Regija
VRAĆAJU CRNU SLAVONSKU SVINJU

U 5 godina poticajima do
deset puta više fajferica
Objavljeno 20. studenog, 2018.
U Požegi je održan okrugli stol “Vrijednosti i kvaliteta mesa crne slavonske svinje”
POŽEGA - Požeško-slavonska županija bila je pokretač vraćanja crne slavonske svinje, fajferice, u uzgojni proces, koja je u pedesetak godina forsiranja drugih pasmina gotovo nestala. Počelo se ozbiljnije raditi na vraćanju crne slavonske svinje u ekstenzivni uzgoj u prirodnom okruženju, s prirodnom, netretiranom hranidbom. Bilo je jasno da će taj proces trajati, posebno zbog dužeg procesa rasta i tova životinje, pa je Županija i novčano poticala proizvođače koji su odlučili vratiti fajfericu u uzgoj.- Nakon pet godina možemo se pohvaliti dobrim rezultatima, jer smo s početnih 11 nazimica i jednim nerastom došli do 111 nazimica i 25 nerasta, ali isključivo kontroliranog uzgoja i pasmine. To je već više od 1000 svinja, koje su sve umatičene, kontrolirano se ostavljaju jedinke za rasplod koje DNK-om odgovaraju čistoj pasmini. Bitno je da svake godine dobivamo sve više poljoprivrednih gospodarstava koja žele razviti uzgoj crne slavonske svinje. U suradnji s Vladom, Ministarstvom poljoprivrede, koje također potiče uzgoj fajferice kao autohtone pasmine, i Hrvatskim šumama planiramo proširiti uzgoj. Županija će i dalje financijski pomagati, kako u samom uzgoju tako i za potrebne ograde koje bi u prirodnom okolišu osigurale stanište crne slavonske svinje. U suradnji s općinama i gradovima koji sada upravljaju korištenjem zemljišta, velik dio zapuštenog i neobrađenog zemljišta izvrsno će se iskoristiti u uzgoju. Uskoro će na našim prostorima biti tisuće fajferica – istaknuo je uvodničar i inicijator okruglog stola o uzgoju crne slavonske svinje, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Danas smo, već kao nekakav rezime, organizirali i okrugli stol "Vrijednosti i kvaliteta mesa crne slavonske svinje", a teme izlažu naši eminentni stručnjaci. Dobit ćemo i odgovore na pitanje što fajferica znači za razvoj poljoprivrede i podizanje standarda na našim OPG-ovima - dodao je župan. AGM Kruna
Meso crne slavonske svinje je specifično, ne moraju mu se dodavati masnoće
S Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek izlagao je prof. dr. sc. Vladimir Margeta, o temi “Meso crne slavonske svinje”.

- Danas se naša gospodarstva jako teško mogu nositi s konkurencijom izvana, stoga se fajferica pokazala jako dobrim proizvodom u tom aspektu. Moramo i ovu regiju brendirati, zajedno s crnom slavonskom svinjom - kazao je, između ostalog, Margeta.

Doc. dr. sc. Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba izlagao je o temi “Utjecaj mesa crne slavonske svinje na zdravlje ljudi”.

- Važno je znati da je meso fajferice, posebno raspored mesa i masti, posve različito od mesa drugih pasmina i jako pogoduje kvalitetnoj obradi i dolasku do kvalitetnih proizvoda. Zbog te njegove strukture mesu ne moramo dodavati masnoće druge vrste i kvalitete, a to pogoduje ljudskom zdravlju - kazao je Stevanović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike