Osijek
ZIMA ISPRAZNILA TRŽNICU

Osjetljivo povrće prodavači
nude tek oko podneva
Objavljeno 30. studenog, 2018.
Prodavač Drago Šarić kaže kako još uvijek povrće donekle podnosi jutarnje minuse

Jutarnja temperatura koja se jučer spustila na -5 dosloce je "prepolovila" osječku tržnicu. Naime, tek su najuporniji prodavači odlučili izložiti svoju robu i ponuditi je kupcima kojih je također bilo znatno manje nego inače. Dugogodišnji prodavač Drago Šarić ipak nije izostao s tržnice, iako kaže da ovakve minuse u jutarnjim satima ove sezone pamti samo u dva-tri navrata u listopadu.

- Srećom, nije bilo mraza i roba nije uništena. Najosjetljivija je salata koja se inače izlaže kasnije, a ne u ranim jutarnjim satima. Evo, moj susjed prodavač tek je sad (10 sati, nap.a.), izvadio salatu na stol, jer je hladnoća malo popustila - priča Šarić, koji u ponudi ima raznoliko povrće. Nekim vrstama, kaže, pri većoj zimi čak spušta cijenu. No, temperature, iako u minusu, još uvijek nisu toliko loše za, primjerice krhke listove kelja i kupusa, pa su za sada cijene kod našeg sugovornika jednake kao inače.

- Obično se osjetljivo povrće stavlja na stol nerijetko oko podneva, no ovo je još podnošljivo. Inače, ni ja više ne dolazim u 6 ujutro kako sam to ranije običavao, jer nema potrebe da se toliko smrzavam. Onaj tko želi kupiti robu kod mene, doći će i malo kasnije - našalio se Šarić, koji je jučer imao solidan promet. No, kad se temperature još budu spustile, kaže, bit će kupaca mnogo manje, a on će svoje povrće zaštititi toplim dekama. Možda već i danas kad se temperatura, prema prognozama, spušta za još dva Celzijeva stupnja.

To ne znači da su prodavači popustili, pa su cijene i ovoga tjedna uobičajene. Crveni luk stoji šest, mrkva sedam, a po pet kuna stoje vezice mladog luka, odnosno vezice za juhu. Kelj se prodaje po osam kuna, koliko stoji i cvjetača, dok je 12 kuna potrebno izdvojiti za kilogram krastavaca, 15 kuna stoji kilogram babure, ali i rajčice koje je na tržnici sve manje.

Marija Mihelić
Zeleni četvrtak - svježi špinat i juhA
I u studenome moguće je kupiti ukusan, u plasteniku uzgojen špinat. Pokazao je to jučer Ivica Černik, vlasnik istoimenog OPG-a na ovotjednom Zelenom četvrtku.

- Špinat dobro podnosi zimu i zato smo ga i jesenas posadili. Nije zahtjevan za uzgoj i već se godinama bavimo uzgojem špinata. Ljudi vole konzumirati špinat u raznim varijantama i prodaja ide dobro, evo čak i danas sam dosta prodao – ocijenio je Černik, čiji su špinat u zanimljivoj kombinaciji jučer kušali i posjetitelji glavne tržnice. Naime, Ljiljana Olujić, iz Eko Rural neta, pripremila je ukusnu juhu od špinata koja je “nestala” u tren oka!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike