Magazin
TJEDNI OSVRT

Koliko je realan najavljeni štrajk javnih službi
Objavljeno 24. studenog, 2018.

Vlada je donoseći državni proračun za iduću godinu ukalkulirala i povećanje plaća zaposlenima u državnim i javnim službama za 3 posto. No, sindikati tih službi nisu zadovoljni te traže povećanje osnovice za najmanje 5,8 posto. Ukoliko do toga ne dođe, najavljen je štrajk! Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, kao i ministar financija Zdravko Marić, najavljeni štrajk ocijenio je "legitimnom opcijom" no, dodao je kako je Vladin prijedlog maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.


Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Za sljedeću godinu, s tri posto povećanja plaće predviđena je dodatna milijarda više, a što znači da bi sindikalni zahtjev značio još jednu dodatnu milijardu. Realno ili nerealno? Vjerojatno ne, uzme li se u obzir da je hrvatski prosjek plaća 6300 kuna, a to je prosjek u kojem većim dijelom sudjeluju upravo zaposleni u državnim i javnim službama. A poznato je i to, jer statistika je često varljiva, da oko polovine svih zaposlenih prima manje od 4000 kuna, a najveću skupinu čine oni s minimalcem - od 2500 do 3500 kuna. Tako ispada da je ispod prosjeka čak 1,2 milijuna hrvatskih građana i to najvećim dijelom oni u realnom ili privatnom sektoru, što zorno pokazuje sporni nesrazmjer u plaćama i zašto zahtjeve sindikata državnih i javnih službi treba uzeti s rezervom. Stanje s plaćama dodatno se usložnjava uzmu li se regionalne razlike, od viših u Istri i na sjeverozapadu Hrvatske do najnižih u Slavoniji i Baranji. 


Sve izneseno potvrđuju i riječi predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca Gordane Deranje: "Zakon o radu je napisan isključivo za privatni sektor, a mi smo na neki način radnici drugog reda. Do sada se javni sektor izborio za svoje pogodnosti i pravilnike koji se odnose isključivo na njih", istaknula je, dodavši: "Povlašten je status ako vam netko ne može dati otkaz te da imate istu plaću radili ili ne radili", zaključuje. I Davor Majetića, glavni direktor HUP-a, sličnog je stava: "Zalažemo se za to da se i u javnoj upravi, koja je također na otvorenom tržištu, plaće i nagrade zaposlenicima tog sektora definiraju shodno tržišnim principima, a ne kao što je to danas slučaj, da se za isto radno mjesto prima ista plaća bez obzira na učinak."
Naravno, dodajmo, plaće su uvijek svima niske, ali ovdje je riječ isključivo o činjenicama i realnosti, koliko god ona bila siva ili crna.
Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike