Osijek
AKADEMIJI 250 KVADRATA U OBNOVLJENOJ RADIONICI

Sablić-Tomić: Iz radionice će izlaziti neviđene kreacije lutki, scenografije i kostima
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

Tridesetak studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu od sada će svoje kreacije izrađivati u obližnoj obnovljenoj i novoopremljenoj zgradi, čije je ključeve u srijedu od rektora osječkog Sveučilišta Vlade Guberca svečano preuzela dekanica Helena Sablić-Tomić. U 250 kvadratnih metara realizirat će se nastavni sadržaji iz Kostimografije, Scenografije i Lutkarske tehnologije - gdje je praktični rad zapravo i najvažniji.

- Zajedničkim snagama Sveučilišta i Akademije uloženo je oko pola milijuna kuna u adaptaciju prostora, koji svečano predajemo Akademiji na korištenje na zadovoljstvo svih nas - kazao je rektor Guberac zadovoljan viđenim. Obilazeći prostorije, komentirao je kako sve izgleda lijepo i svježe, za razliku od posljednjeg puta kada je koračao zgradom.

- To je bila radionica, koja nije služila svrsi i uopće nije bila iskorištena. Zaključili smo da se tu ulažu novci u hladni pogon, u grijanje, pa smo odlučili zgradu dovesti u funkciju na ovaj način kojim će biti najbolje iskorišten od strane Akademije, stožerne sastavnice za područje umjetnosti - istaknuo je rektor. I više nego zadovoljna prostorom je i dekanica Sablić-Tomić.

- To je prostor radionica kreacije i vjerujemo da će na ovih 250 kvadrata studenti kreirati neke nove sadržaje te da će odavdje izlaziti posebne lutke, scene i kostimi koje do sada možda još nismo vidjeli - kazala je dekanica Sablić-Tomić. Na pitanje kako su se snalazili ranije, odgovara - svakako.

- Do sada smo bili na nekoliko lokacija, što nije bilo dobro ni za studente, ni za profesore, a sada kada imamo ovakav divan prostor, vjerujem da će rezultati rada biti znatno bolji i prepoznatljiviji - istaknula je zadovoljno dekanica osječke Akademije koja svake druge godine, ovisno o interesu upisuje studente smjerova koji će prostor prvenstveno i koristiti. Prostor su već iskušali prvi studenti, a ni oni oduševljenje nisu skrivali. Jedna je od njih i Anamarija, studentica prve godine Kazališnog oblikovanja koju smo zatekli u skiciranju likova iz Dr. Doolitlea, koje će kasnije pretvoriti u prave kazališne lutke.

- U novoj zgradi nam je jako lijepo jer sada imamo prostor samo za sebe, prije smo ga dijelili s likovnjacima. Imamo i više materijala jer radimo lutke i makete - kaže Anamarija, koja je taj dan od 9 do 15 sati provela u novoj radionici, a poslijepodne na predavanju. J. Pejaković
Zajedničkim snagama Sveučilišta i Akademije uloženo je oko pola milijuna kuna u adaptaciju prostora
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike