Regija
MALA OPĆINA VELIKIH INVESTICIJA

Ulaganja sedam puta premašuju proračun Općine Feričanci
Objavljeno 5. listopada, 2018.
FERIČANCI - Iako su Feričanci s nešto više od 2000 stanovnika mala općina, to se ne može reći za projekte koji se realiziraju.
Godišnji proračun iznosi oko tri milijuna kuna, a zahvaljujući dobroj suradnji sa županijskom i državnom vlašću ovojesenske su investicije prerasle 21 milijun kuna. Trenutačno je najveća investicija rekonstrukcija nerazvrstane ceste u dužini od osam kilometara koju Feričančani kolokvijalno nazivaju Goveđa glava. Vrijednost investicije je gotovo devet milijuna kuna i stopostotno se financira iz EU-a.
- Radovi na Goveđoj glavi počeli su prije mjesec i pol dana, a trebali bi završiti u siječnju iduće godine. Rekonstrukcija ceste omogućit će lakši pristup do vinograda i, što je najvažnije, modernizirati Brkićev arman i Vinogradsku, ulice koje su zbog gradnje kanalizacije devastirane. Druga velika prometna investicija je gradnja ceste na dionici Božilovac - Valenovac, a omogućit će spajanje naselja Valenovac s državnom prometnicom u Feričancima. Sredstva je izdvojila Uprava za ceste Osječko-baranjske županije i nadam se da će radovi završiti do kraja ovog mjeseca – kaže općinski načelnik Marko Knežević. Uz modernizaciju ceste, kao drugo vrijedno ulaganje za koje se pobrinula županijska vlast jest energetska obnova OŠ Vladimira Nazora, koja je u punom jeku. Posao je vrijedan 2,8 milijuna kuna i, kako kaže Knežević, to je najznačajnija investicija u povijesti školstva Feričanaca u posljednjih 40 godina. Uz to, Županija je s 200.000 kuna financirala uređenje Sportskog objekta.
U Valenovcu je završena prva i trebala bi početi druga faza gradnje vodovoda, za što će biti potrošeno 1,2 milijuna kuna. U tom naselju završena je gradnja nogostupa u dužini od oko dva kilometara. Ministarstvo regionalnog razvoja dalo je 200.000 kuna, a ostatak od 105.000 kuna Općina Feričanci. Pred završetkom je obnova mrtvačnice u Feričancima, dok su završeni radovi na izgradnji parkirališta kod groblja. Vrijednost investicije je 400.000 kuna, od čega je 245.000 kuna dalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Počinje i gradnja reciklažnog dvorišta, za što će se potrošiti 2,7 milijuna kuna, od čega 85 posto vrijednosti investicije osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Općina. Pred završetkom je i gradnja kanalizacije koja traje 13 godina.
Nove investicije sigurno će donijeti dobre preduvjete za svekoliki razvoj, a u Općini Feričanci ne kriju da sve rade kako bi život stanovnika bio što bolji.
- Izgradnja prometne i komunalne infrastrukture samo je jedan od preduvjeta revitalizacije Feričanaca. Općina Feričanci daje svoj maksimum kako bi pripremili projekte koji pružaju mogućnost dobivanja europskih sredstvava, jer bez potpore iz Europske unije Općina ne bi mogla pristupiti velikim investicijama u infrastrukturu – zaključuje Marko Knežević.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSKUPLJI ČARDAK NA SVIJETU JE NA TRŽNICI BELI MANASTIR

Vlasnik čardaka i nadalje postavlja uvjete koje Grad ne može, a i ne želi ispuniti

2

NAKON TEŠKE OPERACIJE U AMERICI

Maleni Šimun uspio - prohodao je!

3

DARIJA PEROŠEVIĆ PONOS JE VALPOVA

Nakon što je dobila borbu za život, osvaja važne poduzetničke nagrade