Regija
UOČI 27. GODIŠNJICE SLOMA OBRANE BOGDANOVACA

Mural na 85 četvornih metara
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Nenaoružani Bogdanovčani 5. svibnja 1991. tijelima su zaustavili tenkove JNA

BOGDANOVCI - Uoči 27. godišnjice stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu, 10. studenoga, u tom je mjestu nadomak gradu heroju Vukovaru, osvanuo mural velične - 85 "kvadrata". U samo dva dana mural je nastao na pročelju općinske zgrade u središtu Bogdanovaca, u neposrednoj blizini spomenika žrtvama Bogdanovaca, koji je rad tamošnjeg kipara i branitelja Ivana Matkovića - Laste.

Mural je pak bio ideja općinskog načelnika Marka Baruna, čija je realizacija dogovorena s članovima Motokluba Golubica Vukovar, među kojima su i brojni hrvatski branitelji, a koji su u Bogdanovcima već ranije uredili Spomen-dom Domovinskog rata.U dužini od 10,5 i visini od 8 metara, mural je spomen na dan koji je važan za Republiku Hrvatsku i Bogdanovce.

- Dana 5. svibnja 1991. godine mještani Bogdanovaca, nenaoružani dakako, stali su pred 18 tenkova JNA koji su se zaputili prema Vukovaru, zaustavili ih svojim tijelima i prisilili da se vrate iz smjera iz kojeg su došli - kazuje Nenad Barinić, predsjednik vukovarskog MK Golubica i poznati hrvatski strip-crtač, po čijem je predlošku i nastao mural.Upečatljivi, uglavnom crno-bijeli prikaz spomenutog događaja u Bogdanovcima, realiziran je u suradnji sa Splićanima, predstavnicima Kluba navijača Torcida Split 1950., iza kojih je nekolicina murala na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, a kojima nije bilo teško doći u Slavoniju. Glavni autor bio je tako član tog kluba Mario Vučak sa svojom logostikom, njih četvorica muralista, i uz pomoć članova MK Golubica Vukovar.

- Neka se pamti dan koji je obilježio povijest Republike Hrvatske - naveo je Barinić nakon zavšetka murala, u čijoj ih izradi proteklih dana nije, dodat će, spriječila ni kiša ni jak vjetar. Potporu pri realizaciji pružili su i pojedini mještani Bogdanovaca predvođeni načelnikom. Na veličanstvenom muralu je i natpis "Dana 5. svibnja 1991. nenaoružani Bogdanovčani prvi su u RH svojim tijelima zaustavili i okrenuli kolonu tenkova JNA". A mural će imati svoje značenje i kroz riječi koje je izrekao načelnik Marko Barun: “Za buduće naraštaje ostat će pogled u prošlost s ponosom u grudima”. Fotografija novonastalog murala bit će i dijelom plakata za predstojeću tužnu, 27. obljetnicu stradanja Bogdanovaca 1991. - 2018.

Bogdanovci su, kako je poznato, mjesto koje je podnijelo veliku žrtvu u Domovinskom ratu. U ruke neprijateljske vojske Bogdanovci su pali nakon tromjesečnog otpora i 40 dana potpunog okruženja, 10. studenoga 1991. godine, čime je nagoviješten i pad Vukovara. To je selo bilo jedan od simbola otpora srpskoj agresiji, a nakon sloma obrane sravnjeno je sa zemljom. U njegovoj obrani sudjelovalo je 200-tinjak branitelja, među kojima je bilo mještana, kao i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde, Hrvatskih obrambenih snaga i policije. Na popisu nestalih još je uvijek 25 osoba.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

Udruga AUM joga Slatina

Pedaliranjem do zdravlja

PRAĆKAŠ ZDRAVKO LUKAČEVIĆ

Stablo oraha za divovsku praćku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINSKA BRIGA IMA KUPCE

Dvije stočne farme žele kupiti krave pritvorenog Blagoje

2

O ANONIMNOM PISMU I NA VIJEĆU

Petrlić: Ništa se “ne pegla” u Urbanizmu

3

UNUTRAŠNJA OBNOVA CRKVE SV. MIHAELA ARKANĐELA

U župnoj crkvi nove klupe, podno grijanje, kameni pod, kipovi...