Regija
NOVI IZGLED SREDIŠTA ORAHOVICE

Nema više labirinta i
piramide na šetnici
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Iz gradske uprave poručili su kako će urediti taj dio šetnice u skladu s planom uređenja parkova i zelenih površina
ORAHOVICA - Građani Orahovice prije nekoliko mjeseci primijetili su kako su iz središta grada maknute dvije prirodne građevine.Riječ je o labirintu te cvjetnoj piramidi blizanaca koji su bili posjećivani i fotografirani kao atrakcije. Labirint je imao simbol grada Orahovice, bio je u obliku Ružice grada, najočuvanije srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj, što je ponajbolje bilo vidljivo iz zraka. Cvjetna piramida posvećena je fenomenu orahovačkih blizanaca uz postojeću ploču koja je pojašnjavala što ona znači. Bilo je raznih upita, nepotrebnih prepirki preko društvenih mreža tko je i zašto kriv jer sve je zapravo zanimalo što se događa. Zašto je došlo do rušenja i košenja dviju gradskih atrakcija hvaljenih od velikog broja turista koji su u posljednjim godinama posjećivali grad, odgovor smo potražili u gradskoj upravi Orahovice, od gradonačelnice Orahovice Ana-Marije Petin, koja naglašava kako je razlog vrlo jednostavan.

- Kada je riječ o labirintu, jednostavno smo morali maknuti sve sadnice jer ih je napao šimširov moljac. Sadnice su počele gubiti lišće i nakon nekog vremena su se jednostavno osušile. Kontaktirali smo i odgovornu tvrtku koja je sadila te biljke koja nam je potvrdila kako je takav problem prisutan sa svim sadnicama šimšira u Europi jer ih napada štetnik uvezen iz Azije. Ne postoji sredstvo koje ga može potpuno suzbiti, a mi svakako ne smijemo tretirati biljke sredstvima koja su štetna i opasna za ljude jer bi u parku djeca i kućni ljubimci mogli doći u kontakt s opasnim sredstvima – rekla je Petin, a osvrnula se i na cvjetnu piramidu posvećenu orahovačkim blizancima.

- Što se tiče cvjetne piramide blizanaca, uklonili smo je jer je ta kreacija jednostavno bila ružna, napravljena od kanalizacijskih cijevi kojima mjesto nije iznad nego ispod zemlje, a biljke unutar cijevi uopće nisu bile ukrasne, nego je sve izgledalo kao da je izraslo samo. Mi ćemo naravno urediti taj dio šetnice u skladu s planom uređenja parkova i zelenih površina – zaključila je Petin. Idejni začetnik ovih dviju građevina bio je bivši orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

- Riječ je o dvije istinske atrakcije koje su trebale biti prepoznatljivost i zaštitni znak Orahovice. Labirint je trebao biti zabava za djecu, kao i jezerce s patkama u blizini. Nadam se da će na tim mjestima biti nešto lijepo i korisno za turistički izgled i promociju grada jer to je i bio cilj kada smo ih izrađivali - rekao je Nemec.

U svakom slučaju građani Orahovice vole da njihov grad bude lijep i posjećen i stoga se nadaju da će na navedenim mjestima biti nove lijepe atrakcije koje će biti ukras jer Orahovica kao turističko središte ovog dijela Hrvatske definitivno zaslužuje biti jedinstvena i posebna.

Vladimir Grgurić
nužna je Pravovremena reakcija
“Slažem se da je bolest napala šimšir jer se to događalo i dok sam ja bio gradonačelnik Orahovice, no pravovremenom reakcijom i održavanjem uspjeli smo sve spasiti. Cvjetna piramida bila je ciljana u tom obliku s plastičnim cijevima, dakle estetski lijepo i financijski isplativije. Nedavno je to doista izgledalo podosta ružno, no definitivno nije dovoljno održavano, a tu pogotovo mislim na cvijeće koje je u prvotnom postavljanju bilo lijepo, a nedavno potpuno zapušteno”, prokomentirao je bivši orahovački gradonačelnik Josip Nemec.
Ana-Marija Petin

Gradonačelnica Orahovice

Grad Orahovica nastavit će uređenje obiju šetnica, i to naravno u skladu s našim planom uređenja parkova i zelenih površina, dakle ništa na toj lokaciji neće ostati prazno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike