni su niskom plaćom i smatraju da je njihov rad podcijenjen.

- Cijela proizvodnja je potplaćena, velik broj nas radi za minimalac, za plaću oko 3500 kuna bruto, s tim da su neki radnici imali i 95 posto od minimalne plaće. To je premalo! Uprava se stalno vadi na to da gazda ne zarađuje, ali ne možemo mi više čekati da on počne zarađivati, pa i mi moramo prehraniti naše obitelji - kažu radnici, koji su željeli ostati anonimni. Posebno su ogorčeni na to što im se konstantno pokušava nametnuti teza da moraju biti zahvalni što ih je vlasnik, kada je prije 13 godina kupio tvornicu u Županji, zaposlio. "Znači, moramo biti zahvalni na tome što uopće i radimo, a kamoli tražiti veće plaće. Kakav je to apsurd i licemjerje naših vlasnika Talijana. Rade li im i radnici u Italiji i Njemačkoj za 500 eura?", pitaju se.

Tražili su povećanje plaće od 750 kuna u bruto-iznosu, plus osam posto dodatka za posebne uvjete rada u proizvodnji.

- Oni nam nude 40 eura bruto, s tim da ne smijemo tražiti povećanje plaće u sljedeće tri godine. Mi na to ne možemo pristati - poručuju radnici.

Napominju da tvornica ima velik problem s odljevom radne snage, ne može pronaći zavarivače i prisiljeni su, kažu, za stalno zapošljavati ljude od 60-ak godina starosti kako bi ih zadržali bar dvije godine u firmi.

- Ali ni to im nije razlog za povećanje plaća. Ma dokle god mi napravimo 430 kombajna godišnje, oni neće reagirati! Kada bi proizvodnja pala na stotinjak komada, možda bi ipak shvatli da treba pošteno platiti ljude koji rade vrlo odgovoran i zahtjevan posao. Pa kombajn nije igračka, to je specifičan i kompliciran stroj, za čiju je proizvodnju potrebno tisuću radnih sati - ističu.

Cijene kombajna paušalno se kreću od 80.000 eura pa sve do 250.000 i 300.000 eura. Baš svaki kombajn se proda i radnici ne vjeruju pričama kako vlasnik tvornice nije u mogućnosti povećati plaće.

Generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš nije odgovorio na naš upit o najavi pokretanja štrajka u tvornici.

Marija Lešić Omerović
zahtjev
žele 750 kuna veće plaće
“Ako nam ne povise plaće, odlazimo”
- Pohvalili su se da su digli plaću za 15 posto, ali to su učinili samo određenom broju sezonaca s najnižim primanjima koje su primili za stalno, a nas je više od 350 radnika s niskim plaćama. Moderna smo tvornica, dobro poslujemo, obilaze nas i hvale ministri, dobivamo priznanja i među najuspješnijim smo hrvatskim izvoznicima. Zar nije vrijeme da se i ljude pošteno plati i povisi cijena rada, jer svu tu uspješnu proizvodnju iznesemo upravo mi, radnici. Zar pokraj ovakve tvornice moramo napuštati svoje domove i odlaziti kako bismo obiteljima osigurali egzistenciju? - pitaju se radnici. Ako im vlasnik ne podigne plaće, ne preostaje im, kažu, drugo nego spakirati kofere i posao potražiti izvan Hrvatske, tamo gdje, dodaju, cijene radnika i njegov rad.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike