Regija
ISTOK HRVATSKE

Preko umirovljenika europskim novcem do dizala u zgradi
Objavljeno 15. studenog, 2018.
VINKOVCI - Prije tri godine Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma inicirala je ugradnju dizala u stambene zgrade koje imaju tri ili više katova i ističe kako je to izuzetna prilika jer u financiranje bi se nepovratnim sredstvima uključili i fondovi Europske unije. Već dulje vrijeme lobiraju da se krene u taj projekt od velikog značenja za približno 700.000 ljudi koliko ih, prema njihovim podatcima, živi u stambenim zgradama bez dizala, a među kojima su brojni invalidi, umirovljenici te roditelji s malom djecom. Zahvaljujući Županijskoj organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika, projekt će se provesti i u Vukovarsko-srijemskoj županiji - u Vinkovcima, Vukovaru i Županji.Naime, od početka prosinca na adrese građana koji žive u stambenim zgradama od tri kata ili više katova bez dizala počet će stizati pisma upućena od Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenici Hrvatske i u njima će biti priložen i obrazac pretprijave za ugradnju osobnih dizala unutar postojećeg otvora ili panoramskog dizala. Predstavnici stanara imat će rok do 31. siječnja 2019. odgovoriti na to pismo nakon što provedu anketu među stanarima. Predsjednik ŽO Hrvatske stranke umirovljenika Marinko Lukenda podsjeća kako je ponovno pokrenut proces za dobivanje nepovratnih sredstava iz EU fonda za ugradnju dizala u stambene zgrade te poziva suvlasnike stambenih zgrada i vlasnike stanova da se uključe u anketu o dizalima. Koordinacija umirovljeničkih udruga HP i HT odlučila je u suradnji s Hrvatskom strankom umirovljenika pokrenuti peticiju kojom bi građani ukazali Vladi na potrebu realizacije tog vrijednog projekta.

- Riječ je o zasebnom projektu, neovisno o energetskoj obnovi zgrada. Europska unija financirala bi 85 posto pojedinog projekta, a 15 posto snosila bi lokalna samouprava ili država. Stoga pozivamo sve građane, predstavnike stanara, da dođu u naš ured i svojim dolaskom iskažu svoje zanimanje za ostvarenje ovog potencijalnog projekta. Za njih je naš ured otvoren svakog radnog dana od 10 do 12 sati, a krajnji je rok do 15. studenoga - kaže Marinko Lukenda, dodajući kako u Vinkovcima postoji tridesetak stambenih zgrada koje imaju tri kata ili više i u koje je moguće ugraditi dizala. Miroslav Flego
Bitno poboljšan život u zgradi
Volonteri HSU-a obilazit će i anketirati stanare i, prema dosadašnjim saznanjima, velik broj građana zainteresiran je za projekt jer ljudima koji su zbog bolesti, starosti, invalidnosti, ratnih posljedica i drugih razloga slabije pokretni ugradnja dizala značila bi veliku pomoć. “Problem života na višim katovima u zgradi bez lifta nije samo problem za starije. Zamislite obitelji s malom djecom - nositi kolica, voditi ih u vrtić, iz vrtića... Ako kupite neki kućanski uređaj ili namještaj, i to se za zgradu bez dizala još dodatno naplaćuje minimalno 50 kuna po katu. Znači, još jedan dodatni trošak, pa morate pronaći ljude koji bi vam pomogli unijeti perilicu, hladnjak.... Sve su to svakodnevne situacije, tako da bi lift svima olakšao život, značajno povećao kvalitetu života u zgradi. Naravno, tu su i stariji građani ili netko tko je teže pokretan - svi su oni u zgradi bez dizala ograničeni. Bilo bi lijepo da iskoristimo naše članstvo u EU-u pa uz njihovo financiranje dobijemo dizala”, kaže Vinkovčanka koja živi u zgradi u Dalmatinčevoj ulici.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike