Osijek
PRAZNI SE POŠTANSKA PALAČA

Većina poštara i HP Express sele se u Ulicu jablanova
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Dio prostora Poštanske palače bit će ponuđen u najam preko javnog natječaja

Studenti kojih je ovih dana mnogo oko zgrade Poštanske palače, ali i kamioni u koje se utovara namještaj, daju naslutiti da se ondje nešto događa. I to ne bilo što, nego se nakon više desetaka godina dio poslova iz glavne zgrade Pošte seli u novi prostor! Prvi tragovi preseljenja uočeni su tijekom prošlog vikenda, i to preseljenjem namještaja, ali i učestalim dolascima kamiona koji su potom odlazili u smjeru Ulice jablanova. Neslužbeno doznajemo da su radovi preseljenja dijelom povjereni Studentskom servisu, pa iako je odaziv studenata bio neočekivano slab, radovi su i dalje u punome jeku.

Iako iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte kažu da su preseljeni samo određeni dijelovi poslovanja, među djelatnicima Pošte priča se kako će se u sljedećih nekoliko dana cjelokupni poslovi preseliti na novu lokaciju te da će uskoro ta zgrada dobiti nove "stanare", a da će se dosadašnja djelatnost u cijelosti iz Stepinčeve preseliti u Jablanovu.

Međutim, iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte potvrđuju samo da su preseljeni određeni dijelovi poslovanja, i to doista u prostor u Jablanovoj ulici koji potpuno odgovara zahtjevima i obujmu posla.

Bolji uvjeti za rad

- Na novu lokaciju u Jablanovoj preseljena je Sortirnica 31200 Osijek, veći dio poštara opće dostave te cijela HP Express dostava. Određeni segmenti poslovanja preseljeni su u prostor u Jablanovoj ulici, i to radi poboljšanja uvjeta i podizanja organizacije rada na višu razinu, a prostor u Jablanovoj ulici potpuno odgovara zahtjevima i obujmu posla – odgovaraju iz Ureda za korporativne komunikacije HP-a, kao i to da će u Stepinčevoj ulici i nadalje poslovati poštanski ured 31000 Osijek te će iz toga ureda biti organizrana dostava za određene dijelove grada Osijeka.

Iz Ureda također doznajemo da razvojna strategija "Pošta 2022." veliki naglasak stavlja na razvoj temeljne djelatnosti te da su ponosni što će ovom investicijom svim građanima grada Osijeka biti još više na usluzi.

- Tržište paketa - dodaju - bilježi snažan rast zbog razvoja e-trgovine i dolazi do velikog rasta broja i volumena paketa pa će tom investicijom - tvrde u Pošti - biti dodatno poboljšana kvaliteta usluge. Iz Ureda korporativnih komunikacija HP-a naglašavaju da se za korisnike poštanskih usluga neće ništa promijeniti, odnosno da će i nadalje sve usluge građani moći obaviti u Poštanskoj palači u Stepinčevoj 17.

- Pošiljke na kućnu adresu građani Osijeka dobivat će kao i do sada, a korisnicima područja Brijesta omogućili smo preuzimanje pošiljaka po ostavljenoj obavijesti u njima pristupačnijem prostoru u Ulici jablanova - potvrđuju iz HP-a.

Zgrada prilično zapuštena

Zanimljivo je da će se prostori na katu Poštanske palače, a iz kojih se dio radnika preselio na novu lokaciju, aktivirati te će biti ponuđeni u najam preko javnog natječaja. Kako neslužbeno doznajemo, ondje bi trebao u najam ući neki od osječkih sudova. Međutim, kako doznajemo na Županijskom, Općinskom, Upravnom te Trgovačkom sudu, ni jedan se od tih sudova nema namjeru seliti. Konkretno, Upravni sud nedavno je obnovljen, a i na Trgovačkom sudu informacija o mogućem preseljenju prvi im je glas. Na Županijskom sudu pak doznajemo da je ondje dovoljno prostora i za njih, ali i za Općinski sud, a nije u pitanju ni Prekršajni koji će, prođe li Zakon o sudovima na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, biti spojen s Općinskim sudom.

Inače, zgrada se, kako doznajemo u Konzervatorskom odjelu u Osijeku, ne održava redovito i dosta je zapuštena te je potrebno načiniti program konzervatorsko-restauratorskih radova s valorizacijom i prioritetima zaštite. Riječ je o zgradi koja datira iz 1912. godine i rađena je prema nacrtima arhitekta Ivana Laya na uglu nekadašnje Čavrakove i Teretne ulice. U vrijeme kad je građena, Poštanska palača u Osijeku bila je jedna od najsuvremenije opremljenih poštanskih zgrada u ovom dijelu Europe. Predstavlja reprezentativni primjer zrele mađarske secesije s atributima herojskog stilskog određenja. Riječ je o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara RH, listu zaštićenih kulturnih dobara (br. Z-1660).Marija Mihelić

Secesijska ljepotica građena 1912. godine
Zgrada Poštanske palače građena je na tri kata sa širokim kamenim stupom i visokim prizemljem. Glavni je portal dekorativno oblikovan, rađen punim oblicima od fino obrađenih kamenih blokova. Kameni pilon u sredini portala ulijeva se u arhitrav i svod ulaznog hola. Pročelje ima secesijski karakter u rasteru, oblikovanju otvora i obradi zidnog plašta. Između prvog i drugog kata teče širok kordonski vijenac, a prozori naglašavaju vertikalu zgrade. Interijer je skromno ukrašen i strogo funkcionalan. Između prvog i drugog kata širok je kordonski vijenac, a prozori naglašavaju vertikalu zgrade. Pročelje završava kamenim zabatima na vrhu zgrade, a interijer je skromno ukrašen i strogo funkcionalan. Bogat je i izgled središnje dvorane za prijam stranaka, dok je oblik u šesterokutu sa stupovima i bogato ukrašenim kapitelima, komponiranim od stiliziranih prikaza ptica. Ptice ispod raširenih krila imaju antropomorfne maske ljudskih glava. Strop krase dekorativni vijenci izvedeni u štuku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike