Kultura
PRVA OVOSEZONSKA PREMIJERA U VINKOVCIMA

"Boeing, Boeing" nije samo plitki komad s tri zgodne djevojke
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Nina je redateljica za poželjeti u svakom smislu riječi, a onda je i rezultat odlična predstava i osmijeh na licu publike.

Vezani članci

MATEA GRABIĆ ĆAĆIĆ & MATEA MARUŠIĆ

Potrudili smo se da ovo bude i komedija zabune i komedija karaktera

"BOEING BOEING" PREMIJERNO 8. RUJNA

Camolettijevu komediju u Vinkovcima režira Nina Kleflin

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić" u Vinkovcima, premijerno je protekloga vikenda, kao prva ovosezonska premijera, izvedena komedija u dva dijela Marca Camolettija Boeing Boeing, u režiji Nine Kleflin.

- Nije me bilo strah raditi s mladim ansamblom jer su to sve profesionalci koji su završili glumačke akademije i bili su spremni za rad, veseli i poletni. Odlično smo surađivali i radili na ovoj predstavi. Volim raditi s glumcima i mislim da imam dobar osjećaj za glumce, kao i za glumačku situaciju. U konačnici, ovakav tip predstave, situacijska komedija je ono što se kaže moj "fah'', jer volim raditi takve predstave. Mi smo se vrlo brzo usuglasili da glumac najbolje zna kako, ali je redatelj tu da mu objasni što. Ako glumcu dobro objasnite što je situacija i što je u njoj potencijalno smiješno, onda glumac lako nađe sredstva za to. Uvijek je najtočnije da se dogovorimo oko situacije i u odnosu na sve faktore komedije, a to su: karakter, tempo, ritam, plasman određene replike, onda to ide lako - rekla je redateljica Nina Kleflin nakon predstave.
Dugotrajan pljesak na kraju uvijek je najbolja potvrda uspješnosti rada i uloženoga truda te zaslužena nagrada glumcima, posebice kada predstava traje više od dva i pol sata.
Zapetljana priča

- Ovo je doista teška, prilično zahtjevna i dugačka predstava u kojoj je vrlo zapetljan sadržaj. Da bi sve to gledateljiam bilo smiješno, a predstava rekli smo traje dugo, mora se više puta oko svoje osi zavrtjeti, zakomplicirati i zapetljati, tako da publika uživa u daljnjem upetljavanju likova, koji se pokušavaju izvaditi iz situacije u koju su upali. Vrlo je važno, stoga, kako pojedini prizori dolaze, izmjenjuju se, nižu, kako se stvari odvijaju, da drže pozornost publike, da ih nasmijavaju. Bitno je i da ujedno glumci ne izgube dozu samokritike. Meni je drago da ova komedija nije samo plitki komad za zabavu s tri vrlo zgodne djevojke nego da je to i fina i blaga oštrica hedonizma i konzumerizma društva. Glavni junak Bernard toliki je pobornik hedonizma i uživanja u životu i toliko voli što ima tri zaručnice, te ih vrti tako da one ne mogu znati jednu za drugu, da je u konačnici cijeli život podredio uživanju. Mi kao gledatelji uživamo vidjeti kako se taj njegov svijet ruši. Volimo osjetiti mogućnost da luzeri, poput Roberta u predstavi, kao uljeza u cijeloj priči, ono što se kaže ''pobere vrhnje'' i svojom dušom spašava komad. Na kraju mi vjerujemo da takvi tihi i dobri gubitnici u ovom svijetu još uvijek imaju šanse - istaknula je Nina Kleflin, zadovoljna kako je premijera prošla, jer kada glumci dobiju pljesak na otvorenoj sceni, onda je to zalog da se trud isplatio.
Podsjetimo, ovu ćemo redateljicu uskoro ponovo gledati na osječkoj pozornici, tj. za scenu će osječkoga HNK u ovoj, 112. sezoni režirati mjuzikl Mary Poppins Richarda M. Shermana, Roberta Shermana i Juliana Fellowesa, s Ivanom Medić u naslovnoj ulozi.
Vrlo zahtjevnu i atraktivnu glavnu mušku ulogu odigrao je Dorian Paulić (Bernard), novi član glumačkog ansambla Gradskog kazališta ''Joza Ivakić''.
- Dolazio sam u Vinkovce i prije, igrao i u vrijeme studentskih dana na akademiji. Kako sam akademiju završio u Tuzli, a već duže vrijeme odlično surađuju kazališta iz ova dva grada, moj dolazak u vinkovački ansambl bio je prvenstveno na preporuku moje kolegice, koja je sa mnom studirala na Akademiji, Katarine Krištić. I Vladimira Andrića znam s iste Akademije, tako da dobar glas koji oni pronose o ovom kazalištu doveo je i mene u vinkovačko kazalište - rekao je Paulić.
Što se tiče njegovoga glumačkoga rada, do sada su njegovi glumački angažmani bili vezani za Akademiju, no okušao se, kaže, i u televizijskim serijama i to ne samo domaće produkcije.
- Glumio sam u seriji La Luna za malezijsko tržište, ali moja preokupacija ipak je kazalište i želim ostati u kazalištu. Što se tiče same predstave, bilo mi je teško utjeloviti ovaj lik, jer je to za mene netipična uloga i zato što je uloga nosila veliku odgovornost u ovoj predstavi - priznao nam je mladi Dorian Paulić.
Zlatna mladež Pariza

Priča se vrti oko Bernarda, mladoga pariškoga arhitekta, potomka ugledne i moćne obitelji i glavnoga predstavnika zlatne mladeži Pariza, koji ima jednu tajnu. Bernard nema jednu zaručnicu, nema ni dvije nego čak tri. Vješto balansira između svojih nevjesta, koje doslovce LETE kroz njegov život, jer sve tri su po zanimanju - stjuardese.
Njegove zaručnice - Britanka Gloria (Matea Grabić Ćaćić), Talijanka Gabrielle (Matea Marušić) i Njemica Gretchen (Katarina Krištić) izmjenjuju se u njegovom stanu prema dobro uhodanom rasporedu, ali kada se iz vedra neba pojavi njegov poznanik Robert (Vladimir Andrić), koji ima vlastitu osmrtnicu u džepu, raspored druženja krene se urušavati, a Robert i Bernard pokušat će da se tri zaručnice ne susretnu, iako će cijeli dan provesti u istom stanu. Hoće li im uspjeti, saznat ćete pogledate li predstavu, koja već u srijedu, 12. rujna, u 20 sati gostuje u osječkom HNK-u, u sklopu popularnog Kazališnog rujanskog Klika.
Kostimografkinja i scenografkinja je Larisa Vukić, a za glazbu je odgovorna Nikolina Belan. Malu, ali slatku ulogu sobarice Berthe tumači Sanja Toth.
- Ovo je moja prva suradnja s vinkovačkim kazalištem, ali ne i s redateljicom Ninom Kleflin, s kojom sam do sada mnogo radila u osječkom HNK-u, ali i jednu predstavu u šibenskom kazalistu, tako da sam svim srcem, dušom i tijelom prihvatila ulogu Berthe u ovoj predstavi kada mi ju je Nina predložila - zadovoljna je i Sanja Toth, članica opernog ansambla HNK-a u Osijeku, koju je ovaj put dopala, kako to sama kaže, čista glumačka uloga.
- Uloga je to u kojoj smo pokušali i uspjeli ubaciti i malo pjevanja. Meni je to jedan od većih izazova. Do sada sam imala u svojoj karijeri glumačkih uloga, ali s pjevanjem (u mjuziklima Jalta, Jalta, te Moje pjesme, moji snovi, Opera za tri groša itd.). Bertha je samo tekst, tekst, tekst. Divno je bilo raditi u vinkovačkom kazalištu s ovim divnim mladim kolegama i s dvije naše Mateje - kaže Sanja Toth, koja za redateljicu ima samo riječi hvale.
- Nina je redateljica za poželjeti u svakom smislu riječi, a onda je i rezultat kakav treba biti: odlična predstava i osmijeh na licu publike - dodaje Sanja Toth, ističući kako joj je kolegica Sandra Lončarić nakon premijere uputila divne riječi podrške:
"Sanja, ukrast ćemo te za Dramu!"
- Ja sam joj na to samo rekla: Tu sam, što čekate?! - kaže uvijek nasmijana Sanja Toth i napominje:
- Ali ipak - prvakinja sam opere, to namjeravam i ostati, a izlete u dramu uvijek ću rado prihvatiti.

Mario KOKAJ/Narcisa VEKIĆ

 

Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike