Osijek
OMILJENI STUDENTSKI KAPELAN

Pater Arek odlazi nakon 12 godina
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Osječkom konkatedralom prolomio se dug pljesak u trenutku oproštaja od dugogodišnjeg studentskog kapelana o. Arkadiusza Krasickog, CSSp. Zbilo se to u nedjelju na svečanoj misi održanoj u povodu svršetka akademske godine.

Nova misijska zadaća patra Areka (42), kako ga nazivaju njegovi studenti, na koju ga šalje njegova redovnička zajednica Družba Duha Svetog, bit će u Zadru gdje od 2016. predaje biblijske predmete na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Osim toga, očekuje ga i pastoralni rad u Šibeniku. Dužnost studentskog kapelana na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku obavljao je marljivo i oduševljeno 12 godina, mnogi će reći na autentičan i inovativan način. Tijekom svih tih godina držao je dobro posjećen studentski vjeronauk, poticao klanjanje u Župi sv. Ćirila i Metoda, vodio Ured za pastoral studenata te okupljao studente na misi u osječkoj konkatedrali. Osim toga, pater Arek je održao brojne duhovne obnove i seminare te vodio studentska hodošašća u marijansko svetište u Aljmašu. Poseban trag ostavio je osnivanjem Udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS koja se posljednjih sedam godina skrbi za duhovnu formaciju studenata i sveučilišnih djelatnika. O. Arkadiusz Krasicki autor je i nekoliko knjiga nedjeljnih propovijedi i biblijskih meditacija.

Pater Arek je Poljak rođen 1976. u Swibodzinu. Ondje je 2008. podignut grandiozan kip Krista Kralja, najviši takav u svijetu, zbog čega ovaj grad Poljaci ponekad nazivaju i “Rio de Swiebodzineiro”. Nakon studija teologije u Bydgoszczu i Poznanu te svećeničkog ređenja 2003. dolazi u Hrvatsku. Polazi jednogodišnji tečaj hrvatskog jezika na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2003. do 2006. bio je župni vikar u Podvinju kod Slavonskog Broda, a od 2011. do 2013. župnik u Brijestu kod Osijeka. Godine 2016. obranio je doktorsku disertaciju iz dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Poslanje i karizma naše Družbe je biti s onima koji su najslabiji, odbačeni ili na rubu života, s onima za koje Crkva teško pronalazi radnike. Moja subraća tu su uvijek na raspolaganju. Školstvo je jedna od dimenzija koja se itekako uklapa u naše poslanje - istaknuo je pater Arek.

Službeni naziv njegova reda osnovanog prije tri stoljeća u Francuskoj je Družba Duha Svetog pod zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina. Njihova krilatica je “Cor unum et anima una” (Jedno srce i jedna duša). Ima ih oko 3000 diljem svijeta. Oci spiritanci u Hrvatskoj djeluju od 1981. Imaju tri zajednice, u Podvinju, Brijestu i Šibeniku.

- Misije su osobito poslanje naše Družbe, naročito prva evangelizacija, po tome smo prepoznatljivi. Naš rad je najviše vidljiv u Africi, mislim da tamo svatko zna za Družbu Duha Svetoga - kaže Arek.

Na internetskoj stranici spiritanaca u Hrvatskoj (www.spiritanci.com) pronalazimo podatak da više od trećine spiritanaca dolazi iz Afrike. U Hrvatskoj je vidljiv angažman članova Družbe Duha Svetog iz Poljske. Osim patra Areka, u Podvinju i Brijestu djeluju poljski spiritanci o. Rafal Kiedrowicz, o. Marek Szrejna i o. Andrzej Tylicki.

Draško CELING
CRKVA U SVOJOJ MUDROSTI PREPOZNAJE RAZNOLIKOST

- Crkva u svojoj mudrosti prepoznaje raznolikost. U Crkvi nema stranaca, u Crkvi nema Poljaka, Čeha, Rusa, Nijemaca, svi smo braća i sestre. Došli smo ovamo iz različitih naroda, među nama nisu samo Poljaci, tu su i dvojica Afrikanaca, iz Tanzanije i Sijere Leonea, a prvi spiritanac koji je početkom 80-ih došao u Hrvatsku bio je Nijemac. Đakovački nadbiskup Marin Srakić prepoznao je i prihvatio našu misiju te omogućio naš projekt na čemu sam mu do neba zahvalan - objašnjava pater Arek katolički (sveopći) duh male spiritanske misije u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike