Regija
VJEŽBA SIGURNOST I ZAŠTITA GRAĐANA - BELI MANASTIR 2018.

Spriječena opasnost od eksplozije vagona punog ukapljenog plina
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

BELI MANASTIR - Zbog neutvrđenih je razloga na željezničkom kolodvoru u Belom Manastiru jučer izbio požar.


S obzirom na to da je požarom neposredno bila ugrožena i vagon-cisterna napunjena UNP-om, aktiviran je sigurnosni ventil, čime je stvorena baklja koja nezavisno zagrijava spremnik.


Došlo je do mogućnosti nastanka eksplozije ekspandirajućih para kipuće tekućine, te je bilo potrebno početi gašenje požara, hlađenje vagona te sklanjanje, odnosno evakuaciju ugroženog stanovništva i putnika koji su se zatekli na kolodvoru, kao i ostalog kolodvorskog osoblja. Službujući prometnik o novonastaloj je situaciji istog trenutka obavijestio nadležne institucije i ustanove te započeo provođenje predviđenih mjera.


Na mjesto događaja ubrzo su stigli pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) Beli Manastir, Policijske postaje Beli Manastir, gradske postrojbe Civilne zaštite i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. U međuvremenu dvoje je putnika bilo životno ugroženo zbog udisanja otrovnog dima, dok je u intervenciji ozlijeđen jedan vatrogasac. Scenarij je to jučerašnje vježbe Sigurnost i zaštita građana - Beli Manastir 2018., nakon dužeg vremena prvi put održane u jedinom baranjskom gradu.

- Ciljevi su vježbe provjera osposobljenosti i djelovanja pripadnika operativnih snaga sustava Civilne zaštite, provjera opremljenosti, provjera procedura i planova postupanja, provjera aktiviranja i mobilizacije operativnih snaga sustava Civilne zaštite grada Belog Manastira te koordinacija pri provođenju mjera i aktivnosti Civilne zaštite - rekao je zamjenik načelnika belomanastirskog stožera Civilne zaštite, Davor Gotal, napominjući kako je u vježbi sudjelovalo 26 osoba, od čega sedam pripadnika JPVP-a Beli Manastir, pet pripadnika PU osječko-baranjske, tri pripadnika Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, deset volontera Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir te službujući prometnik belomanastirskog kolodvora. U vježbi su sudjelovala i tri vozila JPVP-a Beli Manastir, po dva vozila PU Osječko-baranjske i Gradskog društva Crvenog križa te jedno vozilo zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Nakon vježbe, na središnjem gradskom trgu JPVP organizirao je predstavljanje vlastitog voznog parka. Ivica Getto

Sudjelovalo je 26 osoba iz JPVP-a Beli Manastir, PU osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu i GD CK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike