Regija
VIŠEMILIJUNSKI PROJEKTI

U Cerni Agrotehnološki centar, odvodnja, novi sustav navodnjavanja
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Sabirno-distributivni centar za voće i povrće iz cijele županije velik je potencijal za razvoj tog kraja i zapošljavanje
CERNA - Općina Cerna će, sudeći prema najavljenim investicijama čija bi realizacija trebala krenuti početkom 2019., u sljedeće dvije godine biti veliko gradilište.Najvažniji projekt je Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura za koji je krajem rujna vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao ugovor s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem vrijedan 30 milijuna kuna.

Radna mjesta
Centar će osigurati logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Riječ je o razvojnom projektu od strateške važnosti za područje najistočnije županije, a bit će smješten na izlazu iz Cerne prema Babinoj Gredi. Poslovanje Agrotehnološkog centra bit će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća koje se proizvodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora, odnosno agrologistike. Usluge Centra koristit će 200 OPG-ova, što će pridonijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu.

Općinski načelnik Cerne Goran Begović ističe da mu je bilo vrlo važno Agrotehnološki centar dovesti u Cernu jer on otvara velike mogućnosti razvoja toga kraja.

- U pripremi je objava poziva za izbor izvođača radova, rok završetka bit će dvije godine, iako se realno može očekivati da će u roku od godinu dana biti završeni. U sabirno-distributivnom centru za voće i povrće u startu se očekuje zapošljavanje od 15 do 20 ljudi, uz veliki potencijal za daljnje zapošljavanje, jer ondje će biti i pakirnice, sortirnice, hladnjače… I bit će na raspolaganju svim proizvođačima s područja Vukovarsko-srijemske županije- pojašnjava Begović.

Riješena kanalizacija
Kao vrlo značajan projekt za općinu Cerna ističe i sustav navodnjavanja koji je već u fazi izgradnje, a kojim će biti pokriveno 550 hektara poljoprivrednih površina. Investitor je Županija, a Općina partner u tom projektu vrijednom 22 milijuna kuna, koji se realizira uz pomoć europskih sredstava.

- Sljedeće će godine biti u funkciji. Svi vlasnici tih parcela moći će u svakom trenutku imati dovoljne količine vode, što će jamčiti sigurnost i povećanje poljoprivredne proizvodnje - kaže načelnik. Omogućit će se uvjeti za uvođenje dohodovnijih poljoprivrednih kultura i najsuvremenijih agrotehničkih mjera. Očekuje se da će sustav navodnjavanja značajno utjecati na razvoj ceranskog kraja, ne samo na promjenu kulture sjetve nego i na veću radnu aktivnost i veći dohodak seljačkog gospodarstva. U Općini kontinurano vode brigu o izgradnji komunalne infrastrukture. Cerna i Šiškovci priključeni su na regionalni vodovod istočne Slavonije. Aktivno se radi i na rješavanju odvodnje i do sada je uloženo oko 45 milijuna kuna. Općinsko središte potpuno je pokriveno kanalizacijskom i kolektorskom mrežom, uz izgrađeni uređaj za preradu otpadnih voda. U naselju Šiškovci početkom sljedeće godine kreće izgradnja mreže, a sva kućanstva u Cerni i u Šiškovcima dobit će besplatne priključke na kanalizaciju. Vrijednost te investicije približno je 23 milijuna kuna. Općinski čelnici čine sve u okviru raspoloživih mogućnosti kako bi mještanima osigurali sve infrastrukturne uvjete i sadržaje za što kvalitetniji život, stvorili pretpostavke za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Krenule su i aktivnosti za opremanje poslovne zone.

Najznačajniji gospodarski subjekti u Cerni su Nexus i Multinorm, vrlo uspješne tvrtke koje proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju.

Marija Lešić Omerović
Milijun kuna za djecu i mlade
U Općini Cerna puno se ulaže i u društvenu nadgradnju. Za djecu i mlade godišnje izdvajaju oko milijun kuna. Sufinanciraju boravak mališana u vrtiću s 400 kuna po djetetu, povećali su naknadu za novorođenčad s 1000 kuna na 2500 kuna za prvo dijete plus 1000 kuna za svako sljedeće, financiraju prijevoz učenika, stipendiraju studente… “U tijeku je izrada dokumentacije za Dom kulture, uskoro ćemo krenuti i u izradu projekta za dječji vrtić, čim odaberemo najpovoljniju lokaciju”, kaže načelnik Begović. Općina je kandidirala i projekt gradnje Sportsko-rekreacijskog centra vrijedan devet milijuna kuna.
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike