Regija
INVENTUM U ILOKU

Mali grad svima daleko, a inovatori ipak ne posustaju
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U hrvatskim mjerilima, iločka Udruga inovatora s 20-ak članova vrlo je aktivna
ILOK

Grad Ilok na krajnjem istoku Hrvatske, unatoč tome što je mali grad i svima je daleko, kako će to reći - ili zapravo, prenijeti opis kakav nerijetko prati taj prekrasni grad duge povijesti okružen obroncima Fruške gore i nepreglednim vinogradima - predsjednik tamošnje Udruge inovatora Tesla Damir Remenar, ne posustaje zajedno sa svojim inovatorima koji su, za takve (ne)prilike, u hrvatskim mjerilima vrlo aktivni.


Naime, i ove su godine uspjeli organizirati INVENTUM, 12. sajamsku priredbu koja će se održavati od 26. do 28. listopada, kada najistočniji hrvatski grad očekuje mnogobrojne sudionike iz cijele RH, pa i Europe.
- Osim većih gradova, poput Zagreba ili po Istri i ponegdje na Jadranu, u Hrvatskoj je nevelik broj udruga inovatora, a još ih je manje aktivnih. Naša udruga broji 20-ak članova, među kojima nisu samo Iločani, nego i inovatori iz okolnih mjesta, od kojih mnogi odlaze i na druge sajmove i aktivno rade, a to je velika stvar za naš gradić na državnoj granici - navest će Remenar, dodajući da se u inovatorsku priču, što ih iznimno raduje, polako uključuju i mladi. Međutim, nerijetko su inovatorima glavna prepreka, dakako, financije. Pozitivna priča iz Iloka jest međutim inovacija Marka Krtića koji je svoju vanjsku slavinu koja ne smrzava ni u polarnim uvjetima, po čemu je jedinstvena u svijetu, uspio pretočiti u proizvodnju, i to ne samo za domaće nego i inozemno tržište. I sam Damir Remenar, koji dosad ima 20-ak patenata, također će, kao i Krtić, izložiti na INVENTUMU jedan od njih - stroj za ekološko pranje vune. S tom je inovacijom otvorio i tvrtku u Osijeku, ali se susreo s poteškoćama zbog, kaže, prilično nejasne situacije s vunom na tržištu i RH i Europe.
Inače, ovogodišnji, 12. INVENTUM održat će se na 1000 kvadrata zatvorenog i 300 kvadrata otvorenog izložbenog prostora iločke Sportske dvorane Tehnikum, gdje se u spomenutom terminu očekuje 100-tinjak izlagača s više od 250 izložaka iz svih krajeva Hrvatske, kao i drugih zemalja. Prema riječima predsjednika Udruge Tesla Ilok, stalna je to regionalna izložba koja se proteklih godina afirmirala u nezaobilaznu promociju inovacija, gotovih proizvoda, inovativnih i kreativnih rješenja i autora svih uzrasta, kao i tehničkog stvaralaštva mladih, ali i nezaobilaznog gospodarstva u svim segmentima. Jer, Remenar, kao voditelj INVENTUMA, navodi da osim inovatora sa svojim patentima i inovativnim rješenjima proizvoda iz gotovo svih područja ljudskog rada - od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, medicine do rekreacije i zabave - na sajmu također sudjeluju i gospodarstvenici i poljoprivrednici. Tako će u sajamskim danima u Iloku svoje tradicionalne, kao i nove proizvode, izložiti velike i male tvrtke, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), kao i svi drugi subjekti povezani s gospodarstvom i poljoprivredom.
Kada je pak, riječ o tehničkom stvaralaštvu mladih, naći će se na sajmu kreativni i inovativni radovi, pojedinci, udruge, škole, zajednice tehničke kulture, klubovi mladih...
Sanja Butigan
Pozitivna priča inovacija je Marka Krtića - vanjska slavina koja ne smrzava pretočena u proizvodnju
Potpora šest ministarstava
Inače, 12. INVENTUM organizira Udruga inovatora Tesla Ilok, uz suorganizaciju Grada Iloka i Udruge inovatora Hrvatske, te potporu Vukovarsko-srijemske županije. Među pokroviteljima je šest ministarstava koja su prepoznala važnost manifestacije na krajnjem istoku Hrvatske.
Možda ste propustili...

OBAVIJEST GRAĐANIMA DONJEG MIHOLJCA

Zahtjev za oslobađanje do 1. ožujka

PRIZNANJE FRANCUSKOM HUMANITARCU

Dr. Pierru Chollatu nagrada HCK-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana