Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Nakon raznog sezonskog voća poput jagoda, trešanja, bresaka ili marelica, svoje mjesto na Zelenom četvrtku na glavnoj osječkoj tržnici svoje mjesto zauzela je borovnica. Zahvaljujući OPG-u obitelji Bogadi posjetitelji su mogli kušati borovnice iz ekološke proizvodnje, a prema riječima Ane Bogadi, zbog nevelikih količina još uvijek se nisu odlučili za prerađevine od borovnice, već je prodaju svježu i cijena joj je stotinu kuna za kilogram.
- Borovnicu smo zasadili samo po jednom hektaru, no planiramo se proširiti. Unatoč nešto višoj cijeni nego što se prodaje ostalo voće, mlađe generacije rado je kupuju i puno više konzumiraju nego stariji, vjerojatno jer je njima borovnica financijski nepovoljna. No, cijena jamči kvalitetu, a ovoga četvrtka posjetitelji su je mogli kušati besplatno te sam također napravila i kolač od borovnica – ispričala je Bogadi, čiji je OPG otprije poznat po aroniji koju uzgajaju već sedam godina.
Inače, obje vrste voća poznate su ne samo zbog privlačnog okusa nego i nutritivnih sastojaka. Tako je borovnica puna antocijana, resveratrola, vitamina C, K, B6, kalija, magnezija i kalcija.
Kako će sezona borovnica trajati još svega 20-ak dana, ljubitelji trebaju požuriti u nabavu, a ovu ekoborovnicu mogu kupiti svakoga dana na tržnici na ekoštandu ove poduzetne obitelji. M. Mihelić