Regija
VIROVITICA

Mali baby boom: u jednom vikendu rođeno 16 beba
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Razlog za optimizam - u virovitičkom je rodilištu dosad tridesetak porođaja više nego lani

Dobro je poznato kako je natalitet u Lijepoj Našoj godinama u konstantnom padu pa je vijest iz rodilišta u virovitičkoj Općoj bolnici gotovo nejverojatna. Naime, u toj je bolnici u samo jednom vikendu rođeno čak 16 beba!


– Prekrasan je osjećaj kad dolaziš na rodilište i čuješ plač toliko djece, vidiš sreću tolikih majki. Najvažnije je da je svaki porođaj dobro prošao i da su svi zdravi – s osmijehom kaže primalja Ernestina Vračarić. Rodilište je bilo ispunjeno gotovo do posljednjeg kreveta, no, kaže Vračarić, primalje su se trudile rodiljama pružiti pomoć najbolje što su mogle.
– Nismo stigle provesti vrijeme s rodiljama kao i inače. Sve je bilo užurbano i možda su bile zakinute u vezi s tim, no trudile smo se da dobiju najbolje što se može dati – kaže Vračarić.
U tom baby boomu svoje drugo dijete rodila je i Dragana Josipović, koja kaže kako joj gužva i užurbanost nisu smetali jer se brinula da joj porođaj, u odnosu na prvi koji je bio težak, prođe što bolje.
– Nakon neplanirane komplikacije na prvom porođaju, na koju liječnici nisu mogli utjecati, bilo me strah ovog porođaja, no sve je prošlo u najboljem redu. U razdoblju kada pred sobom imate malo biće o kojem trebate brinuti, a sve vas boli i ne možete se brinuti ni sami za sebe, osoblje u rodilištu preuzima važnu ulogu. Neovisno o tome jesu li dva sata popodne ili dva ujutro, ako primijete da imate kakvih problema s oporavkom ili s bebom, na vaš poziv ili samoinicijativno dolaze u sobu spremne da vas utješe, odgovore na pitanja i pripomognu oko bilo koje situacije vezano uz dojenje ili brigu oko bebe – zadovoljna iskustvom u bolnici govori mama Dragana. Kako kaže, sve su primalje vrlo ljubazne i pristupačne, a svoj posao obavljaju s ljubavlju koja majkama neizmerno pomaže u prvim danima s bebom.
Prema riječima doktora Jadranka Šegregura, voditelja Odjela za ginekologiju i porodništvo, u prosjeku se u virovitičkom rodilištu dnevno rodi dvoje djece pa su brojkom od 16 beba za jedan vikend ugodno iznenađeni.
– Ne bih rekao da se radi o nekakvom baby boomu budući da je to samo taj vikend, ali bih ipak napomenuo da je do sada u odnosu na prošlu godinu bilo 30-ak porođaja više – kaže Šegregur, dodajući kako je teško prognozirati kakva ih situacija čeka do kraja godine, no ipak se nada da će ova godina zaustaviti trend sve manjeg broja porođaja koji je počeo još 2010.
Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike