Regija
OPĆINA FERIČANCI DIŽE KREDIT KOD HBOR-A

3,5 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Goveđa glava
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
FERIČANCI - Općinsko vijeće Feričanci, osim što je usvojilo izvješće o izvršenju proračuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2018., jednoglasno je odlučilo da se Općina Feričanci kreditno zaduži u HBOR-u.
Riječ je o kratkoročnom kreditu u iznosu od 3,5 milijuna kuna koji Općina Feričanci mora vratiti do kraja svibnja 2019. godine. Kredit će se isplaćivati u jednakim mjesečnim ratama. Razlog je provedba projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste Goveđa glava u Feričancima u svrhu obnove sela na ruralnim područjima.
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Matulić vijećnicima je pojasnio da se Općina Feričanci kratkoročno zadužuje za premošćivanje financijskog jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza prema izvođaču radova rekonstrukcije ceste. Napomenuo je vijećnicima da se Općina može kratkoročno zadužiti najduže do 12 mjeseci, bez suglasnosti Vlade RH i Ministarstva financija.
Pročelnik Matulić naglasio je da se općinski načelnik zadužuje da pripremi svu dokumentaciju, provede postupak javne nabave za odobrenje kredita, podnese zahtjev za odobrenje kredita i ugovori kredit s izabranom bankom.
- Raspitali smo se na tržištu novca i kapitala te smo prikupili više informativnih ponuda, HBOR se pokazao najpovoljnijom opcijom koja je za Općinu nužna – rekao je Matulić.
Općinski načelnik Marko Knežević napomenuo je da je ovaj potez uobičajena praksa jedinica lokalne samouprave za premošćivanje jaza.
- To je već uhodana kombinacija i nismo ni prvi ni posljednji koji se javljamo HBOR-u da nas financijski prati. Dobili smo obećanje da će praćenje biti kvalitetno. Kratkoročni kredit nam je potreban da bismo platili izvođača radova. Prema ispostavljenim situacijama, mi ćemo platiti troškove izvođača, a nakon što kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju opravdamo ispostavljene situacije, podnijet ćemo zahtjev za naknadu sredstava. Sredstva su strogo namjenska i ne možemo ih koristiti za nešto drugo. Nakon uplate Agencije, sredstva vraćamo HBOR-u - rekao je načelnik Knežević.
Inače, početkom kolovoza Općina Feričanci i požeška tvrtka Promet građenje d.o.o. sklopile su ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije nerazvrstane ceste Goveđa glava ukupne duljine 8,3 kilometra. Radovi bi trebali uskoro krenuti i trebali bi završiti za šest mjeseci. Rekonstrukcija obuhvaća Vinogradsku ulicu, Brkićev arman te cestu prema Valenovcu.
Vrijednost investicije je 8.585.174 kune s PDV-om. Taj kapitalni projekt najveća je pojedinačna investicija Općine Feričanci od osnutka. Nakon višegodišnjih priprema projektne dokumentacije i izvršene prijave na raspisan natječaja, prihvaćen je za financiranje od strane Agencije u sklopu mjere ruralnog razvoja.
Snježana Fridl
Načelnik Feričanaca Marko Knežević
To je već uhodana kombinacija i nismo ni prvi ni posljednji koji se javljamo HBOR-u da nas financijski prati. Dobili smo obećanje da će praćenje biti kvalitetno. Kratkoročni kredit potreban nam je da bismo platili izvođača radova.
Investicija od 8,5 milijuna kuna
Početkom kolovoza Općina Feričanci i požeška tvrtka Promet građenje d.o.o. sklopile su ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije nerazvrstane ceste Goveđa glava ukupne duljine 8,3 kilometra. Radovi bi trebali uskoro krenuti i završiti za šest mjeseci. Vrijednost investicije je 8.585.174 kune s PDV-om. Taj kapitalni projekt najveća je pojedinačna investicija Općine Feričanci od osnutka.
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike