Regija
5. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE I 5. ČVARKIJADA

Željko Turalija čvarak-majstor, najljepša je Valentina Podnar
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Najstariji izloženi uporabni predmet bila je kapa za rakijski kazan iz 17. stoljeća
VETOVO - Održani su najveći dosad, 5. Etno susreti Požeštine i 5. Čvarkijada u Turističkom naselju Schon blick u Vetovu, u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam "Požeški čuvari baštine" i tjednika "Kronika požeško-slavonska". Jednu od najvećih etnografskih i gastronomskih manifestacija na otvorenom i ove su godine kao pokrovitelji podržali Požeško-slavonska županija, gradovi Kutjevo i Požega, općine Brestovac, Jakšić, Kaptol i Čaglin, a organizatori su se posebno zahvalli velikom broju sponzora koji su omogućili održavanje manifestacije.
Na Čvarkijadi se natjecao rekordan broj ekipa, njih 30 iz cijele Slavonije. Čvarke su topili od 600 kilograma slanine pa je više od 3000 posjetitelja imalo u čemu uživati. Stručna komisija najboljim je proglasila čvarak ekipe Valpovački kotlić, gdje je majstor bio Željko Turalija iz Valpova. Drugo mjesto osvojio je KUD Orljava Pleternica, a treće mjesto ekipa Dino Lorena iz Lipika. Posjetitelji su svoj glas dali čvarcima ekipe Moto kluba Tsunami iz Požege, koji su također nagrađeni. Da bi degustacija čvaraka lakše išla, Udruga vinara Veteri Castra i Kutjevo d.d. donirali su tri bačve svojih najkvalitetnijih vina.
Posebno veselo bilo je u dvorani gdje su održani Etno susreti Požeštine, na kojima je 14 folklornih i etno-skupina čuvara baštine uredilo najbolji stol, izložilo autohtono jelo, najstariji uporabni predmet, najstariju narodnu nošnju, ali i proizvode svojih članova, likere i pekmeze. Nagradu za najbolji liker dobila je Mira Lisec iz Vetova, za najbolji pekmez Marija Karnišević Fajfer iz Pleternice, nagradu za najstariji uporabni predmet dobila je kapa za rakijski kazan iz 17. stoljeća koju je izložilo Eko imanje Klas iz Buka, vlasnika Ivana Cavrića. Nagradu za najstarije autohtono jelo, grušavu pitu, dobile su članice Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice. Nagradu za najstariju nošnju odnijela je Iva Marija Jakovljević s nošnjom iz Ramske doline starom 200 godina i još starijim srebrnjacima kao dijelom nošnje.
Žiri je najljepšim proglasio svatovski stol KUD-a Berda iz Brestovca, koji pripremio i scenski prikaz svatova sa svečanim stolom svatovske večere, mladom i mladoženjom, čajom, djeverušama, kumovima i roditeljima. Drugonagrađeni bio je stol KUD Orljava Pleternica s temom komušanje kukuruza, a treće mjesto odnijela je Zajednica žena HDSSB-a Požeško-slavonske županije s tradicijskim stolom po receptima njihovih baka.
Etno susreti su pojačani Šokačkim vašarom na kojemu je ove godine bilo čak 54 štandova.
Već petu godinu održava se i Olimpijada starih sportova, u kojoj se natječu pojedinci i ekipe u 8 disciplina.
Cjelodnevnu manifestaciju začinile su pjesme folklornih društava, bećarci, taraban i kukunješće u izvedbi City banda. AGM Kruna
Revija nadahnuta nošnjom
Kruna Etno susreta bila je modna revija inspirirana motivima narodnih nošnji, koju su pripremile učenice Obrtničke škole Požega, tekstilni odjel, za svoje kreacije nagrađivane na državnim učeničkim natjecanjima. Sve su modele kreirale, krojile i šivale i nosile učenice Obrtničke škole. Prikazano je i sedam kreacija Etno skupine Nade Grgić iz Busnova.

Na velikoj pozornici bile su i natjecateljice u kategoriji izbora najljepše djevojke za udaju, odjevene u stare narodne nošnje, uglavnom baka ili prabaka. Prema ocjeni žirija, najljepša je bila Valentina Podnar iz Dolca, članica KUD-a Berda Brestovac. Prva je pratilja postala Ivana Srdarević iz Sulkovaca, a druga pratilja Magdalena Štajduhar iz Šumanovaca, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege. Djevojke su uz krunu, lente, bukete cvijeća, dobile i miraz brojnih sponzora u nakitu, odjeći i poklon-paketima vina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike