Osijek
PROGRAM VISITUS

Turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim gostima
Objavljeno 26. listopada, 2018.

Slabovidnim i slijepim osobama znatno će se olakšati turistički posjeti povijesno-kulturnim i drugim lokalitetima na području općine Erdut, ali i u ostatku Osječko-baranjske županije, jer će im se na odgovarajući način prilagoditi turistička ponuda.

Važan je korak u realizaciji tog projekta Općine Erdut bio jučerašnji specijalizirani trening za turističke radnike, održan u KZC-u Milutin Milanković u Dalju, u sklopu projekta Visitus. Riječ je o provedbi modula Turizam pristupačan za sve, u okviru projekta Obogaćivanja turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe, koji se sufinancira iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Croatia - Srbija, ukupne vrijednosti 353.048 eura. Na projektu su partneri i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda i Grad Sombor.Jučer su turistički djelatnici od Ivana Ćavara, predsjednika Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije, imali priliku čuti koje su konkretne potrebe slijepih i kako im pomoći.- Nama bi puno značilo kada bi hotelske sobe bile označene na brajici ili da brojevi soba budu izbočeni kako bismo ih mogli opipati. Dobro bi došle i taktilne staze u hodnicima, olakšan pristup osobama s invaliditetom, govorni uređaji u dizalima, govorni infopultovi s pojašnjenjem o ponudi, govorni meniji ili meniji napisani na brajici, specijalizirani turistički vodiči i tako dalje, kako bi slijepi i slabovidni bili u turizmu što samostalniji - kaže Ćavar.Nakon predavanja uslijedio je praktični trening kako pomoći slijepim osobama. U tom su modulu sudjelovali i zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut Darko Barjaktarević, Bojana Orsić, direktorica PORC-a Erdut, sa suradnicima - projekt menadžerima Jelenom Eklemović i Sinišom Bulajićem te Jovanom Ilišević, turistička voditeljica Varja Guttert iz Kopačkog rita, Ćavareva videća pratiteljica i zaposlenica Udruge slijepih Josipa Mecanović...
D. Pejić
dvadeset osam INFOTOČAKA ZA SLIJEPE
U tijeku je kreiranje specijaliziranih alata, odnosno samostojećih tonskih infopultova, priručnika na Brailleovu pismu i mobilnih GPS aplikacija. “Želimo napraviti turističku infrastrukturu kako bi slijepi i slabovidni mogli doživjeti prirodne i druge ljepote naše općine i županije. Riječ je o 28 turističkih točaka koje će biti postavljene na tim digitalnim senzorima preko kojih će se moći više informitati o ponudi. Dvadeset je točaka u općini Erdut, neke od njih su KZC M. Milanković, crkve u Aljmašu i Bijelom Brdu, Erdutska kula... Finalna će aktivnost biti promoture s udrugama iz slavonskih županija”, kaže Eklemović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike