Osijek
NOVI PRISTUP UREDSKOJ OPREMI

Grad Osijek na osnovne škole preslikava svoj model uporabe multifunkcijskih uređaja
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Intrigantno, a dijelom i futuristički, zvuči poziv Grada Osijeka za dostavu ponuda za najam multifunkcijskih uređaja. Taj je naziv zagolicao maštu, no otvaranjem teksta priložene dokumentacije otkriva se kako je zapravo riječ o velikim "kopirkama" koje imaju zajedničku ulogu pisača, skenera, fotokopirke, vlastitu memoriju..., dakle kako i naziv kaže - multifunkcijsku ulogu.
To onda nije više ništa novo. Grad Osijek je, naime, unatrag nekoliko godina prešao na novu filozofiju oko nabave i uporabe uredske opreme. Umjesto printera u svakom uredu i sve sile različitih brendova i proizvođača, pa onda i gotovo neprestanih potreba za servisiranjem, odlučeno je da se ovo šarenilo zamjeni s nekoliko središnjih, upravo takvih multikopirki. Ali i da se one neće kupovati, nego će se uzeti u godišnji najam.Time se, kao prva ideja, ostvaruje enormna ušteda na stavki izdataka za uredski materijal. S druge strane, ovime se omogućuje i kontrola upotrebe samog uređaja, svatko, naime, ima svoju šifru koju upisuju prilikom korištenja uređaja - zna se tko ga je, kada i s kojom namjerom koristio. To u konačnici rezultira i na potrošnji papira i tonera, jer, budimo iskreni, tko zna koliko je ranije bilo upotrebe i za privatne svrhe.
U gradskoj upravi na svakom je katu po jedan takav središnji multifunkcijski uređaj, umreženi su, pa svaki korisnik može svakom od njih i pristupiti. Odnosno, ako je nekome od pročelnika/službenika ured na drugom katu, a nalazi se na sastanku na prvom - potrebni ispis pošalje na najbliži printer. U ranijim je razgovorima na ovu temu obrazloženo kako je jedan od razloga i taj što se ovime postiže vrlo niska cijena ispisa po pojedinoj stranici.
Sličnu filozofiju Grad Osijek sada želi proširiti i na svoje proračunske korisnike - prije svega na osnovne škole. I ondje, naime, vlada šaroliko društvo različitih printera, neke škole imaju nove, neke ne. Sada bi se taj standard ujednačio. No kako doznajemo iz razgovora s neimenovanim izvorom u gradskoj upravi, osnovna je ideja osigurati svim školama dovoljnu količini papira za ispis. Jer nije tajna, premda ne zvuči lijepo, da se velik broj nastavnika mora sam snalaziti kako bi osigurao potreban papir. Najčešće preko roditelja svojih učenika...
U konačnici, izabrani je ponuditelj usluge zadužen i za održavanje uređaja, servis i zbrinjavanje potrošnog materijala. I u obvezi je u roku od dva sata odreagirati na poziv na intervenciju. D. Kuštro
Ponude za najam multifunkcijskih uređaja moraju biti dostavljene u Grad Osijek do ponedjeljka do 10 sati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike