Osijek
OSJEČKA ZIDARICA RUŠI SVE PREDRASUDE

Diana (22): Volim sve raditi, ali najviše "moleraj"
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Ekonomistica je po struci, ali posao zidarice ne bi mijenjala

Potpuno ravnopravno sa svojim radnim kolegama, 22-godišnja Diana Žnidarec ovih dana penje se po 20-metarskoj skeli, nanosi žbuku, ugrađuje kutne lajsne na okvire prozora, nanosi kamenu vunu i ljepilo "gletaricom" na pročelje kao da je, u šali bismo rekli, završila dvije zidarske škole. Ipak nije, i nakon završene Ekonomske škole te u nedostatku posla odlučila se za posao zidarice i kaže da ga ne bi mijenjala nizašto na svijetu!


- Još kao mala gledala sam oca kako radi i taj posao mi se sviđao, no nisam razmišljala o tome da ću jednog dana raditi u završnim građevinskim poslovima. Prošle godine počela sam raditi na jednoj kući u Laslovu, a potom u veljači otišla s ekipom u Poreč, gdje smo radili pročelje hotela, zajedno s 500-tinjak građevinara – ispričala nam je samozatajna Diana, dodavši da ovaj posao, ni da joj se ukaže čak i možda bolje plaćen posao u struci, nipošto ne bi ostavila. Trenutno uređuje zgradu u Svačićevoj ulici, zajedno s još sedam kolega i vlasnikom tvrtke, svojim ocem Zvonkom, koji kaže da ga je u početku malo začudilo što se kći opredijelila za ovaj posao, a sad čak i kad joj dečki žele pomoći u nekim težim poslovima, ona to odbija i želi biti potpuno ravnopravna.
- Mislio sam da je to samo početnički zanos, no Dianu entuzijazam ne napušta. Moram priznati da sam u početku bio začuđen što želi ići s nama na gradilište u Poreč, no iako je među stotinama radnika ona ondje bila jedina ženska osoba, nije bilo toga što nije znala napraviti ili nije mogla. Ako to i ostane njezina okupacija, neću imati ništa protiv, a sudeći prema tome s koliko žara pristupa poslu, ostat će i nadalje naš stalni zaposlenik - rekao je otac Zvonko, koji ovaj posao obavlja godinama.
Ovaj, za ženske osobe grub posao, kaže Diana, njezine prijateljice baš i ne razumiju i kažu kako one to nikada ne bi mogle raditi. Ona pak bez problema odradi smjenu, koristi stanku kao i njezini kolege, bez ikakve protekcije. Među njima je i njezin dečko Ivica Horvatić koji je, kako nam je rekla Diana, ponosan na njezin odabir. Zanimljivo je da u obitelji Žnidarec i Zvonkova nevjenčana supruga Marica također potpuno ravnopravno sa svim muškim djelatnicima pomaže u radu, i to u svoje slobodno vrijeme nakon posla. U obitelji se tako doslovno ne zna tko je zadužen za građevinske poslove jer jedni drugima svesrdno pomažu o kakvim god da je građevinskim radovima riječ.
- Očigledno nam je to obiteljska crta. Činjenica je da je drugima to čudno, no meni je sasvim prirodan svaki dio ovog posla. Sve znam i sve mogu, ali najviše volim ‘moleraj‘ – priznaje Diana, kod koje nismo mogli ne uočiti i brižljivo njegovane nokte, unatoč tome što umjesto olovke ili miša u rukama nerijetko ima glet-masu, ljepilo, kreč, valjke... Diana je pravi dokaz da zidarski posao (više) nije rezerviran samo za muškarce!
Marija Mihelić
Život "na državi" lakši od zarađene plaće
Puno puta se može čuti kako u Hrvatskoj posla ima, samo što nema dovoljno zainteresiranih radnika. I dok je to u nekim tvrtkama opravdano, jer poslodavci ne isplaćuju redovite plaće, u slučaju Zvonka Žnidareca to nije slučaj, no i unatoč tome, zainteresiranih za stalan posao nema i on ih traži mjesecima.

- U Hrvatskoj posla ima, ali da je mnogima lakše živjeti na teret državi i ja vam to garantiram – poručio je Zvonko Žnidarec, koji već duže vrijeme traži bar pet radnika. Iako nudi redovitu plaću, prijevoz, a na terenu i dva topla obroka, kao i terenski dodatak te osiguran smještaj, zainteresiranih nema.

- Jedan dio radnika koje sam imao otišao je u inozemstvo, a neki su se vratili, no i dalje mi, s obzirom na obujam posla, nedostaje pet radnika, koji ne moraju imati čak ni iskustva, jer se ovo lako nauči ako ima volje. Ni na Zavodu za zapošljavanje u Poreču, dok smo radili na hotelu nije se nitko javio za posao, a isto je i u Osijeku. Ljudima ne pada na pamet izlaziti iz svoje komocije i zaposliti se – zaključio je Zvonko Žnidarec.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike