Regija
ZA VRTIĆ U ŠEĆERANI 1,8 MIL. KUNA

Beli Manastir će imati tri moderna vrtića
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Uz redovne, u dječjem vrtiću u Šećerani naglasak će biti stavljen na glazbene, a u Branjinu Vrhu na sportske aktivnosti

BELI MANASTIR - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu natječaja za sufinanciranje gradnji, rekonstrukcija ili obnova zgrada dječjih vrtića, odobrilo je Gradu Belom Manastiru 1,8 milijuna kuna za budući dječji vrtić u prigradskom naselju Šećerana.


Podsjetimo, novi je vrtić predviđen u sklopu tamošnje zgrade nekadašnjeg beljskog restorana, koji je Grad Beli Manastir od Belja za 375.000 kuna otkupio prošle godine, kada je, zapravo plaćen posljednji od tri obroka.


Njegova potpuna rekonstrukcija i prenamjena sastavni su dio Intervencijskog plana Grada Belog Manastira, izrađenog s ciljem realizacije sredstava iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u cijelosti se financira iz fondova EU (u vrijednosti od 120 milijuna eura). Budući da je u Intervencijskom planu za obnovu i prenamjenu zgrade planirano 18 milijuna kuna, a pokazalo se da je potrebno više novca (približno sedam milijuna kuna), Grad je odlučio ta sredstva namaknuti javljajući se na razne natječaje, među kojima i na spomenuti koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju. Vratimo se najprije nekoliko godina unatrag, kada se počelo razmišljati o gradnji potpuno novog belomanastirskog dječjeg vrtića (u Beljskom naselju). No to bi imalo smisla samo uz pretpostavku povećanog broja djece, a budući da se broj novorođenih čak i smanjuje (nova zgrada udvostručila bi i troškove godišnjeg proračunskog izdvajanja za rad vrtića), odustalo se od tog koncepta.


- Odlučili smo stoga "osnažiti" vrtiće u prigradskim naseljima, jer je riječ o minimalnim udaljenostima od grada, te im dati neke nove sadržaje koji bi privukli roditelje. Tako bi dječji vrtić u Šećerani trebao biti svojevrsni glazbeni vrtić, a onaj u Branjinu Vrhu, koji se nalazi u novoobnovljenom Domu kulture, bit će sportski vrtić - objašnjava gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, podsjećajući kako je zgrada u Šećetani u kojoj vrtić sada djeluje ušla u stečajnu masu nakon stečaja Škrobare, a Grad je, u konačnici, u ovom trenutku nema ni od koga otkupiti. Ističe kako su u šećeranskom vrtiću predviđene dvije skupine.


- Svaka od njih imat će svoj prostor, a osim prostora za skupine planirano je i uređenje popratnih sadržaja, poput sanitarnog čvora, kuhinje, menze, ureda za logopeda, pedagoga (…), igrališta, posebnog ulaza i parkirališta, do kojeg će voditi nova prometna površina – kaže Rob, naglašavajući kako će vrtić biti smješten u suterenu, u razini sadašnjeg košarkaškog igrališta, na koje će prostorije vrtića gledati.


Vrtić u Branjinu Vrhu trebao bi prve polaznike primiti iduće godine (radovi na obnovi zgrade Doma kulture bit će gotovi do kraja godine), a prvi polaznici šećeranskog vrtića u njega će moći krenuti nešto poslije.


Do kraja godine, naime, ako ne bude nepredviđenih problema, mogli bi početi radovi na rekonstrukciji postojećeg objekta, izgrađenog početkom prošlog stoljeća. Ljiljana Tokić, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak, ističe da ga trenutačno polazi 189 djece. Od ukupnog broja plaznika u područnom odjelu Šećerana su ih 24, a u odjelu u Branjinu Vrhu 21.


Ostatak je u matičnoj zgradi u Belom Manastiru, gdje djeluje i jaslička skupina, u kojoj je trenutačno dvanaestero djece. Obnovom područnih vrtića, novim sadržajima i popunjavanjem njihovih kapaciteta stvorio bi se prostor za još više polaznika jasličke skupine, za što postoji potreba.

- U dječjim vrtićima u Branjinu Vrhu i Šećerani bit će pojačan rad glede sportskih i glazbenih aktivnosti djece, ali to ne znači da će ostali sadržaji biti zanemareni - ističe Tokić. I.Getto

Planirani mnogi sadržaji


U zgradi bivšeg restorana predviđeni su mnogi sadržaji: hostel u kojem će raditi mladi izišli iz sustava udomiteljstva, prostorija za LAG Baranje, poduzetnički inkubator s radionicama pripremljenima za HACCAP, pekarnica za edukaciju i potrebe stanovnika Šećerane. U suterenu će renovirana biti četverostazna kuglana... Iz Intervencijskog plana u izvedbi je Dom kulture u Branjinu Vrhu, zgrada sa socijalnim stanovima te produženi boravak u sklopu škole. Danas se otvara ponovljeni natječaj za rekonstrukciju ulica Franje Tuđmana i Vladana Desnice.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike