Osijek
TRIBINA "KAKO POSTATI UDOMITELJ?"

Udomiteljstvo - humaniji oblik brige za djecu
Objavljeno 13. listopada, 2018.

U prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice u četvrtak je održana javna tribina "Kako postati udomitelj?", na kojoj su građani zainteresirani za udomiteljstvo dobili sve informacije, kao i objašnjenja zakonskih preduvjeta i postupaka koji su potrebni za postati udomiteljem. Tribina je održana u sklopu trogodišnjeg programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh - podrška udomiteljskim obiteljima" Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kojemu je cilj promovirati udomiteljstvo kao humaniji oblik brige za djecu koja su iz različitih razloga ostala bez roditelja.


- Tribina ima za cilj građanima koji su zainteresirani za udomiteljstvo dati sve potrebne informacije kako bi saznali što to uopće znači biti udomitelj, i kako mogu postati udomitelji. To je jedan duži proces u kojem veliku ulogu ima Centar za socijalnu skrb gdje se i podnosi zahtjev za udomiteljstvom. Ovo je i dio promocije udomiteljstva kao alternativnog oblika skrbi za djecu, jer postoji golema potreba za udomiteljima u sklopu deinstitucionalizacije - rekla nam je Vanja Gorijanac, psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

- Prednosti udomljavanja na ovaj su način višestruke. Ponajprije jer se jedna ili dvije osobe mogu u potpunosti posvetiti djetetu. Drugačija je i sama atmosfera, djeca su u potpunosti uključena u obitelj. Oni koji se odluče za udomiteljstvo moraju se javiti Centru za socijalnu skrb, gdje će socijalni radnik i psiholog s njima obaviti inicijalni razgovor. Nakon toga moraju prikupiti potrebnu dokumentaciju i proći obradu koja se odnosi na opsežnu socijalnu anamnezu i psihološko testiranje. Također se izlazi i na teren da bi se vidjelo zadovoljava li udomiteljski smještaj osnovne uvjete. Ako su stvoreni svi preduvjeti, slijede edukacije te dobijanje dozvole - rekla nam je psihologinja Centra za socijalnu skrb Osijek Sanja Stanković. I. Alilović
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike