Regija
OVČARSTVO I KOZARSTVO NA ISTOKU RH

Županija je spremna sufinancirati otkup vune
Objavljeno 18. rujna, 2018.
U ovčarskoj proizvodnji glavni je uzgojni cilj proizvodnja mesa, ponajprije janjetine, a u kozarskoj mlijeka

Na nedavno održanom edukativnom skupu u organizaciji Udruge ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja pedesetak članova uzgajivača stada od 30 pa sve do 230 grla, uz korisne savjete ovčarima i kozarima o prehrani i kako iskoristiti sve ono što daju ovce i koze, bilo je riječi i o potencijalima ovčarstva i kozarstva na istoku države.



Za jači podmladak

Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako je ovčarstvo i kozarstvo važan segment u stočarstvu na istoku Hrvatske i Županija je spremna pomoći njihov razvoj.
- U posljednje je vrijeme više aktivnosti o kojima se promišlja na razini Županije. Spremni smo biti dionik u rješavanju onoga što je do sada bio velik problem našim ovčarima, a to je problem vune. Apsurdno je, ali događalo se da vuna, koja je vrlo vrijedna sirovina, ispadne animalni otpad. Spremni smo sudjelovati u sufinanciranju otkupa vune, tako da ništa ne ostane neotkupljeno, odnosno sufinancirati razliku u cijeni koju očekuje ili ovčar prodajući vunu, ili onaj koji to otkupljuje. Također, skloni smo, ako se uzgajivači dogovore, sufinancirati nabavu elitnih ovnova kako bismo popravili genetski potencijal u stadima, ili, ako ima onih koji žele zamijeniti sve svoje ovce i koze boljim ovcama i kozama čiste pasmine, ići u kupnju genski vrjednijeg, snažnijeg podmlatka – kaže Andrija Matić, a Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, primijetio je kako se od 50-ak vukovarsko-srijemskih uzgajivača samo jedan bavi proizvodnjom mlijeka i sira na registriranom objektu unutar gospodarstva.
Sve više sira

- Karakteristično za ovo područje jest bavljenje ovčarskom proizvodnjom s primarnim ciljem proizvodnje mesa. Zato bismo morali vidjeti kako u tim i takvim stadima popraviti određena željena svojstva, prije svega kada govorimo o proizvodnji mesa, i kako popraviti plodnost, jer znamo da izravnu gospodarsku korist za samog uzgajivača predstavljaju sva ona legla koja su veća od jednog janjeta, ali isto tako i o popravljanju drugih osobina poput brzine i intenziteta rasta janjadi do postizanja željenih klaoničkih težina - podsjeća Zdravko Barač.
U istočnoj Hrvatskoj, navodi se u stručnom radu skupine autora, u ovčarskoj proizvodnji glavni je uzgojni cilj proizvodnja mesa, prije svega janjetine, a u kozarskoj proizvodnji mlijeko. Proizvodnja ovčjeg i posebice kozjega mlijeka na
području istočne Hrvatske, u pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska), sve je više zastupljena.
Ovčje mlijeko najčešće se prerađuje u sir, a sve je veća potražnja mljekarskih industrija za njim. U Hrvatskoj ne postoji sustavno organiziran otkup vune te je problem njenog zbrinjavanja sve izraženiji. Kozarstvo je u istočnoj Hrvatskoj posljednjih godina sve interesantnija grana stočarstva, posebice proizvodnja mlijeka - navodi se u ovom radu.
Miroslav Flego
genetski potencijal
Županija bi pomogla u nabavi elitnih ovnova
U Slavoniji petina ukupnog broja ovaca
U znanstvenom radu skupine osječkih i zagrebačkih stočarskih stručnjaka, objavljenom u travnju prošle godine, navodi se kako je u pet slavonskih županija u zadnjih pet godina izražen trend smanjenja broja ovaca. U Hrvatskoj je prema registru ovaca i koza na kraju 2015. upisano 615.717 rasplodnih ovaca i 73.835 rasplodnih koza, od čega je u pet slavonskih županija evidentirano 109.547 rasplodnih ovaca i 6791 rasplodna koza, što je gotovo 18 posto ovaca i nešto više od 9 posto ukupnog broja koza u Hrvatskoj.
Najčitanije iz rubrike