Regija
PLEMIĆKA BAŠTINA SLAVONIJE

Za nuštarski dvorac 800.000 kuna iz EU-a
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Veliki dvorac bit će muzej s višenamjenskim salonima, Mali dvorac hotel s restoranom, a u perivoju bit će auditorij

NUŠTAR - Općina Nuštar aplicirala je na fondove Europske unije projekt “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za obnovu i revitalizaciju dvorca Khuen-Belassy u Nuštru” i odobren joj je iznos od 800.000 kuna. Tako se projekt Općine Nuštar našao među 264 ugovora ukupne vrijednosti od 57 milijuna kuna za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne lokalne EU projekte, koje je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac nedavno potpisala s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave.

Načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac zadovoljan je jer je napokon krenula obnova i revitalizacija nuštarskog dvorca iz 18. stoljeća, koji je posljednjih desetljeća bio dosta zapušten.

- Novac koji smo dobili namijenjen je za izradu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, studije utjecaja zahvata na okoliš, dokumentacije za javnu nabavu pružanja usluga izvođenja radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole - kaže načelnik Drinovac o najskorijim planovima na obnovi dvorca, koji je kratko vrijeme bio u vlasništvu baruna Franje Trenka.

Dvorac je sagrađen početkom 18. stoljeća u kasnobaroknom stilu, uz kasniju historicističku transformaciju, a gradnja najstarijeg, baroknog dijela dvorca, kao i sam odabir Nuštra za sjedište vlastelinstva, djelo je grofa Maximiliana Eugena Gosseaua d’Heneffa. U njemu je svojevremeno živio i hrvatski ban Khuen-Belassi Hedervary.

Uz velik, ali prilično devastiran perivoj, u kojemu su bile brojne vrlo rijetke biljne vrste, kompleks nuštarskog dvorca čini iznimno vrijedna kompozicija dvorskih zgrada, Velikog i Malog dvorca i gospodarskih zgrada. Površina je Velikog dvorca 2500 čertvornih metara, Maloga s pomoćnim zgradama 1600 kvadrata, a posebnost su Velikog dvorca elementi tradicijske narodne arhitekture na pročelju i u unutrašnjosti.

Idejni projekt obnove i revitalizacije nuštarskog dvorca izradila je prošle godine skupina arhitekata - akademik Mladen Obad Šćitaroci, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci i Hrvoje Magdić. Prema idejnom projektu tog trojca, Veliki dvorac prenamjenjuje se u muzej koji sadrži višenamjenske salone za koncerte, konferencije, najam i slično, a Mali dorac preuređuje se u hotel s restoranom. Nekadašnja gospodarska zgrada uz Veliki dvorac prenamjenjuje se u turističko-informativni centar s kušaonicom rakije, vina i domaće hrane, a rekonstrukcija pročelja i krova, predlažu arhitekti, obavit će se prema starim fotografijama.

U obnovljenom perivoju predviđen je vidikovac i auditorij na otvorenom za održavanje priredbi i predstava, a moguće je dograditi i pozornicu.

Miroslav FLEGO
Hotel za pse, dvorane, paviljon...

Spremište za plodine i konjušnica prenamijenit će se u manju konjušnicu, hotel za pse, prostoriju za lovce kada se vrate iz lova i vinski podrum. Nekadašnji paromlin preuredit će u višenamjenske dvorane za razne sportove, glazbena događanja i manja vjenčanja, a “Trenkova barutana” prenamijenit će se u paviljon s digitalnom izložbom povijesnih fotografija i nacrta dvorskog sklopa.

Idejni projekt obnove izradili su Mladen Obad Šćitaroci, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci i Hrvoje Magdić

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike