Osijek
SREDSTVA SU NA RAČUNU, ALI...

Županija još uvijek ne može raspolagati s 80 milijuna kuna zbog sudskog postupka
Objavljeno 10. srpnja, 2018.

S novcem nikad mira - ni kada ga nema, ali ni kada ga ima. Osječko-baranjska županija u svome proračunu unatrag nekoliko godina na raspolaganju ima iznos od 80 milijuna kuna, ali ih se nikako ne usuđuje utrošiti. O tim novcima progovorilo se (ponovno) i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Nekoliko rečenica uvoda - počeci priče sežu u vrijeme privatizacije Belja. Tada je državna administracija jednostavno otpisala obveze koje je Belje imalo s osnovom zakupa poljoprivrednog zemljišta, kako prema državi, tako i prema Županiji, odnosno jedinicama lokalne samouprave. Sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta, (iako) u vlasništvu države, dijele se u određenim omjerima, između države i lokalnih jedinica. Dakle i između baranjskih općina i Osječko-baranjske županije. No oni su bili stava da ako se država odrekne svojih potraživanja to ne smije učiniti i u njihovo ime. Državu su potom prve tužile baranjske općine, kada su one dobile sudski spor, na tužbu se odlučila i Županija. Koja je u konačnici i dobila.
Riječ je o iznosu od nekih 25 milijuna kuna glavnice, a do sudskog pravorijeka, zahvaljujući kamatama, taj je iznos narastao do 84 milijuna kuna. Bilo je to u vrijeme Milanovićeve Vlade, odnosno u mandatu župana Vladimira Šišljagića, koji se ipak nije žurio te novce trošiti. Zbog toga ga je naročito prozivao Ivan Anušić, tada oporbeni vijećnik Županijske skupštine. On je predlagao da se novci iskoriste za osnivanje svojevrsnog županijskog fonda iz kojega bi općine, posebice one slabijeg proračunskog kapaciteta, namirivale svoj dio financijske komponente kod osiguranja sredstava za projekte koji se nominiraju za europske projekte.
Naravno nije se za tu namjenu moglo koristiti svih 80 milijuna jer glavnica je namjenski određena za aktivnosti vezane uz poljoprivredu, no s ostatkom se moglo slobodnije raspolagati...
Situacija se sada promijenila zato što je sada Šišljagić oporbeni vijećnik, a Anušiću ističe prvih godinu dana mandata kao župana. Sada ja pak Šišljagić pitao što je s tim novcima jer ima saznanja kako je taj sudski proces u reviziji.
- Znači li to da će Županija morati vratiti te novce, pitao je župana, dodatno pojašnjavajući kako on za svog mandata, upravo iz neizvjesnosti slobodnog raspolaganja, novce nije potrošio te je tako "štitio financijsku konstrukciju županije".
Župan Anušić je pak potvrdio kako je točna informacija da je revizija "sve vratila" na Sud u Belom Manastiru.
- Postupak je u mirovanju zbog ove situacije oko Agrokora. Kako će se situacija dalje razvijati, nitko ne zna, kao što se ne zna hoće li država reviziju zatražiti i od jedinica lokalne samouprave, koje su također imale potraživanja prema Belju koja su podmirena - odgovorio je Anušić.
No priznanje kako su sredstva i dalje (raspoređena, ali neutrošena) na županijskom računu, pa ako treba bit će i vraćena. D.Kuštro
Prvo je vijećnik Anušić prozivao župana Šišljagića, sada pak vijećnik Šišljagić uzvraća županu Anušiću
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike