Osijek
DIVLJE REZERVACIJE NA PARKIRALIŠTIMA U CENTRU GRADA

Vozilima mjesta čuvaju stolice i drvene ljestve, pitamo se što je sljedeće
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Ovo što vidimo ne smije se raditi, jer riječ je o javnoj površini, komentirao je policijac

Ostalim sugrađanima i stanovnicima drugih gradova neobični i bizarni, a za one koji se nađu u centru Osijeka, točnije iza konkatedrale u Aninoj i Ružinoj ulici dobro će biti poznati prizori divlje rezervacije parkirališnih mjesta, koje su osvanule i u Strossmayerovoj ulici, tik do Trga Ante Starčevića. Dva stolca i drvene ljestve čuvaju tri parkirališna mjesta u prvoj zoni naplate gdje je najteže pronaći slobodno mjesto. "Kako je to moguće, pa je li ovo Divlji zapad", upitao se vidno nervozni vozač kojega smo ondje zatekli u bezuspješnom pokušaju pronalaska parkinga.


U srijedu smo na licu mjesta zatekli i djelatnika Elektromodula, tvrtke koncesionara u Osijeku. Kazao je kako zna da su dva mjesta rezervirali djelatnici Poliklinike SUVAG, koji, rekao je, uredno za to plaćaju. Treće mjesto koje čuvaju drvene ljestve, čujemo od prolaznika, zauzeli su pak iz obližnjeg objekta, koji je u fazi renoviranja. Sve je to vidio i policijski službenik u slučajnom prolazu. Komentirao je kako on ne može po tom pitanju ništa učiniti, da je sve na Elektromodulu kao koncesionaru. Upozorio je da takve situacije moraju žurno riješiti.
- Ovo što vidimo ne smije se raditi, jer riječ je o javnoj površini, i bez obzira na to što je u sustavu naplate, svi građani imaju jednako pravo i pod jednakim uvjetima na ta javna parkirališna mjesta – komentirao je policijac.
U Elektromodulu kažu da je riječ o izoliranom slučaju, ne dužem od jednog dana.
- To nije uobičajen postupak ne samo u centru grada nego ni na bilo kojem drugom parkiralištu u sustavu naplate, niti je to nešto što Elektromodul tolerira ili podržava. Na ovaj način šalje se loša poruka građanima i drugim vozačima da slijede takve primjere. Kad naši viši kontrolori vide slične situacije, uvijek pokušamo kontaktirati osobe da bismo vidjeli o čemu je točno riječ, a u nekim slučajevima takve zapreke i sami maknemo – kaže direktorica Ana Kocelj.
Ističe da su dva mjesta na kojima se nalaze stolci, u procesu iscrtavanja rezervacije za korisnike, a ne djelatnike SUVAG-a. Riječ je o mjestima koja je SUVAG izgubio nakon nedavne rekonstrukcije Strossmayerove ulice. Do rekonstrukcije, rezervirana mjesta bila su iscrtana pokraj pločnika ispred poliklinike, a nakon završetka radova ta su mjesta izbrisana.
- Ta dva mjesta bit će ponovo rezervirana za korisnike Poliklinike SUVAG, ali sada će biti obilježena na parkiralištu koje se nalazi na kolniku. Korisnici poliklinike najčešće su djeca koju roditelji dovode na govorne vježbe – dodaje Kocelj. Nakon iscrtavanja, na tim rezerviranim mjestima, kaže Kocelj, Elektromodul više neće vršiti kontrolu.
- Rezervirana mjesta u nadležnosti su onoga za koga su rezervirana. Ako se takvo mjesto zauzme, fizička ili pravna osoba može pozvati pauk-službu ili ih na neki drugi način osigurati – objašnjava Kocelj. Možemo tako vidjeti parkirališna mjesta osigurana lancima i stupićima, a kako vidimo, ima i nekih inovativnijih rješenja, poput ovih u Strossmayerovoj.
Dalo bi se naslutiti da su ta rješenja kopirana iz spomenute obližnje Anine i Ružine ulice, o čemu smo ranije pisali. Podsjetimo, ondje se parkiranje ne naplaćuje, a da bi sačuvali mjesto ispred vlastite kuće, stanari posežu za stolcima, kantama, drvenim daskama, betonskim blokovima i kojekakvim drugim predmetima. U Ružinoj ulici otišli su i korak dalje - stolcima i daskama rezerviraju mjesta čak i za kontejnere u dane odvoza smeća. U Strossmayerovoj su stolci uklonjeni u četvrtak.
Jasenka Pejaković
Rezervacija od 500 do 1500 kuna mjesečno
Svaka fizička ili pravna osoba može rezervirati parkirališno mjesto u sustavu naplate, sukladno važećem pravilniku koji propisuje Grad Osijek. Moguće je rezervirati najviše dva mjesta na jednom parkiralištu, iznimno više, kada to odobri Grad, ili ako je riječ, primjerice, o hotelima, autoškolama, državnim tijelima. Kada se rezerviraju mjesta u sustavu naplate, s koncesionarom se sklapa ugovor o zakupu najmanje na jedan mjesec. Cijene su određene gradskom odlukom prema zonama – u I. zoni plaća se 1500 kuna, u II. zoni 1000 kuna, a u III. zoni 500 kuna mjesečno za jedno mjesto. U Osijeku nijedna fizička osoba ne plaća rezervaciju, a to čini samo nekoliko pravnih osoba – na prste jedne ruke. Rezervirana mjesta prepoznat ćete po signalizaciji koja je u nekim slučajevima vertikalna ili horizontalna – uobičajena parkirališna mjesta u sustavu naplate iscrtana su plavom, a rezervirana bijelom bojom.
Najčitanije iz rubrike