Objavljeno 30. studenog, 2018.
Prodavač Drago Šarić kaže kako još uvijek povrće donekle podnosi jutarnje minuse
Jutarnja temperatura koja se jučer spustila na -5 dosloce je "prepolovila" osječku tržnicu. Naime, tek su najuporniji prodavači odlučili izložiti svoju robu i ponuditi je kupcima kojih je također bilo znatno manje nego inače. Dugogodišnji prodavač Drago Šarić ipak nije izostao s tržnice, iako kaže da ovakve minuse u jutarnjim satima ove sezone pamti samo u dva-tri navrata u listopadu.
- Srećom, nije bilo mraza i roba nije uništena. Najosjetljivija je salata koja se inače izlaže kasnije, a ne u ranim jutarnjim satima. Evo, moj susjed prodavač tek je sad (10 sati, nap.a.), izvadio salatu na stol, jer je hladnoća malo popustila - priča Šarić, koji u ponudi ima raznoliko povrće. Nekim vrstama, kaže, pri većoj zimi čak spušta cijenu. No, temperature, iako u minusu, još uvijek nisu toliko loše za, primjerice krhke listove kelja i kupusa, pa su za sada cijene kod našeg sugovornika jednake kao inače.
- Obično se osjetljivo povrće stavlja na stol nerijetko oko podneva, no ovo je još podnošljivo. Inače, ni ja više ne dolazim u 6 ujutro kako sam to ranije običavao, jer nema potrebe da se toliko smrzavam. Onaj tko želi kupiti robu kod mene, doći će i malo kasnije - našalio se Šarić, koji je jučer imao solidan promet. No, kad se temperature još budu spustile, kaže, bit će kupaca mnogo manje, a on će svoje povrće zaštititi toplim dekama. Možda već i danas kad se temperatura, prema prognozama, spušta za još dva Celzijeva stupnja.
To ne znači da su prodavači popustili, pa su cijene i ovoga tjedna uobičajene. Crveni luk stoji šest, mrkva sedam, a po pet kuna stoje vezice mladog luka, odnosno vezice za juhu. Kelj se prodaje po osam kuna, koliko stoji i cvjetača, dok je 12 kuna potrebno izdvojiti za kilogram krastavaca, 15 kuna stoji kilogram babure, ali i rajčice koje je na tržnici sve manje.
Marija Mihelić
Zeleni četvrtak - svježi špinat i juhA
I u studenome moguće je kupiti ukusan, u plasteniku uzgojen špinat. Pokazao je to jučer Ivica Černik, vlasnik istoimenog OPG-a na ovotjednom Zelenom četvrtku.
- Špinat dobro podnosi zimu i zato smo ga i jesenas posadili. Nije zahtjevan za uzgoj i već se godinama bavimo uzgojem špinata. Ljudi vole konzumirati špinat u raznim varijantama i prodaja ide dobro, evo čak i danas sam dosta prodao – ocijenio je Černik, čiji su špinat u zanimljivoj kombinaciji jučer kušali i posjetitelji glavne tržnice. Naime, Ljiljana Olujić, iz Eko Rural neta, pripremila je ukusnu juhu od špinata koja je “nestala” u tren oka!