Osijek
SEZONSKE BOLESTI UZIMAJU DANAK

Zbog bolesti djece manja
plaća, a trošak za vrtić isti
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Osječanka, majka dvojice dječaka u dobi od četiri i šest godina, trenutačno je na bolovanju. Drugi tjedan zaredom. Djeca imaju vodne kozice. U studenome će joj na račun kozica plaća biti manja za približno 500 kuna. No, zato će i dalje za (ne)boravak dječaka u vrtiću platiti 1216 kuna.


S povratkom djece u školske klupe i vrtićke skupine već u rujnu broj bolovanja koja su na račun bolesti mališana morali otvoriti njihovi roditelji povećao se za 50 posto. Najveći je broj za svaki dan bolovanja žrtvovao 20 posto prihoda, odnosno u listopadu je dobio, ili će dobiti umanjenu plaću. No, usporedno s tim, onima čije je dijete korisnik usluga Dječjeg vrtića Osijek nije umanjen iznos koji moraju platiti za boravak djeteta u vrtiću ili jaslicama. Uz jednu novost, od ove pedagoške godine nije im niti ostavljena mogućnost korištenja godišnjeg odmora za vrijeme kada im je dijete bolesno dulje od samo nekoliko dana.
Naime, nakon što je Gradsko vijeće Osijek ljetos odlučilo kako se u Dječjem vrtiću Osijek ukida plaćanje usluge u srpnju i kolovozu za djecu koja te mjesece u vrtiće i jaslice ne idu, istovremeno je pravo na godišnji odmor dva puta po 15 dana postala važeća povlastica samo u srpnju i kolovozu, a ne bilo koji mjesec kroz pedagošku godinu. Već tada su na odluku prigovarali oni koji godišnji odmor koriste u drugim terminima. No, dok se vodila ova "bitka" malo je tko razmišljao o bolovanjima i činjenici da od ove godine, bez obzira na to je li dijete izostalo zbog bolesti jedan dan ili jedan mjesec, na uplatnicama bez iznimke ostaje isti iznos!
Sad je i to "na tapetu". Negoduje se sa svih strana, traže novi modeli za "bolovanja". No, iz Dječjeg vrtića Osijek poručuju – iako je u planu izmjena Pravilnika o sudjelovanju roditelja u cijeni vrtića, nije realno očekivati da će se izostanakom djeteta zbog bolesti bitno umanjiti fiksna mjesečna cijena boravka djeteta u vrtiću.
"Mi ćemo pravilnike vrtića u ovome smjeru svakako mijenjati tijekom ove pedagoške godine. Razmišljali smo o raznim modelima, ali došli smo do zaključka da što god mi učinimo, ako umanjimo cijenu boravka na račun bolesti, Dječji vrtić Osijek odlazi u minus koji bi morao nadoknaditi osnivač. Naime, režije se moraju plaćati, hladni pogon košta, više od 400 ljudi mora dobiti plaću, a ušteda na hrani što djeteta nema u vrtiću gotovo je beznačajna. Nisam sigurna da ćemo u konačnici uspjeti naći neki model da svi roditelji budu zadovoljni", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj. I. Solar
Marija Štambuk Čabaj

ravnateljica Dječjeg vrtića

LIJEČNICI OLAKO PIŠU POTVRDE

Iz Dječjeg vrtića Osijek kažu kako je jedna od zapreka o koju se spotaknu svaki put kada pokušaju pronaći model (ne)plaćanja za vrijeme koje dijete provede na bolovanju - činjenica je da potvrde liječnika o bolesti "nisu vjerodostojne isprave, odnosno da ih se izdaje previše i bez kontrola".

"Potvrda liječnika da je dijete bolesno nije nam vjerodostojna, s obzirom na to da ih liječnici pišu olako i bez da dijete pregledaju, s otvorenim datumima i bez potpisa. Stoga nam one nam ne mogu biti dokaz da je dijete bolesno. Ljudima bi bilo lako lažirati ih. Onda bismo se našli u situaciji da si roditelji idu umanjiti cijenu vrtića kako im taj mjesec financijski odgovora. Ustanova ne može funkcionirati na takav način", kaže Šambuk Čabaj.

Podsjetimo, problemi oko dokazivanja bolesti djetata i ostvarivanja prava na umanjenje cijene boravka djetata u vrtiću, bio je jedan od razloga zašto se u koštac s ovim problemom dosad nije uhvatila ni jedna upravljačka garnitura Dječjeg vrtića. Hoće li ova uspjeti, ostaje vidjeti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike