Regija
DANI INDIJSKE KULTURE

Veleposlanik Indije: Ulagat ćemo u Slavoniju
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Održana je i izložba u povodu 150. obljetnice Gandhijeva rođenja
SLATINA - Industrijsko-obrtnička škola dva je dana bila domaćini prvih Dana indijske kulture u Slatini. Održavanje manifestacije potaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, koja je na ovogodišnjem sajmu Viroexpo stupila u kontakt s indijskom veleposlanikom Sandeepom Kumarom i predložila da se u slatinskom kinu prikaže nekoliko indijskih filmova. Na početku svečanosti drvo mira ispred škole zasadili su veleposlanik Kumar, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Denis Ostrošić i ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac.
– Nakon tri godine boravka u Hrvatskoj uvjeren sam da je Hrvatska jedna od najsigurnijih i najpotpunijih država, a Slatina je pravi simbol te potpunosti. Ova manifestacija obuhvaća niz događanja, među kojima i izložba u povodu 150. obljetnice Gandhijeva rođenja - rekao je veleposlanik Kumar.
- Za nas nije samo Zagreb Hrvatska, mi moramo ići i u druge županije, gradove i sela, i ulagati u ta područja. Trenutačno imamo najveća ulaganja u Varaždinu i Ludbregu, imamo veliki IT ured u Karlovcu..., ali trebamo doći i u Slavoniju i zato ćemo učiniti sve da dovedemo investitore i u ovu regiju... - dodao je veleposlanik, u više navrata pohvalivši slatinske učitelje i učenke za kreativnost i inovativnost.
Učiteljica joge Svjetlana Dupan s učenicima je demonstrirala vježbe joge. Buduće krojačice i frizerke sa svojim učiteljicama Natalijom Vidak, Danicom Tot, Spomenkom Prša, Paulom Kukuljević i Kornelijom Zubčević pripremile su modnu reviju u duhu indijske kulture. Učenici 3. razreda u programu za kuhara i konobara, uz pomoć svojih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića, pripremili su primamljiva jela, a nekoliko jela karakterističnih za indijsku kuhinju donijeli su predstavnici indijskog veleposlanstva. Vlasnik tvrtke Stari podrum Ivan Halas počastio je sve pjenušcem Slatinski biser, a učenici IOŠ-a darivali su goste stolnim lampama koje su izradili s pomoću 3D printera i ukrasili ih motivima grada.
Petar Žarković
Indijski filmovi
Dani indijske kulture začinjeni su atraktivnim nastupom plesačice Ane Jug uz indijsku glazbu. U Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta prof. Svjetlana Dupan predstavila je fotografije iz Indije pod nazivom “Putopisna razglednica – Zašto volim Indiju”, a zatim je prikazan indijski film „Hawaa hawaai“. Indijski filmovi bit će u Art dvorani prikazivani svake večeri do 18. rujna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike