Osijek
U SJEĆANJE NA POGINULE U ROSINJAČI

Šesnaest stabala kao "živi spomenik"
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Prilikom obilježavanja zaštitnika udruge, svetog Roka, Zlatko Bebek, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" Osijek, prisjetilo se i poginulih te nestalog branitelja u šumi Rosinjači, nedaleko od Tenje. Bebek kaže da godinama odaju počast braniteljima iz Rosinjače i tu šumu na neki način žele posebno označiti.
- Njihov doprinos za slobodu je nemjerljiv i uspomena na njih mora se njegovati. U tragediji u Rosinjači je poginuo i Mihael Pelegrin, jedini od šesnaestorice branitelja kojemu se još ne zna počivalište - prisjeća se Bebek.
Dodaje kako je sazrela ideja da se sadnjom novih stabala označi mjesto pogibije.
- Među trideset i dvoje poginulih s područja Mjesnog odbora "Sveti Rok" i šesnaest je dečki poginulih u Rosinjači, šumi na rubnom gradskom području prema nekada privremeno okupiranoj Tenji. Sada ćemo napraviti prijedlog, s obzirom na to da je ta šuma sađena da bude sirovinska baza za bivšu "Šibicaru", da se stvore preduvjeti za sadnju novih stabala i da se napravi humusno tlo. Šuma je sada faktički gotova, pa će naš prijedlog biti da se na samom ulazu u nju u krug zasadi šesnaest stabala, s kratkim natpisom zbog čega je to tako napravljeno. To bi poginulim braniteljima bio, da tako kažem, "živi spomenik" - kaže Bebek. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike