Regija
10. OCJENJIVANJE MEDA

Našički pčelari potvrdili kvalitetu
Objavljeno 20. rujna, 2018.
NAŠICE - Pčelarska udruga Pčela Našice organizirala je jubilarno, 10. ocjenjivanje meda, na kojem su se natjecali isključivo njihovi članovi, a pristiglo je 38 uzoraka. Analizu i određivanje postotka količine vode u medu proveli su stručnjaci s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeku, Zlatko Puškadija i Marin Kovačić, te Ras Lužaić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, a organoleptičko ispitivanje zajedno s domaćim kadrom, Dragoljubom Amidžićem i Daliborom Vidakovićem.
I ove godine najzastupljenija vrsta bio je bagremov i cvjetni med sa 32 uzorka, slijedi lipov sa 4 uzorka te dva uzorka meda od uljane repice.
Provođenje dobre pčelarske prakse te znanje o pčelarenju i pčelinjim proizvodima rezultirali su i ove godine izvrsnom kvalitetom pristiglih medova. Tako nijedan uzorak nije diskvalificiran, a ukupno je dodijeljeno 14 zlatnih, 20 srebrnih i 4 brončane medalje. Član stručne komisije Marin Kovačić istaknuo je da je neupitna kvaliteta meda našičkih pčelara unatoč lošoj pčelarskoj godini.
- Kvaliteta je standardna, jedino što smo uočili preveliku količinu vlage u medu, što je bilo i očekivano zbog kiše u lipnju u vrijeme mednog branja - rekao je Kovačić i dodao da su ocjenjivali i miris, okus, boju, bistrinu te pojavnost eventualnih nečistoća u medu. Kovačić je rekao da je ova godina po prinosim prosječna za pčelare, ali ih brine niska otkupna cijena, pogotovo veleprodajna, a što je posljedica uvoza meda iz Azije.
Iz Pčelarske udruge Pčela Našice zahvalili su svim članovima na sudjelovanju te svima uključenim u provedbu ocjenjivanja meda, kao i Gradu Našicama na pokroviteljstvu. Predsjednik našičke Pčele Željko Špoljarić zadovoljan je ocjenjivanjem.
- Protekle tri godine bile su jako loše, a ova je solidna. Naša je bolna točka plasman. Ponadali smo se otkupu, a ono šok jer su već do 1. kolovoza otkupljivači uvezli 30 posto više nego cijelu prošlu godinu. Cijena kilograma meda pala je za 4 kune. No ne možemo biti nezadovoljni, jer ima grana koje su u gorem položaju od pčelarstva - realan je predsjednik Pčele Željko Špoljarić. S. Fridl
4

kune niža je cijena meda zbog ovogodišnjeg enormnog uvoza
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike