Regija
VRIJEDAN POVIJESNI ZAPIS

“Spomenica OŠ Bratoljuba Klaića” u povodu 165 godina školstva u Bizovcu
Objavljeno 16. prosinca, 2018.
BIZOVAC

Povijesno vrijedna knjiga "Spomenica Osnovne škole Bratoljuba Klaića Bizovac" u povodu 165 godina školstva predstavljena je proteklog vikenda u Bizovcu. Među gostima su bili Svjetlana Rauš, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije i načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, a knjigu su predstavili Ante Lovrinčević, glavni urednik "Spomenice" i dugogodišnji ravnatelj bizovačke škole, Vjekoslav Đaniš, predstavnik nakladnika - Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu, i dr. Dinko Župan, recenzent knjige. Posredno, u nemogućnosti dolaska, u promociji je sudjelovao i umirovljeni profesor Vinko Ivić, čije je pismo pročitala učenica Lea Baban.

Govoreći o nastanku knjige, Ante Lovrinčević je između ostalog predstavio i autore tekstova u "Spomenici", u čijem su stvaranju, osim njega, sudjelovali i Josip Matijević, Pero Radman, Mirko Blažičević, Stjepan Leskovar, Davorin Cvetković, a uređivali i Josip Matijević i Nevenka Glavica.

Knjiga je opsežna (272 stranice), bogato ilustrirana fotografijama, a kako je naglasio dr. Dinko Župan, "riječ je o izvornom stručnom djelu koje donosi niz novih spoznaja o povijesti školstva u Bizovcu od otvaranja prve škole 1852. godine do današnjih dana. Autori u svojim prilozima prikazuju do sada neobjavljene podatke na osnovi kojih se dobiva potpuna slika o povijesti osnovnog školstva u Bizovcu i okolici. Podaci su utemeljeni na arhivskim podacima, osobito na Ljetopisu i Spomenici škole koja se čuva u arhivi Škole Bratoljuba Klaića i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Knjiga donosi prikaz razvoja osnovnog školstva u Bizovcu te upotpunjuje sliku razvoja školstva u Slavoniji i Hrvatskoj, a može biti i dobar putokaz u kojem smjeru reforma današnjeg školstva treba ići.“

U programu su sudjelovali i mladi glazbenici Lana Šarčević i Karlo Pančić. L. Aničić

Lidija Aničić
Povijest škole i bizovačkog kraja
Spomenica je vrijedno popularno-stručno djelo koje donosi nove spoznaje iz povijesti školstva u Bizovcu i okolici, a autori su u istraživanju i prezentaciji dali pregled povijest školstva u Bizovcu i okolici od prvog djelovanja škole 1852. godine do današnjih dana. Urednici su uspješno uklopili mikroproblematiku povijesti školstva u širi kontekst razvoja školstva u Hrvatskoj. Osim toga, povijest školstva stavljena je u kontekst povijesti Bizovca i okolice pa je rukopis ujedno i svojevrsna povijest Bizovca, zaključio je u recenziji dr. Dinko Župan.
Najčitanije iz rubrike