Regija
SEZONA SVINJOKOLJA U JEKU

Već niz godina Baranja je bez trihineloze
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
Iz godine u godinu smanjuje se broj svinjokolja, a do kraja sezone očekuje ih se 10 posto manje
BELI MANASTIR - Ambulatna Veterinarske stanice Beli Manastir do jučer je trihineloskopski pregledala približno 1200 uzoraka svinja.Broj uzoraka odnosi se na cijelu godinu, ali se, kako ističe direktor, Vinko Benić, 80-ak posto odnosi na ovu sezonu svinjokolja, koja traje nešto više od mjesec dana.

- U dijelu Baranje pod našom ingerencijom, dakle bez općina Jagodnjak i Bilje, ove je godine pregledano ukupno 3000 uzoraka, od čega također 80-ak posto otpada na tekuću sezonu - kaže, napominjući kako pretpostavljaju da će do kraja sezone na trihineloskopski pregled biti predano 10-ak posto manje uzoraka nego što ih je bilo prošle sezone. Na taj se način, dodaje, nastavlja trend smanjenja baranjskih svinjokolja, premda je cijena tovljenika i prasaca poprilično niska. Kako saznajemo, kilogram žive vage tovljenika kreće se od 12 do 14 kuna, krmače su od 6 do 10 kuna, a prasci su između 17 i 18 kuna. Potvrda o povoljnoj cijeni može se dobiti kada se u obzir uzme omjer cijene ‘‘metra‘‘ kukuruza u zrnu i kilograma žive vage, što je, kaže struka, oduvijek bilo mjerilo za konačnu cijenu svinja. Benić dodaje kako pojedinačna statistika trihineloskopskih pregleda baranjskih veterinarskih stanica i ambulanti nije potpuno precizna budući da se svinjski uzorci na pregled odnose u ambulante nevezano uz zemljopisni položaj pa se uzorci sa svinjokolja koje se obavljaju u, primjerice, Baranjskom Petrovom Selu odnose u Valpovo, a oni iz Jagodnjaka u Dardu ili Beli Manastir. Ono što je najvažnije, u Baranji se već niz godina nije pojavila trihinela.

- Ovaj podatak kaže kako je trihineloza u Baranji, barem za sada, iskorijenjena - ističe Benić, dodajući kako su posljednji pozitivni uzorci domaćih svinja, njih četiri, evidentirani prije pet godina, dok su dva zaražena uzorka divljači izuzeta prije tri godine.

Ivica Getto
12 - 14

kuna za kilogram žive vage cijena je tovljenika, što je prihvatljiv iznos
Cijena trihineloskopskog pregleda nepromijenjena
Broj svinjokolja u Baranji znatno je manji nego prije desetak i više godina. Gledajući samo individualni sektor, Veterinarska je stanica tada obavljala i po 15-ak tisuća pregleda tijekom sezone, plus one iz nekadašnje beljske klaonice, ali se ova brojka posljednjih godina stabilizirala na približno 5000 uzoraka, kaže Benić, sa zadovoljstvom konstatirajući kako već duže vremena nije zabilježen nijedan pozitivan uzorak. Cijena trihineloskopskog pregleda nije promijenjena, a nešto veća ‘’navala’’ uzoraka donesenih na pregled očekuje se do kraja ove godine.
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike